Hellenacht, een bovennatuurlijke YA horror van Tillema

Hoe kan ik de boeken van Erik Jan Tillema over het hoofd hebben gezien? Dat is een vraag die me bezig houd sinds ik met deze auteur heb kennisgemaakt via zijn eerste volwassen horrorboek Ontworteld. Deze is uitgegeven bij uitgeverij Zilverspoor. Maar Tillema heeft bij uitgeverij Clavis heel veel spannende YA boeken al eerder uitgegeven. En al die synopsissen zijn om van te smullen! Zo ook van Hellenacht. Het is een dun boek, met een spannende cover en een synopsis die me direct het boek laat openslaan.. Maar niets had me kunnen voorbereiden op het ritje dat Tillema voor mij in petto had.

Hellenacht voorkant cover kader ya horror erik jan tillema

Waar gaat Hellenacht over?

Netflix, pizza en stiekem Bacardi-cola drinken. Emma en haar vriendinnen hebben een chill avondje met de meiden, tot er opeens onverklaarbare dingen gebeuren. Het begint nog redelijk onschuldig: de lampen knipperen, er klinken geluiden. Maar al snel wordt het indringender en dreigender, helemaal als er een oude vrouw in huis verschijnt. Iemand heeft het duidelijk op Emma gemunt. Maar waarom? Hellenacht is een bloedstollende bovennatuurlijke horror die je tot het einde vasthoudt. Voor young adults.

Bovennatuurlijke horror

Het is bekend gemaakt dat Hellenacht een bovennatuurlijke YA is. Soms is dat bij bepaalde boeken de vraag wat de horror is, bovennatuurlijk of menselijk, maar hier is het duidelijk. Zeer duidelijk! Emma is het hoofdpersonage en haar ouders zijn het weekend weg. Haar oma is overleden en ze moeten daar (ver van huis) wat dingen regelen. Ze nestelt zich lekker in huis met haar vriendinnen, pizza’s en drankjes. Ze nodigt ook Tessa uit, een nieuw meisje uit haar klas. Maaike en Jorien moeten een beetje wennen aan Tessa, die voornamelijk zwarte kleding en make-up draagt. Ook draagt ze een kruisje op z’n kop als ketting. Is ze satanistisch?

Zoals het kan gaan onder meiden is er wat spanning omdat er een nieuw lid in een bestaande vriendengroep komt. Maar al snel is dat niet alles waar ze zich zorgen om maken. Vreemde dingen gebeuren die een zeer donkere lading krijgen. Bizarre geluiden, diepdonkere schaduwen en ijskoude aanrakingen. Wat is er aan de hand in Hellenacht? En waarom is de buitenwereld geheel in zwarter dan zwarte schaduwen gehuld?

Hellenacht doet me denken aan de wereld die ik ook in films als The Conjuring ben tegengekomen. Het speelt met de gekte van je brein die een andere wereld niet kan bevatten. Het deed me ook denken aan The Upside Down van Stranger Things. Tillema heeft een heerlijk sfeertje weten neer te zetten. Één waar ik me als horrorliefhebber unheimlich thuis voel. En dat is positief bedoelt.

boek erik jan tillema ya horror

Vriendschap en familie

Een ander belangrijk onderdeel van Hellenacht is familie en vriendschap. Bestaande vriendschap en nieuwe. Functionele vriendschappen en ook die waar je iemand op een voetstuk plaatst. Elkaar accepteren en steunen in moeilijke tijden. Maar tevens ook de achterdocht en onbegrip naar iemand die je nog niet kent en die een sterk uiterlijk heeft. Dit gegeven zit natuurlijk verweven in het spannende verhaal.

Net zoals familie. De meiden hebben allemaal zo hun issues thuis. Emma irriteert zich aan haar ouders. Met haar overleden oma had ze al helemaal geen goede band. Hellenacht laat zien wat er speelt bij de vriendinnen maar voornamelijk bij Emma. Het boek telt ook niet zoveel bladzijden en er is een spannend verhaal gaande wat alle aandacht verdient. Maar familie en vriendschap zijn mooi verwerkt in de horror.

De manier waarop Hellenacht verteld wordt vind ik ook leuk. Eens even een keer geen diverse perspectieven maar aan de hand van de tijd, die soms wel en soms niet bekend is, worden we echt door de avond en nacht meegenomen. Dat maakte het verhaal heel spannend.

boek erik jan tillema ya horror

Voor welke leeftijd is Hellenacht?

Misschien vraagt het wel eens om een uitgebreide blog, maar het genre YA roept nogal wat verschillende verklaringen op. De één noemt lezers vanaf 12 jaar al YA, de ander zegt dat dit pas is vanaf 17/18 jaar. Er zijn verschillende definities mogelijk. Wij als StoerLeesVoer kiezen voor de meest ruime en algemene definitie. Het Young Adult genre is bij ons van (ongeveer) 15 jaar tot en met 25 met daarbij hoofdpersonages in die leeftijd. Hellenacht is een young adult voor de wat jongere lezers, ondanks het spannende thema.

Dit boek wordt aangeraden vanaf 13 jaar ongeveer. Het ligt een beetje aan de lezer natuurlijk ook. De hoofdkarakters zijn rond de 16 uit mijn hoofd en drinken wat alcohol. Het verhaal van Hellenacht is dus bovennatuurlijk en zeer spannend. Het is niet per se gewelddadig of bloederig, maar de karakters vechten wel voor hun leven en de geesten zijn niet goed gezind.

Ik heb overigens als wat oudere young adult ook erg genoten van dit verhaal. Het zit onwijs goed in elkaar met enkele hele sprekende beeldmerken. Zonder teveel spoilers te willen geven… de munten vind ik geniaal gevonden. Tillema speelt met wat dingen in het begin die later steeds meer vorm krijgen. Daarbij vind ik de omgeving echt heel sterk gedaan. Zeker voor een korter verhaal. Hellenacht kon ik niet wegleggen en heb ik in 1 adem uitgelezen. Gelukkig heb ik nog meer boeken van Tillema liggen want het smaakt zeker naar meer.

Ook van Tillema:

Leestips passend bij Hellenacht

Specificaties Hellenacht

Auteur: Erik Jan Tillema | Uitgever: Clavis | Maart 2023 | 120 pagina’s | 9789044848601 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.