Verlegen Vera – Lucy Rowland, een verhaal over vriendschap en angsten

In elke klas heb je ze wel, verlegen kinderen die niet durven te praten. Als leerkracht heb ik die ervaring inmiddels en het is mooi als de kinderen opeens dingen durven te zeggen. Soms door een vriendinnetje die ze helpt. Dat gebeurt ook in het boek van uitgeverij De Vier Windstreken: Verlegen Vera, waarin heksje Vera te verlegen is tot dat er een nieuw meisje in de klas komt.

naar school stille kinderen

Naar school

Straks na de zomervakantie gaan de kinderen na 6 weken weer naar school. Hoe het onderwijs er dan uit zal gaan zien weten we nog niet. Of ouders de klassen weer in mogen komen, of continueroosters weer worden teruggedraaid, of we weer mogen trakteren en zo nog een paar dingen. Maar 1 ding weten we wel, er komen vaak weer nieuwe kinderen in de klas. Sommige kinderen azen altijd om de aandacht van de nieuwe kinderen, anderen blijven bij hun huidige vrienden. Het is altijd mooi om te zien hoe dat met de groepsdynamiek gaat.

Geen woorden nodig voor vriendschap

Dat je geen woorden nodig hebt voor vriendschap, zoals we in Verlegen Vera zien, herken ik als geen ander. In mijn klas afgelopen jaar zat een jongen met Selectief Mutisme. In het kort een angststoornis waarbij kinderen in een situatie niet willen of kunnen praten en dat thuis vaak wel doen. Deze jongen heeft heel lieve vrienden die precies weten wat hij nodig heeft of bedoelt en dan voor hem praten! Zo lief.

verlegen vera

Verlegen Vera

Heksje Vera is verlegen. Ze is dol op boeken, vleermuizen, bezems en toverdrankjes, maar praten is ze erg bang voor. Ze neemt zich wel voor om dapper te zijn en wat te zeggen, maar haar woorden blijven plakken als lijm.

Op een dag komt er een nieuw meisje in de klas, Floor. Zij is ook verlegen en ziet dat Vera niks zegt. Ze spelen de hele dag met elkaar zonder wat te zeggen. Als er dan een wedstrijd komt waarbij ze moeten toveren zegt Floor dat ze haar zal helpen. En dat oefenen doen ze wel, maar de woorden komen maar niet.

leeuw toveren

Dierenspreuk

Mooie illustraties volgen elkaar nu snel op in Verlegen Vera waarin er allemaal dieren worden getoverd, maar dan tovert Floor een draak en hij spuwt vuur! Als hij zich omdraait naar Floor weet Vera haar angst te overwinnen en roept heel hard ABRACADABRA

Verlegen Vera is een prachtig prentenboek van de schrijfster van deze ridder zegt nee! Ik hoop dat de schrijfster er meer gaat schrijven over dit onderwerp want ik denk dat heel veel leerkrachten zo’n boek wel kunnen gebruiken in de klas voor de verlegen meisjes en verlegen jongens!

Specificaties Verlegen Vera

Auteur: Lucy Rowland | illustraties Paula Bowles | Uitgeverij: de Vier Windstreken | 9789051167986 | 32 pagina’s | mei 2020 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

verlegen vera

Win:

Omdat het online gaan van StoerLeesVoer een klein feestje waard is, deelt StoerLeesVoer uit. Je kunt Verlegen Vera winnen.

Verplicht:

Laat dan hieronder in de reacties achter waarom jij denkt dat jouw kind, kleinkind, buurkind, het kind van je beste vriendin of neefje of nichtje dit leesboek wil hebben.

Volg StoerLeesVoer op Instagram en/of Volg StoerLeesVoer op Facebook geef dit aan door een like op de winactie achter te laten

Niet verplicht:

 • Reacties, likes en deelacties op Facebook en Instagram tellen mee als extra kans, maar zijn alleen geldig als er ook onder deze blog is gereageerd. Voor delen in je stories let goed op dat je @stoerleesvoer tagt zodat ik het niet mis.
 • Volg StoerLeesVoer op Bloglovin en/of volg StoerLeesVoer op Pinterest

Winnaar is inmiddels bekend

verlegen vera
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

27 reacties

 1. Fijn een boekje over verlegen zijn,veel kindjes zijn dat soms.
  Ik lees mijn zoontje graag voor uit dit boek!

 2. Een heel leuk lees-en voorleesboek waar ikzelf en de kids op school heel veel van kunnen genieten. Fijne prenten en leuk verhaal. Ik loot heel erg graag mee voor dit fijne boek.

 3. Hallo,lijkt me een super lees-en voorleesboek !!! Ideaal voor de woensdag na het verlof,mijn kleinzoon vind het fijn als ik hem voorlees of hij leest soms alleen !!!!

 4. Hallo, mijn kleindochter is wat verlegen of is het eerder de kat uit de boom kijken, ik weet het niet. Misschien helpt dit boekje om er achter te komen!

 5. Een van mijn kleindochters is ook zo verlegen in gezelschap en in de klas. Thuis heeft ze er geen last van. Dit boek is echt iets voor haar.

 6. Ik weet niet of dit nog kan maar ik doe nog graag mee.
  Voor mijn dochter met selectief mutisme. Extreme verlegenheid waardoor praten niet lukt.

 7. Wat een fijn boek! Verlegenheid herken ik in mijn dochtertje, en ook nog steeds een beetje in mezelf. Wie weet kunnen we alle twee van heksje Vera leren, zou mooi zijn!

 8. Mijn kleindochter is nog een beetje klein maar ben al wel voorleesboekjes aan het sparen en dit lijkt me een hele leuke, dus ik doe heel graag mee 😀

 9. Wat een mooi boek, ik houd van zulke boeken. Er is altijd wel een kindje dat echt iets heeft aan zo’n boek. Ik denk over een carrièreswitch, hierbij kan ik zo’n boek wel gebruiken in mijn bibliotheek.

 10. Graag doe ik mee aan deze leuke winactie voor mijn neefje en nichtje die graag worden voorgelezen en het ook leuk vinden om de mooie prenten te bekijken.

 11. Het lijkt me een herkenbaar boek om indirect de nieuwe 4-jarigen te ondersteunen wanneer ze als kleuter beginnen aan een nieuw schoolavontuur.

 12. Fijn dat er een boekje voor verlegen kindjes is, dan voelen ze zich eindelijk gehoord tijdens het voorlezen!

 13. Zo een leuk boekje, wat zou dit leuk zijn om te winnen als pas afgestudeerde kleuterjuf! Dan ga ik het elk jaar aan vele kleutertjes kunnen vertellen! Zo een leuk boekje ook om het schooljaar mee te starten als de kindjes nog wat verlegen zijn! ❤

 14. Dit boek klinkt echt onwijs leuk en ik zou dit ontzettend graag willen inzetten in mijn klas volgend jaar! Groep 3 is een spannend jaar met veel nieuwe kinderen in de klas, en er zijn altijd kinderen die hier toch wat verlegen van worden.

 15. Zo herkenbaar omdat ik dit zelf altijd ook was. Ik hoop er mijn kleindochtertjes mee te helpen wat minder verlegen te zijn door samen met hen erover te lezen

 16. Oh mijn oudste dochter is ook iets te verlegen. Misschien kan dit boek haar wel iets doen ontplooien 🙂 Zou geweldig zijn! We volgen je op facebook jolijn kools en instagram jolijnjolijn18 ….

 17. Alweer zo’n leuk boek! Als juf en moeder ben ik dol op kinderboeken. Het thema spreekt me aan, ik was vroeger ook erg verlegen. Een boek dat ik eerst thuis met mijn zoontje zal lezen en daarna graag mee naar school neem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.