Bring yourself to work: een stap naar bewust leiderschap

Bring yourself to work is een boek over leiderschap, geschreven door de Belgische Timmie de Pooter. De Pooter heeft meer dan 15 jaar leidinggeven aan hun familiebedrijf. Nu is hij coach en consultant en heeft dus Bring yourself to work geschreven over leiderschap. Zo in een bedrijf stappen en ‘even’ de leiding nemen, is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan. In dit boek onderzoekt de Pooter zijn eigen ervaringen en geeft tips hoe je je team of bedrijf kunt aansturen, zonder daar zelf helemaal op leeg te lopen. Interessant en herkenbaar vanuit mijn eigen werk, dus ik heb dit boek met grote interesse gelezen.

Timmie de Pooter

Leiders versus managers

Het belangrijkste onderwerp in Bring yourself to work is dat je als leider aan jezelf moet werken, voordat je anderen kunt helpen. Je helpt je medewerkers door hen te laten reflecteren op hun problemen en prestaties. Maar dat kan natuurlijk alleen als je dat zelf ook kan, en doet! Daar is veiligheid voor nodig en een open sfeer, en dat betekent dat je als leider emoties de baas bent en dus zelf ook bewust en reflecterend bent. Als leider kunt je je best eenzaam voelen en gefrustreerd, wat je niet zomaar bij anderen kwijt kunt. Zelfkennis en zelfzorg is daarin dus van belang.

De Pooter gebruikt bewust de term leider in plaats van manager. Een cruciaal onderscheid wat mij betreft. Een manager krijgt zaken voor elkaar, stuurt zijn mensen aan en werkt top down. Een leider neemt mensen mee in een proces, wil het samen doen en stuurt niet vanuit de hiërarchie.

Bring yourself to work

Verbinding maken

Bring yourself to work gaat vervolgens dieper in op het mentale proces van leiderschap, en hoe je dat echt vanuit je eigen kracht kan doen. Ook het ikigai model benoemt hij, waarin samenkomt waar je goed in bent, wat er nodig is, waar je van houdt en waarvoor je betaald wordt. Als je dat kunt benoemen en samenbrengen, kun je veel meer vanuit jezelf leiding geven. En vervolgens met je team aan de slag gaan. Hoe bereik je jouw mensen, wat kun je doen om (samen) de resultaten te behalen? In bring yourself to work vindt je verdieping op deze vragen.

Het Team: bring yourself to work

Het hoofdstuk over teamvorming en wat er voor nodig is om een team echt goed te laten (samen)werken, vind ik het meest interessant. Dat vraagt aandacht en bewuste actie, mijn ervaring is ook dat een team niet vanzelf ontstaat. Een groepje deskundige en aardige mensen vormen niet vanzelfsprekend ook een goed team. Vertrouwen, kwetsbaarheid en veiligheid is de basis voor teamvorming. Dat is niet alleen maar psychologisch of soft: ook duidelijke taken en rollen dragen hiertoe bij.

Bring yourself to work is een relatief dun boek, met rijke informatie, die je kunt gebruiken in welke organisatie dan ook. Het is in het Engels geschreven, op een toegankelijke, niet te zwaar of wetenschappelijke manier. Praktisch toepasbaar: ik ga ermee aan de slag!

Bring yourself to work

Specificaties Bring yourself to work

Auteur: Timmie de Pooter | Uitgever: Die Keure | December 2021 | 9789048642830 | 166 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5

Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.