De crèchecrisis – een actueel boek over de kinderopvang

Heb jij kinderen en gaan ze naar de opvang? Maak jij je ook wel eens zorgen over de crèchecrisis? Wat een woord eigenlijk he… crèchecrisis. Ik heb al medelijden met mijzelf dat ik in deze recensie dit woord heel vaak ga typen, laat staan Celia Groothedde die er een boek over schreef. Maar goed… even serieus, want het is absoluut een serieus onderwerp. Gelukkig heb ik persoonlijk nog geen ervaringen met een sluitende kinderopvang in verband met personeelstekort of ongelukken die gebeuren vanwege te grote groepen. Maar we kunnen onze ogen ook niet sluiten voor de tekorten in deze sector.

De crèchecrisis

De crèchecrisis

Meer dan de helft van alle jonge gezinnen in Vlaanderen maakt gebruik van kinderopvang. Elke plek is voor de overheid zo goedkoop mogelijk. Maar hoe betalen kinderen, kinderbegeleiders en ouders daar de prijs voor? En wat kan kinderopvang echt betekenen voor jonge gezinnen?

Van meet af aan strijdt Celia Groothedde, auteur van De Crèchecrisis, voor verbetering in de kinderopvang. Zij is Vlaams volksvertegenwoordiger in Brussel voor Groen. Ze schreef boeken en columns over jong ouderschap, gezin, emancipatie en feminisme. Parlementair specialiseert ze in zorg, jong gezinsbeleid, armoedebestrijding, gelijke kansen en kinderopvang. Ze bracht in het parlement de crisis in de kinderopvang aan het licht.

Vlaanderen

Celia Groothedde heeft in De crèchecrisis de situatie rondom kinderopvang in Vlaanderen besproken. Toch is het ook voor mij, als Nederlandse lezer, interessant. Ten eerste omdat ook hier een soortgelijk probleem speelt en ten tweede omdat het interessant is om te lezen wat België doet om het systeem wel/niet te verbeteren. Naast het bespreken van de huidige problematiek, draagt Groothedde ook mogelijke oplossingen aan.

De crèchecrisis die speelt in Vlaanderen richt zich op kosteneffectiviteit en, daarmee wellicht samenhangend, personeelstekort. Waar eerst kleine groepen geformeerd werden, is zichtbaar dat de leidster-kindratio (hoeveel begeleiders per kind) steeds groter wordt. Ook in Nederland speelt dit. Dit leidt tot een fors verhoogde werkdruk, maar ook ongelukken. Groothedde beschrijft een aantal situaties en luidt de noodklok over dat wat er nog kan komen.

Kosten kinderopvang

De crèchecrisis is vol passie geschreven

Groothedde beschrijft beeldend en vol passie over de prioriteit die momenteel vanuit de overheid niet bij het kind lijkt te liggen. Ze benadrukt het belang van de eerste 1000 dagen, maar ziet dat dit belang in schril contrast staat met de huidige situatie. Daarbij spreekt ze vol lof over de pedagogisch medewerkers van de crèches en de goede bedoelingen van hen. Het probleem ligt bij hogerhand, het feit dat er een commercieel belang is en een kostenbelang voor de overheid. Het moet ‘gewoon’ zo goedkoop mogelijk.

Op pagina 18 schrijft Celia Groothedde over een decreet (een wet in het Vlaamse parlement). Ze verbaasde zich er destijds over dat er weinig publieke aandacht voor was. Op haar column over deze nieuwe wet kreeg ze wel veel reacties. Wat stond er in?

Het decreet legt mooie normen op. Over pedagogie en de sociale functie van kinderopvang bevat het goede ideeën: kwaliteitsvolle opvang kan gezinnen vooruithelpen, mensen een omgeving bieden, de werk-, zorg- en denklading van ouders verlichten en gezinnen uit armoede houden. Maar als het gaat over hoevéél kinderen elke begeleider moet opvangen, lijkt het geschreven door iemand die met babypoppen speelde: die blijven immers stil, vragen niets, en doen hun ogen vanzelf dicht als je ze neerlegt. Het aantal baby’s per persoon ging van zes en een half à zeven, naar een hoge acht à negen. – Dit terwijl in Engeland op dat moment moord en brand geschreeuwd werd over een verhoging van drie naar vier. Op ‘rustmomenten’ mocht een kinderbegeleider in Vlaanderen voor veertien kinderen zorgen. Iedereen die ooit probeerde één baby liefdevol in slaap te krijgen weet: dat is best moeilijk.

De crèchecrisis, pagina 18

Vele perspectieven

Sterk aan de crèchecrisis vind ik de wijze waarop Celia Groothedde het onderwerp van vele kanten heeft belicht. Vanuit het kind en de ouder, maar ook vanuit kosteneffectiviteit en de politiek. Hierbij heb ik echt nieuwe inzichten op gedaan over dit complexe speelveld.

Dat het zich afspeelt in Vlaanderen was af en toe wat ingewikkeld, want ik ken de situatie niet precies, maar zoals gezegd ook verhelderend en inzichtgevend. Het is dus absoluut leesbaar voor Nederlandse lezers. Af en toe vind ik het taalgebruik en zinsconstructies wat complex, je moet er wel even voor gaan zitten. Aan de andere kant is het boekje overzichtelijk qua dikte en daarmee ook goed behapbaar. Interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in kinderopvang en wat dieper willen nadenken over mogelijke oplossingen voor deze ingewikkelde crèchecrisis.

Specificaties De crèchecrisis

Auteur: Celia Groothedde | Uitgever: Vrijdag | juni 2023 | 144 pagina’s | 9789464341713 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.