Zeis, een gewetensvolle dystopie van Neal Shusterman

Wauw, ik zet dit krachtige vier letterwoord weer graag in. Wat heb ik genoten van Zeis. Vooraf had ik niet verwacht dat ik het zo goed zou vinden. Het verhaal, een dystopie (of utopie?) van een wereld zonder honger, zonder ziekte, zonder oorlog en zonder lijden. Maar met Zeisen. Want ook de dood is overwonnen. Het boek roept vele interessante vraagstukken op, en had ik al gezegd dat ik ervan genoten heb? Zelfs twee keer in een intro is nog te weinig.

zeis hoofd

Zeis

Een wereld zonder honger zonder ziekte zonder oorlog zonder lijden … en zonder de dood. Want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen. Daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden. De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen. Maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. Hoe hoog is de prijs voor een ideale wereld?

Stel dat er na deze eeuwigheid een hiernamaals bestaat, welk lot wacht ons daar dan?

~ Uit het dagboek van Zeis Curie

Een gewetensvolle dystopie

Een toekomstbeeld van een wereld waarin wij als mensen de dood overwonnen hebben. Klinkt goed toch? Ook dingen als armoede, oorlog, ziekte en honger spelen niet meer mee. Iedereen op de wereld heeft het eeuwige leven, kan z’n leeftijd terugschroeven en heeft geen zorgen over ziekte of inkomsten. Klinkt nog beter toch? Een kleine kanttekening, het is in dat toekomstbeeld nog niet gelukt om buiten de aarde te koloniseren. Dus de bevolking moet beperkt worden op een bepaalde manier. Want teveel mensen is schadelijk.

Dat in stand houden gebeurd door Zeisen. Ze dorsen mensen naar een bepaald quota. Ze zijn boven de wet verheven en de enigen die echt iemand dood kunnen maken. En wat dan in het geval van bijvoorbeeld zelfdoding of een dodelijk ongeval? Nee dan ga je niet echt dood, bij een ongeluk of ongeval ga je gewoon naar een regeneratie centrum om te helen. Als een Zeis je dorst dan ben je echt dood.

Interessante mindvoer

Het klinkt inderdaad goed zo’n wereld. Maar wat gebeurd er als je de zucht naar onsterfelijkheid weghaalt? Als er geen tijdsdruk meer is en oud worden een kwestie van keuze is? Er geen angst meer is voor ziekte? En de verwondering naar het leven weggenomen wordt. Mensen voelen zich in de dystopie van Zeis afgestompt, verveeld en missen een bepaald vuur. De oude kunst uit de tijd die was, wordt niet begrepen want het verlangen is er niet meer. Alles is normaal geworden en de kwetsbaarheid zijn we als mensheid kwijt.

Tegelijk is daar een moment van kwetsbaarheid als er een Zeis ten tonele verschijnt. Maar tegelijk wakkert het ook een sensatiedrang aan. Hoe ziet sterfelijkheid er dan uit? Bij een dorsing kijken mensen graag gefascineerd toe. Nog een interessant vraagstuk, wat is erger? Dood gaan door een natuurlijke oorzaak of door de willekeur van een Zeis? En er zijn Zeisen die het moreel niet zo nauw nemen. Ook kan dit verhaal als een utopie gezien worden, ziekte en dood zijn immers verleden tijd. Maar de prijs die betaald wordt is het wat mij betreft in de wereld van Zeis niet waard. Genoeg interessante mindvoer!

Neal Shusterman

Dit is voor mij een nieuwe naam. Maar op de kaft prijkt mooi “New York Times bestseller auteur”. En als ik de beste man ga Googlen zie ik een gigalijst aan boeken en ander schrijfwerk. En ik spot ook het boek Dor! Deze staat al een tijdje te wachten op een review en wil ik graag lezen. Ik had nooit de link gelegd tussen die twee boeken. Maar na Zeis volgt Dor snel. Wat kan Neal schrijven! Ik heb menig jeugd dystopie gelezen. En waar Zeis in uitblinkt is én het verhaal, én de manier van schrijven.

Gangbaar is tegenwoordig voor veel jeugdboeken en YA om hoofdstukken af te wisselen tussen de hoofdpersonages. Vaak man en vrouw afgewisseld. Ook in Zeis lees je mee vanuit Citra en Rowan. Maar in plaats van aparte hoofdstukken, weet Neal het geniaal in zijn verhaal te verweven. Afgewisseld met hoofdstukken vanuit diverse dagboeken van Zeisen. Maar het is niet alleen een verhaal van Citra en Rowan. Ook Zeis Curie en Zeis Faraday spelen een grote rol. En dan mag ik Zeis Goddard ook niet vergeten.. (mooie namen hebben de Zeisen hè..?)

We zijn niet meer de wezens die we ooit waren.
En als we niet langer menselijk zijn, wat zijn we dan wel?

~ Uit het dagboek van Zeis Curie

Meer alsjeblieft van de wereld van Zeis

De dystopie zit nog meer gelaagd in elkaar dan ik hier wil delen. Het is namelijk ook heerlijk om de wereld van Shusterman te duiken en je te laten verrassen. De kaft vind ik echt prachtig, en zo mooi gelaagd naar het verhaal toe. Dat maakt het totaalplaatje af voor mij. Ik heb genoten van elke bladzijde, van elk karakter, van elke gewetensvraag en van elke keuze gemaakt in het boek. Een boek wat verdeeld is over 5 delen. Ik voel wel een afronding aan het einde, maar er is nog heel veel meer te ontdekken. En ik zit toch nog wel met wat vragen.

Ik heb inmiddels gezien dat er een deel 2 en 3 is in het Engels! Zo fijn want Zeis smaakt naar meer van Shusterman. Ook denk ik dat Lydia Meeder een ontzettend goede vertaling heeft neergezet. Ik heb geen enkel moment vraagtekens gehad bij bepaalde vertalingen. Het leest als een kloppend verhaal waar ik intens van heb genoten! (drie keer is scheepsrecht)

Aanbevolen vanaf 14 jaar, maar als volwassene heb ik ook onwijs genoten van dit boek.

Specificaties Zeis

Auteur: Neal Shusterman | Vertaling door Lydia Meeder | Vormgeving: KaaTigo bvba | Uitgever: Baeckens / Blossom Books | 496 pagina’s | September 2021 | 9789059248427 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.