Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!- een thematitel

Wat zou jij maken als je meedeed aan een kookwedstrijd? Yuna weet het, gebakken rijst met van alles en nog wat!!! Ze moet dus op zoek naar alles wat ze bij de rijst kan serveren. Dit boek is heel passend bij de kinderboekenweek van 2023, met als thema ‘Bij mij thuis’. Zo passend, dat het zelfs een van de thematitels is voor groep 1 en 2. Ik stel dit boek dan ook heel graag aan je voor!

Gebakken rijst met van alles en nog wat

Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!

Na dagenlang twijfelen, weet Yuna eindelijk wat ze gaat maken voor de kookwedstrijd: Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat. Maar in het héééle huis is geen rijstkorrel te vinden! Yuna roept de hulp in van haar matties Louise, Omar en Simone. Lukt het ze om op tijd rijst te vinden voor de Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat?

Dit boek is geschreven door de makers van het super verrukkelijke Waar is mijn noedelsoep? Dat zijn Reze en Chee-Han Kartosen-Wong. De illustraties zijn gemaakt door Maria Koutamanis.

Vrolijke illustraties

Direct als ik het boek zie vallen mij twee dingen op: Ten eerste de vrolijke illustraties. Ik zie een aantal kinderen, met veel rijst en andere etenswaren. De kinderen kijken blij, eentje heeft zelfs een superheldencape om. De kinderen zijn heel verschillend, maar toch echt samen. Dat is precies wat de auteurs willen uitstralen lees ik later, inclusiviteit.

Ten tweede valt de titel mij op. Interessant, het roept vragen in mij op. Want wat zou Yuna allemaal bij de rijst serveren, krijg ik er misschien nog inspiratie van? Ook komt de titel Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! wat schreeuwerig over, er staan namelijk wel drie uitroeptekens achter. In het boek wordt dit niet zo gebruikt, wel staan alle eerste letters van de woorden van dit gerecht met een hoofdletter geschreven.

Zoektocht naar eten

In de zoektocht naar alle ingrediënten voor Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat komen Yuna en haar vrienden langs verschillende winkeltjes. Ik vind het heel grappig gevonden van de auteurs, echt volwassen grapjes in een prentenboek, dat de winkels uitdrukkingen zijn. Zo is er Souk ’t maar uit en Toko Pelan-Pelan, want we doen ’t rustig an. Hardop moest ik erom lachen, mijn kinderen die ik aan het voorlezen was zei het niet zoveel.

In de verschillende winkels wordt heel goed ingegaan op de diversiteit van eten in verschillende culturele achtergronden. De illustrator heeft dit ook mooi doorgetrokken in de afbeeldingen. Genoeg stof om over te praten met kinderen dus! En ook leerzaam, want er komen gerechten voorbij die kinderen niet elke dag zullen eten. Het grappige is dat het van Friet en kassoufflé tot Xiao long bao gaat. Alles staat ook afgebeeld, dus kinderen hebben er gelijk een beeld bij. Leerzaam!

Taal in Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!

In de recensies van het vorige boek van deze auteurs lees ik overal dat er gebruik is gemaakt van rijke taal. Ook dit keer is dit wel het geval, er worden namelijk woorden toegevoegd aan de woordenschat van kinderen die ze thuis niet horen. Vanzelfsprekend de etenswaren, maar ook bijvoeglijke naamwoorden als ‘zachtknapperig’, ‘geurige’ en woorden als ‘eigenaresse’.

Zelf ben ik minder gecharmeerd van woorden als ‘matties’, ‘chillen’, S.T.R.E.S.S, en wajow. Eigenlijk vind ik het ook niet zo passend in dit boek. De auteurs hebben de visie dat ze inclusiviteit willen toevoegen aan het medialandschap. Door kinderen van kleur deze woorden te laten gebruiken vind ik juist dat het boek een sfeer meekrijgt die tegenovergesteld werkt. Ik wil hier nadrukkelijk bij benoemen dat dit voor mij zo voelt. Dit kan een ander totaal anders beleven natuurlijk. Vanzelfsprekend zeggen alle kinderen deze woorden wel eens, ook mijn eigen kinderen, maar ik vind het onnodig in een prentenboek. Het leest ook niet zo natuurlijk voor heb ik gemerkt.

Gebakken rijst met van alles en nog wat

Recept

Als leuk extraatje bij dit boek vind je een uitneembaar recept van, hoe kan het ook anders, Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat!!!

En of ik nog inspiratie heb opgedaan voor rijstgerechten? Jazeker!

Specificaties Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!

Auteurs: Reza en Chee-Han Kartosen-Wong | Illustraties: Maria Koutamanis | Uitgever: Rose Stories | 4+ | november 2021 | 9789083145563 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.