Onder de magnolia, een hoop- en liefdevol verhaal

South Carolina in Amerika, de staat waar ik altijd nog eens naar toe wil reizen. In 1985 kwam de serie North and South uit op televisie. Deze serie speelt zich af ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Het schetst de levens van twee welgestelde families, die helaas door haat, vooroordelen en hebzucht in een familieoorlog verzeild raken. Ik was niet alleen, net zoals de rest van de wereld, verliefd op de acteurs Patrick Swayze en James Read, ik hield meer van de locaties gesitueerd in South Carolina. Wat heerlijk dat het boek ‘Onder de magnolia’ van T.I. Lowe zich daar dan ook afspeelt. Ik kan in ieder geval de beelden al bij het verhaal voor me zien.

Onder de magnolia, kader

Het boek Onder de magnolia in het kort samengevat

Magnolia, South Carolina, 1980. Austin Foster is nog maar een tiener als haar moeder sterft in het kraambed. Terwijl haar vader zich opsluit in zijn verdriet, komt de zorg voor haar broertjes en zusjes volledig op haar schouders terecht.

In de jaren die volgen is het leven op de tabaksboerderij van de Fosters zwaar en lukt het ze nauwelijks om het hoofd boven te houden. Austin doet haar uiterste best om haar vader’s extreme stemmingswisseling voor de buitenwereld verborgen te houden, maar dat wordt steeds moeilijker als er hulp komt uit onverwachte hoek.

Precies op dat moment dat er iets moois lijkt te ontstaan tussen Austin en Vance, een rijke jongen uit de buurt op wie ze al jaren verliefd is, maakt haar vader een keuze waardoor alle familiegeheimen in één klap op straat komen te liggen. Onder de magnolia stelt de vraag: kan de waarheid helen als alles gebroken lijkt?

Onder de magnolia
Synopsis van het boek Onder de Magnolia

Auteur T.I. Lowe zet vrouwen en het geloof in de spotlights

T. I Lowe (1976) is geboren in een klein plattelandsdorpje, in South Carolina. Ze groeide op in een christelijk gezin. Als kind las en schreef ze vaak. Voor haar aantekeningen had ze zelfs een speciaal spiraal gebonden notitie gekocht. Ze ging naar Tennessee om psychologie en creative writing te studeren maar bleef daar niet. De heimwee terug naar huis was te groot. Nog steeds woont ze met haar man en gezin in South Carolina.

In 2014 begon ze met schrijven van haar eerste boek, Lulu’s Café. Dat was net in de periode dat haar moeder ernstig ziek was. Pas een jaar na het overlijden van haar moeder heeft ze het boek laten publiceren. Het werd direct een #1 bestseller in Amerika. Ondertussen heeft ze ongeveer twintig romans op haar naam staan. Haar verhalen gaan over het algemeen over vrouwen die worstelen met zichzelf of met hun relatie. Dat kan zijn in een huwelijk maar ook bijvoorbeeld de vader-dochter-relatie, zoals in het boek Onder de magnolia.

Alle boeken van T.I. Lowe hebben een Christelijke inslag. Haar boeken zijn echter geen zware kost maar zeer luchtig en vermakelijk om te lezen. Leuk om weten: de initialen T.I. staan voor Tonya en Inez, haar volledige namen.

Onder de magnolia
”Kan de waarheid helen als alles gebroken lijkt”

Zware onderwerpen, simpel onder woorden gebracht

Het boek Onder de magnolia is een prachtig boek, anders dan de wat simpele omslag wellicht doet vermoeden. De nog jonge hoofdpersoon Austin krijgt veel te verduren. Haar leven is zwaar maar dat geldt ook voor haar vader die kampt met psychologische problemen na de dood van haar moeder. Het mooi aan de schrijfstijl van T.I. Lowe is dat je compleet het verhaal binnengezogen wordt. Daarnaast weet ze, ondanks de simpele woordkeuzes hele belangrijke thema’s goed te verwoorden en aan het licht te brengen.  

Onder de magnolia

Vriendschap, begrip, geloof en liefde vormen de rode draad

De rode draad in het verhaal is vriendschap, begrip, geloof en liefde. Dat is het eigenlijk in al haar boeken. Maar het boek Onder de magnolia laat ook de kracht van doorzettingsvermogen en het belang van een gemeenschap zien. De karakters worden met veel gevoel en karakter geportretteerd

De hoofdpersoon Austin is koppig, sterk en kent veel woede. Vance, het andere hoofdpersonage is een onvoorspelbare jongen. Aan de andere kant is hij een geschenk uit de hemel voor Austin. Ze maken samen niet alleen de mooie momenten mee maar zijn er juist voor elkaar in de diepe dalen. Hierbij speelt ook het geloof in God een grote rol. Maar niet op een overheersende manier. Ikzelf ben niet gelovig en heb me geen moment gestoord aan de scènes waarbij het geloof een rol speelde. Sterker nog hier en daar kon ik het volledig begrijpen.

Onder de magnolia

Het belang van delen

Wat vooral sterk naar voren komt in het boek Onder de magnolia, is de schaamte die men heeft wanneer er sprake is van een psychologische ziekte, bij jezelf of bij een naaste. Ook rouw en verdriet staan centraal in dit verhaal. Niet de makkelijkste thema’s om over te schrijven, maar door de manier van schrijven heeft auteur T.I. Lowe ze ineens heel behapbaar gemaakt. In dit verhaal laat T.I. Lowe heel mooi zien wat er gebeurt als je wel naar buiten komt met je verhaal. De handreiking die je dan geboden wordt en vooral het begrip voor de situatie. Het boek Onder de magnolia is een soort van hart onder de riem. Een handvat om ermee om te leren gaan en het te accepteren.

Hier en daar brengt ze ook wat humor in het verhaal. Zo zijn alle ingrediënten aanwezig om er een geweldig boek van te maken en dat is haar zeker gelukt.

T.I. Lowe

Specificaties bij het boek Onder de magnolia

Titel: Onder de magnolia | Auteur: T.I. Lowe | Uitgeverij: KokBoekencentrum | Vertaling: Roeleke Meijer-Muilwijk | Eerste datum van uitgave: 2023 | Aantal bladzijden: 319 | ISBN 9789029734769 | ISBN e-book 9789029734776 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzingNoelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.