Vinnie en Flos op bezoek; een voorleesboek plus creatieve tip!

Vinnie en Flos; twee vrienden door dik en dun. De één een mens, de ander een beestje. Vinnie en Flos op bezoek is inmiddels al het tweede deel als voorleesboek. Ik kende deze vriendjes nog niet, maar duik met liefde in dit boek om kennis te maken met deze twee. Ben heel benieuwd; jullie ook?

Vinnie en Flos

Vinnie en Flos

Vinnie en Flos leren elkaar kennen in deel 1; genaamd nieuwe vrienden. Vinnie gaat verhuizen samen met zijn ouders en betrekt een nieuw huis. Wanneer hij Flos ontdekt in zijn nieuwe kamer, zijn de twee meteen de beste vriendjes. Samen beleven ze allerlei avonturen waarbij ze elkaar altijd helpen.

Nu zijn ze terug met een nieuw voorleesboek; Vinnie en Flos op bezoek. In dit boek gaat Vinnie gaat op bezoek bij zijn tante en hij vindt het onwijs spannend. Natuurlijk gaat Flos met hem mee. Wat ze allemaal beleven? Lees maar mee!

Vinnie en Flos voor- en achterkant

‘Op bezoek gaan’ staat centraal

Dit voorleesboek staat vol verhalen die als rode draad ‘op bezoek gaan’ kennen. Vinnie komt in alledaagse situaties terecht die passen bij de belevingswereld van peuters en kleuters. Zo gaat Vinnie met zijn ouders naar een museum, brengt hij een bezoekje aan de tandarts en gaat hij in de speelgoedwinkel op zoek naar een cadeautje voor de jarige. Natuurlijk gaat er in al deze verhalen wel iets mis; wat doet die Flos toch altijd? Hij moet eigenlijk thuis blijven, maar of hij dat ook doet?

Het mooie aan Vinnie en Flos op bezoek is dat de situaties voor de kinderen erg herkenbaar zijn, de één misschien iets meer dan de ander. Het bezoeken van een museum is misschien meer iets voor een kleuter dan voor een peuter, maar het bezoekje aan de tandarts kan juist ook passend zijn voor een peuter die voor het eerst naar de tandarts gaat.

Creatief met Vinnie en Flos

Vol enthousiasme lees ik de verhalen één voor één. Aangekomen bij het verhaal over de speelgoedwinkel, begin ik ook hier lekker te lezen. Ik word echter verrast door de illustratie van Flos als er in het verhaal wordt gesproken over strijkkralen. Flos is afgebeeld als een figuurtje gemaakt van strijkkralen. Mijn creatieve hart maakt een sprongetje; wat leuk! Meteen krijg ik zin om zelf ook een Flos van strijkkralen te gaan maken; zou het mij ook lukken? Ja hoor; na een paar minuten ligt er voor mij op tafel ook een Flos gemaakt van strijkkralen. Even strijken en klaar! Dat is nog eens creatief zijn met Vinnie en Flos. Pak jij je strijkkralen er ook bij om Flos te maken?

Mijn indruk van Vinnie en Flos op bezoek

Wat een ontzettend leuk boek! Mijn eerste indruk van dit boek was neutraal. Ik vond de voorkant wel leuk maar ik had niet echt een idee wat mij te wachten stond. Een jongen en een beestje die op bezoek gaan? Maar dit beestje genaamd Flos heeft mij aangenaam verrast. Vooral zijn lijfspreuk ‘Snotteflos, als je het nou gewoon eens probeert’ is echt goud! In ieder avontuur dat ze samen beleven komt deze spreuk terug en ook nog eens geschreven in een ander lettertype en kleur dan de rest van het verhaal. Echt heel leuk gedaan! Flos wil zo duidelijk maken aan zijn vriendje Vinnie dat hij het gewoon moet proberen, of het nu moeilijk is of niet. Daar past nog een spreuk bij die iedereen wel kent; ‘Van proberen kan je leren’.

Flos is een ondeugend beestje die het vooral leuk vindt om mensen te verwarren. Niemand mag natuurlijk weten dat Flos er is, maar de dingen die hij doet kan niemand anders doen. Want hoe kan het nu dat de tubes met fluorpasta bij de tandarts allemaal ineens open zijn als Vinnie gewoon netjes op de stoel zit te wachten tot de tandarts terugkomt? En hoe kan er een puzzel half gemaakt zijn en midden in het gangpad liggen van de speelgoedwinkel als Vinnie en zijn ouders daar helemaal niet zijn en de winkel verder leeg is? Dat moet Flos zijn. Maar hoe?

Hap hap..

Wat een tof voorleesboek! De verhalen spreken aan, de illustraties zijn echt mooi gedaan en de details maken het af. Her en der lijkt het wel of er iemand aan het boek heeft zitten knagen.. Dat moet Flos wel zijn, hij at immers ook een gat in een schilderij in het museum en in de boeken van de bibliotheek! Voor peuters en kleuters is dit een boek vol herkenning en plezier. Samen kijken en lezen wat Flos nu weer uitvoert, dat vinden kinderen geweldig.

Voorlezen voor het slapen gaan of in de klas

Dit boek zou ook zeker niet misstaan in een kleuterklas. De verhalen in het boek kunnen grotendeels gewoon los gelezen worden, maar bij sommige verhalen merk je dat ze op elkaar volgend zijn geschreven. Hoe leuk is het om iedere dag een verhaal van Vinnie en Flos voor te lezen als bijvoorbeeld bedtijd verhaaltje of in de klas? Dus kleuterjuffen; jullie weten welk boek jullie moeten aanschaffen; gegarandeerd succes!

Meerdere boeken

Nieuwsgierig als ik ben heb ik natuurlijk even gekeken of er nog meer leuke boeken zijn van deze vriendjes. Buiten deel 1 als voorleesboek (nieuwe vrienden) zijn er nog twee boeken. Vinnie en Flos huis en familie zoomen in op deze specifieke onderwerpen en leren kinderen hier spelenderwijs meer over. Zij verschenen na nieuwe vrienden.

Nu in 2021 is op bezoek een beetje het vervolg in de zin van een voorleesboek op het deel nieuwe vrienden. Ga jij ze allemaal aanschaffen?

Specificaties Vinnie en Flos op bezoek

Auteur: Marte Jongbloed | Illustraties: Natascha Stenvert | Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff│ 9789024587421│2021│112 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Vinnie en Flos hoofdfoto
Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.