Kattenogen en hondenfluitjes – een boek vol zintuigen

Op de basisschool of middelbare school hebben we allemaal wel iets geleerd over onze zintuigen. Mij is altijd geleerd dat de mens 5 zintuigen heeft. Maar nu lees ik op de kaft van het boek ‘Kattenogen en hondenfluitjes’ dat er zeven zintuigen zijn bij mensen en dieren. Dat bracht me toch wel even in de war, en maakte me heel nieuwsgierig…

Kattenogen en hondenfluitjes

De zeven zintuigen van mensen en andere dieren: kattenogen en hondenfluitjes

Dankzij heel gevoelige receptorcellen in onze ogen, oren, neus, tong en huid kunnen we de dingen om ons heen zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Maar hoe werken onze zintuigen precies? En hoe verschillen die van andere dieren?

Dit boek leidt je stap voor stap door de biologie van elk zintuig. Wist je dat, in tegenstelling tot andere zintuigen, geuren rechtstreeks worden afgeleverd aan die delen in je hersenen die verantwoordelijk zijn voor geheugen en emotie, waardoor iets ruiken gevoelens kan opwekken wat iets zien of horen niet kan? Wist je dat een koe ongeveer 250.000 smaakpapillen heeft, terwijl een mens er 5.000 heeft en een kop slechts 30? En wist je dat oorsmeer voor 80% uit dode huidcellen bestaat? In het boek ‘Kattenogen en hondenfluitjes’ ontdek je hoe ons geweldige en verbazingwekkende lichaam met ons communiceert.

Een ontzettend leerzaam boek

Ik moet eerlijk toegeven dat het boek ‘Kattenogen en hondenfluitjes’ bij mij in eerste instantie even op de plank heeft gelegen. De afgelopen periode was het ontzettend druk, en als ik dan iets ging lezen, koos ik al snel voor iets eenvoudigers of luchtigers. Maar achteraf gezien was dat helemaal niet nodig geweest! Dit boek is ontzettend leerzaam én heel goed te lezen. Natuurlijk is het voor jonge kinderen wellicht nog net wat ingewikkeld door de moeilijke termen die erin staan, maar dit wordt op een hele goede manier omschreven, waardoor het totaal niet moeilijk is.

Het boek leest juist heel eenvoudig, door de korte stukjes tekst en de grote hoeveelheid illustraties. En die illustraties zijn soms gewoon ‘voor de leuk’, maar vaak ook heel erg verhelderend. Als je bijvoorbeeld wil leren hoe de staafjes en kegeltjes in je oog precies werken. Hoewel ik best al wat over de zintuigen dacht te weten, heb ik door dit boek weer ontzettend veel nieuws geleerd.

Veel leuke feitjes

Dit boek Kattenogen en hondenfluitjes legt namelijk niet alleen de werking uit van je zintuigen, maar geeft ook gewoon veel grappige feitjes én veel nieuwe informatie. Zo heb ik geleerd waarom de ogen van een kat reflecteren in het donker, waarom schapen en geiten vaak van die enge pupillen hebben, met zo’n streep erin en waarom vitamine A goed is tegen nachtblindheid. En heb ik geleerd wat dan die andere 2 zintuigen precies zijn. Wil je dat ook weten, dan moet je het boek gewoon even zelf lezen…

Wat ook heel leuk is in Kattenogen en hondenfluitjes, is de terugkoppeling die elke keer wordt gegeven naar de dieren. Hoe werkt dit betreffende zintuig bij dieren? Hebben zij nog iets bijzonders wat wij al mensen niet kunnen? Dit boek is fantastisch voor alle leergierige kinderen (en volwassenen). Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je dit boek geweldig kunt gebruiken bij het voorbereiden van je spreekbeurt. Dan kun je aan de klas leren, wat die zeven zintuigen nu precies zijn!

Specificaties ‘Kattenogen en hondenfluitjes’

Auteur: Cathy Evans | Illustraties: Becky Thorns | Vertaling: Denise Bos | Uitgeverij: Mus | 9789045328355 | 17 juli 2023 | 60 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.