Agent en Boef – Boevenstreken; een voorleesboek met drie knotsgekke verhalen

Agent vindt het gezellig dat Boef bij hem in de gevangenis woont. Maar soms ontstapt Boef en dan haalt hij echte boevenstreken uit. Kan Agent hem elke keer weer vangen? Lees het in dit dikke voorleesboek met drie knotsgekke verhalen.

agent en boef

Wie zit er achter Agent en Boef?

Tjibbe Veldkamp (’62) woont in Groningen en heeft twee kinderen. Hij schrijft prentenboeken, verhalen voor jonge kinderen en jeugdromans. De prentenboeken over Agent en Boef zijn zeer succesvol. Hij won namelijk al drie Zilveren Griffels! En samen met Kees de Boer maakte hij Bert en Bart redden de wereld. Dat was het Kinderboekenweekgeschenk van 2011. Bij uitgeverij Van Goor verschenen de prentenboeken Tim op de tegels (net als Agent en Boef met illustraties van Kees de Boer) en De coole cowboy (met illustraties van Wouter Tulp).

De drie voorleesverhalen

Verhaal 1: Agent en Boef

tjibbe veldkamp

Boef woont bij Agent in de gevangenis en vermaakt zich met een plakwerkje. Agent staat naast hem te strijken en maakt met de sleutel de deur open om te gaan kijken naar het plakwerkje. Maar… dat bleek een val te zijn! Want Agent zit aan de deurmat geplakt en Boef ontsnapt! Agent holt er achteraan samen met Politiehond, maar erg hard kan hij niet met die mat aan zijn voet geplakt. Het spoor van Boef is niet te missen, want overal waar hij geweest is, zitten mensen en kinderen ergens aan vastgeplakt. En in zijn hilarische achtervolgingstocht, blijft er ook van alles aan Agent plakken, zelfs een complete brugleuning! Maar uiteindelijk weet Politiehond Boef stevig vast te plakken in wel 10 rollen plakband. En ze gaan weer terug naar de gevangenis.

Verhaal 2: Agent en Boef en de tekenstreken

En ja hoor, Boef heeft het weer voor elkaar om te ontsnappen. Terwijl Agent voor hem staat te koken, heeft Boef een tekening gemaakt van zichzelf. Agent gaat bij de getekende Boef kijken en ziet dat hij daarmee dus mooi gefopt is. De politieman en zijn hond rennen heel hard achter Boef aan die inmiddels potloden en papier gestolen heeft bij Winkelier. Het spoor is weer niet te missen.

voorleesboek vol illustraties

Boef was een hijskraan opgeklommen en had daar een balk opgetekend waarover Agent naar hem toe wilde lopen. Oeps, daar viel Agent dus naar beneden. Hij dacht in een zacht bed te vallen, maar ook dat bleek een tekening te zijn. Oeioeioei. Maar Agent maakte op zijn beurt een slimme val met… een tekening! En bracht hem weer naar de gevangenis. Inmiddels kwamen er al zwarte wolkjes uit de pan, maar Agent en Boef gingen toch gezellig samen eten na hun avontuur.

Verhaal 3: De Boefagent

agent en boef

De volgende dag was Boef al eerder op dan Agent. Hij had stiekem het pak van de nog slapende politieman aangetrokken en deed alsof Boef ontsnapt was. Agent trapte erin en holde in zijn pyjama met hem mee naar buiten om hem te zoeken. Boef weet iets leukers en geeft een bekeuring. Omdat Agent zijn uniform niet draagt. Dus Agent rent terug om zijn uniform te zoeken. En ontdekt dan de kleren van Boef. Het kwartje valt en hij gaat meteen overal op zoek naar Boef als agent. Hij vraagt aan Winkelier of hij hem heeft gezien. Maar… ziet niet dat Winkelier eigenlijk Boef is in de kleren van Winkelier!

voorleesboek

Zo komen Agent en Boef elkaar steeds tegen in het verhaal, zonder dat de politieman het doorheeft! Boef is schilder, dokter, brandweerman. En ondanks de ravage die daardoor ontstaat, zoals overal verf, alles en iedereen onder de pleisters en verband en een véél water(pret), heeft Agent niets in te gaten. Totdat hij door Juf in haar klas wordt geroepen. Daar staat Boef als hulpjuf. Maar Agent mag hem niet pakken, omdat hij geen uniform aanheeft. Dus hij trekt de kleren van Boef aan en haalt samen met de kinderen een slimme boevenstreek uit!

agent en boef

Agent en Boef gaan weer terug naar de gevangenis. Terwijl Agent Boef in bed stopt, zegt hij aan het einde van het verhaal dat hij het leuk vond. Zoals alle drie de verhalen eindigen. “Morgen weer?”

Wij hebben gelachen!

Mijn zoontje heeft het in de gaten en wil gelijk nog een verhaaltje. Maar helaas was dit toch echt de laatste. Echt een heel leuk boek waarbij je kind gegarandeerd op schoot blijft zitten tijdens het voorlezen. De grappige en gedetailleerde illustraties van Kees de Boer maken kind én ouder aan het lachen. Prachtig levendig getekend. Maar de verhalen op zichzelf zijn ook echt hilarisch! Hoe verzint Tjibbe Veldkamp het toch? Haha, dat moet haast wel een echte boef zijn. 😉

Specificaties:

agent en boef

Auteur: Tjibbe Veldkamp | Illustraties: Kees de Boer | Uitgeverij: Lannoo |  | 9789401471299 | september 2020 | 80 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.