Dwars door de Middellandse Zee, een fijn reisboek

Reisboek Dwars door de Middellandse Zee is geen doorsnee verhaal. Dit reisboek, geschreven door Arnout Hauben en Marijn Sillis, is gebaseerd op de gelijknamige serie die Hauben en zijn twee ‘kompanen’ Philippe Niclaes en Ruben Callens. Deze serie is vanaf 19 juni te zien op de NPO 2 vanaf 20.30u. Het boek echter, is een fijn begin van de zomer en een ideaal vaderdagcadeautje.

Dwars door de Middellandse Zee hoofdfoto

Dwars door de Middellandse Zee

Arnout Hauben is een verhalenverteller. Dat blijkt wel uit de televisieseries die hij eerder heeft gemaakt. Hier in huis hebben wij Rond de Noordzee met groot genoegen bekeken. Ook toen ging Hauben met cameraman Phillippe Niclaes en geluidsman / drone-operator Ruben Callens op pad. Nu gaat hij wederom met hen in zee. In een tocht die dwars door de Middellandse Zee gaat. Langs de eilanden van de zee waar velen van ons een zee waar we in een vakantie weleens pootje in hebben gebaad.

De Middellandse Zee, zo onderstreept Hauben, is een strategische plek tussen oost en west en tussen Europa en Afrika. De Mare Nostrum zoals de Romeinen deze zee al noemden, geeft en neemt. En dat laat het drietal graag zien in de verhalen en de prachtige camerabeelden. Geschiedenis en heden, economie en ecologie. Culturele verschillen en de menselijke natuur. De tegenstellingen zijn niet zo voor de hand liggend als je zou denken. Alleen, als het al op televisie is te zien, wat is dan de meerwaarde van het boek?

Het boek naar aanleiding van de serie

Dwars door de Middellandse Zee is als boek niet helemaal hetzelfde als de negendelige televisieserie. Bepaalde (archief)beelden laten zich niet goed vertalen op papier, terwijl achtergronden van bepaalde verhalen zich juist goed op papier laten zetten. In aparte, rode kaders staan de stukjes geschiedenis die horen bij het verhaal. Die geschiedenis kan zich uitstrekken van de Romeinen tot vulkaanuitbarstingen van 50 jaar geleden tot de vluchtelingencrisis waar we nu ook nog mee te maken hebben. Droge kost, zou je denken, zo op het eerste gezicht. Hauben en Silles verstaan de kunst om ook de achtergrondinformatie op een prettige manier te vertellen. Van Gibraltar tot Jeruzalem was de geplande reis. Corona gooide roet in het eten. Noodgedwongen werd een andere route uitgestippeld en geschipperd met alternatieven. De eindbestemming werd niet Jeruzalem. Welke dat wel is, kun je zelf lezen.

Dwars doo de Middellandse Zee foto

Het resultaat van al deze avonturen is een boek met anekdotes tussen de drie reisgenoten en de mensen die ze tegenkomen. De verhalen blijven natuurlijk het leukst. Verhalen over mensen die iets bijzonders hebben meegemaakt of van die uitzonderlijke paradijsvogels zijn die je maar zelden tegenkomt. Al zijn er meer dan alleen de verhalen en gesprekken van Arnout Hauben met de bewoners van de Middellandse Zee. Er zijn de robben bij het Griekse gevangeniseiland. Dat eiland was berucht in de tijd van het kolonelsregisme. Of aan de Hippies in Ibiza. De vissers van Lampedusa die uiteindelijk een klein hartje hebben wanneer het om de vluchtelingenkinderen gaat. En vooral de schoonheid van de Middellandse Zee.

Stevig spul, Raki

Inkijkjes

Hauben is gul in de inkijkjes die hij geeft in deze reis en spaart zichzelf niet. Zo vindt hij het toch wel een beetje eng om paarden op de buik te aaien en van sterke raki gaat hij hoesten. Dit in tegenstelling tot cameraman Philippe die het glaasje in één keer wegtikt en de raki ’toch lekker’ noemt. Wellicht omdat Hauben zich zo open opstelt krijgt hij ook veel ‘los’ bij de bewoners die rond de Middellandse Zee wonen. Tijdens het lezen heb ik gemerkt dat ik nieuwsgierig werd naar meer informatie. Hoe zat het nou met kolonelsregime in Griekenland? De Odysseus, hoe ging dat verhaal ook alweer? De bevrijding van Italië, meer feiten graag! Dan is het heel fijn dat achterin het boek een hoofdstukje ‘Een zee van boeken’ is opgenomen waarin meer leestips staan over de onderwerpen die in Dwars door de Middellandse Zee worden aangesneden.

Dwars door de middellandse zee kadertje kaart
Duidelijke informatie met een goede kaart en een rood kader met achtergrondinformatie

Het oog wil ook wat

En de foto’s! De foto’s in het boek zijn adembenemend prachtig. Het blijft jammer dat er een snijvlak is wanneer de foto over twee pagina’s staat afgebeeld. Het snijvlak is alleen wel goed gekozen. Sowieso is de opmaak van Dwars door de Middellandse Zee met zorg gedaan. De kaartjes zijn duidelijk en kleurrijk. Ze geven een topografische houvast die ik prettig vind. De al eerder genoemd rode kadertjes en de kleurrijke foto’s springen het meest in het oog. Maar er is ruimte voor de letter genomen zodat de verhalen de ruimte krijgen die ze verdienen.

Dwars door de Middellandse Zee laat je reizen naar de Mare Nostrum zoals we dat nog nooit eerder gedaan hebben. Daarmee leren we niet alleen iets over deze zee der zeeën, maar ook over haar bewoners.

Specificaties Dwars door de Middellandse Zee

Schrijvers: Anout Hauben en Marijn Silles | Uitgeverij: Pelckmans (België), Balans (Nederland) | Jaar van Uitgave: 2021 | 351 pagina’s | Kijk hier voor meer informatie of ga naar je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.