Lekkerdag, een woensdagmiddag met papa

In veel gezinnen is het vaak de moeder die de kinderen uit school haalt. Ik zie ook echt wel gezinnen om mij heen waarbij dat niet de standaard is hoor. Hoewel ik ook vind dat dingen mogen veranderen is het in ons gezin ook een feit dat ik de kinderen het meest uit school haal. Hoe leuk is het dan dat papa je komt ophalen. Of zelfs een hele middag of dag met de kinderen thuis is zonder dat mama er is. Jorn en Bente zijn deze woensdag samen met papa. Mama is niet thuis. Volgens Jorn en Bente is het geen woensdag maar Lekkerdag. Heb jij al een idee hoe deze dag eruit zal zien?

Voorkant Lekkerdag met SLV kader

Lekkerdag

Jorn en Bente maken papa wijs dat het Lekkerdag is: een dag waarop je alleen maar lekkere dingen mag eten. Kinderen bepalen zelf wat dat is en dat lekkers moet beginnen met de letter p van patat, pudding en pizza. Als die letter bij veel lekkere dingen ontbreekt, bedenkt het tweetal een oplossing. Dan smullen ze bijvoorbeeld van een glaasja poca-pola bij een zakje pips. Toch verloopt Lekkerdag anders dan ze zich hadden voorgesteld.

Met papa naar de supermarkt

Stel je gaat met papa naar de supermarkt. Je bedenkt met je broertje of zusje dat jullie deze middag alleen maar willen snoepen en roept Lekkerdag in het leven. Een dag waarop je alleen maar lekkere, iet wat ongezonde, dingen wilt eten. Volwassenen weten al meteen waarom dat niet zo’n goed idee is. Maar hoe weten ze dat? Ik gok zomaar; uit ervaring. Want daar leer je vaak wel het meeste van.

Nu is het voorlezen van Lekkerdag misschien ook een handige manier om de gevolgen van zo’n snoepdag uit te leggen. En wie weet verzinnen jullie dan een compromis. Een lunch met lekkere hapjes. Een zakje snoep dat ze zelf uit mogen kiezen maar dan weer niet in één middag hoeven op te eten. En misschien laat jij je kinderen het toch maar eens zelf ervaren. Net als Gert zijn kinderen Bente en Jorn. Alhoewel dat niet helemaal zijn bedoeling was op deze woensdag, of nee, Lekkerdag. Leuk ook om te zien hoe inclusief dit gezin en dit hele prentenboek is. Het is er dusdanig in verweven dat het niet eens per se opvalt maar toch wilde ik het benoemen omdat het nog steeds niet altijd de norm is in boeken.

Bladspiegel 1/3 Jorn duwt het winkelkarretje, Papa loopt er links naast en praat met Bente die rechts loopt over deze speciale dag

Een dag vol zoetigheden en ander lekkers

Lekkerdag doet me een beetje denken aan de challenges die je weleens voorbij ziet komen op social media of in video’s van youtubers.  Dat je alleen producten mag kopen met een bepaalde kleur bijvoorbeeld, liefst zoetigheden en ander lekkers natuurlijk. Of ja-dag dat je op elke vraag van je kinderen ja moet zeggen. Al meerdere malen is ook hier in huis het idee geopperd door onze drie kinderen om zoiets te doen. Maar heel eerlijk… we hebben er nooit aan meegedaan. Vooral omdat de gevolgen zich wel laten raden maar ook omdat ik het zonde vind om mijn geld zo te besteden. Een keer lekker uit eten en de kinderen laten kiezen waar we dat gaan doen vind ik wel genoeg, haha.

Folkert Oldersma heeft een prentenboek geschreven met een duidelijke moraal. Ik zou het dan ook zeker eens voorlezen als je kind met het geweldige idee komt voor een Lekkerdag of ja-dag. Verder is het een vrolijk verhaal waarbij je samen eens kunt kijken wat er in jullie voorraadkast staat dat begint met een p. Of verzin samen nieuwe dingen om van te smullen zoals Bente en Jorn het zakje pips bedachten. Wie weet wat voor grappige lekkernijen jullie nog bedenken. Hierdoor is het prentenboek ook zeker nog leuk voor iets oudere kinderen.

bladspiegel 2/3 in de supermarkt pakt Bente Coca Cola, een jongetje laat iets kapot vallen, een gekleurde vrouw vooraan en een blanke dame verderop in de winkel

Folkert Oldersma is voor mij een nieuwe schrijver. Dan zoek ik toch vaak even wat informatie op. Hebben andere teamleden misschien al eens een boek van zijn hand gereviewed? Ja, toevallig wel:

Maar ik zie dat er nóg meer reviewboeken op StoerLeesVoer zijn met Géwout Esselink. Zowel als auteur als illustrator:

Géwout wist al vroeg dat hij graag kunstschilder of tekenaar wilde worden. Na de middelbare school heeft hij dan ook de kunstacademie gedaan. En is daarna begonnen met het illustreren van boeken. Volgens mij een beetje perfectionistisch omdat hij niet zo snel tevreden is over zijn werk. Ik vind dat Géwout met Lekkerdag een mooi en inclusief prentenboek heeft geïllustreerd. Zowel het verhaal als de prenten. Leuk om voor te lezen vanaf 4 jaar en ouder.

bladspiegel 3/3 Papa staat met zijn handen wijd vragend of er ook groenten gekocht worden op deze dag

Specificaties Lekkerdag

Illustraties: Géwout Esselink | Auteur: Folkert Oldersma | Uitgeverij: De Vier Windstreken | ISBN: 9789051169553 | juli 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.