Het negende huis, een dark fantasy & acadamia van Bardugo

De zomer van 2023 draaide voor mij om de Grishawereld. Met veel twijfel stapte ik in het eerste boek, om vervolgens met veel melancholische gevoelens het laatste boek te sluiten. Wat ben ik verliefd geworden op Leigh Bardugo haar wereld wat met elk boek beter leek te worden. Het negende huis trok mij aan in de boekenwinkel doordat er een slang gedrukt is op het boekenblok. De synopsis las voor mij op een manier dat het of helemaal geweldig zou zijn, of juist niet. En toen viel mijn oog op de auteursnaam, Leigh Bardugo! Zonder twijfel ging dit boek, en direct het tweede deel, mee naar de kassa. Een dark fantasy voor volwassenen over macht, privilege en moord van Bardugo… Dat moet ik lezen!

Het negende huis leigh bardugo voorkant cover kader dark fantasy alex stern 1

Synopsis Het negende huis

Het negende huis is een perfecte mix van fantasy en dark academia. Alex Stern kon altijd al geesten zien, maar dat die gave haar ooit nog eens van pas zou komen, had ze niet kunnen bedenken. Als ze na een jeugd vol angst een studiebeurs krijgt om aan de prestigieuze Yale University te studeren, kan ze haar oren niet geloven. Waarom wordt uitgerekend zij uitgenodigd? Het antwoord blijkt al snel: vanwege haar gave.

Op Yale maken acht geheime genootschappen de dienst uit. Ze opereren vanuit de schaduw, waar ze rituelen uitvoeren die de wereld naar de hand van de elite zetten. Om hun activiteiten veilig en geheim te houden, is er een negende genootschap: het Negende Huis. Zij houden de geesten op afstand en de levenden veilig.

Als het lijk van een neergestoken meisje wordt gevonden, komt Het negende huis direct in actie. De genootschappen ontkennen elke betrokkenheid, maar Alex heeft haar twijfels. Ze gaat op onderzoek uit en hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe groter het gevaar wordt. Alex wordt in de gaten gehouden en de geesten worden steeds agressiever. Als haar mentor – de leider van Het negende huis – verdwijnt, is de chaos compleet. Hoe kan Alex zich verweren tegen een onzichtbare vijand die overal tegelijkertijd lijkt te zijn?

Muziek uit het boek: Johnny Cash – Sherperd of my heart

Fantasy & dark academia

Wat een boek is Het negende huis. Ik ben nog aan het zoeken hoe ik dit het beste in een recensie kan gieten. Want dit is niet een boek wat zich zo makkelijk in een hokje laat passen. Ken je Bardugo van haar Grisha boeken, dan zal dit misschien niet jouw boek zijn. Vanuit de Grishaboeken waardeerde ik de donkere en duistere tonen van Bardugo altijd. Maar ze hield zich nog in. Misschien omdat het beter past bij dat verhaal, misschien omdat het YA boeken zijn. Maar ongeacht de reden, in dit boek gaat ze los.

Het negende huis is dan ook echt voor volwassenen, ondanks dat de hoofdpersonen studeren. Ik weet eigenlijk geeneens de leeftijd van de hoofdpersonen. Maar het gaat om verse studenten tot oudere professoren en een politieagent. Het wordt bestempeld als fantasy en dark academia. De hoofdlocatie is voornamelijk de universiteit van Yale. Bardugo weet me helemaal mee te nemen naar haar versie hiervan.

Daarnaast komen er zaken aan bod zoals macht, seks, dood, moord, rituelen, onderwerping, criminaliteit, verslaving, diverse vormen van misbruik, geweld en de privileges die komen kijken bij geld en geheime genootschappen. Maar Bardugo weet de heftige zaken aangenaam te verrijken met dingen als kunst, cultuur, geschiedenis. mythologie, oude meesters, architectuur en literatuur. Om er vervolgens ook karakters in te laten groeien en ontdekken. Karakters die zich staande proberen te houden in het leven. Een leven wat hard kan zijn. Karakters die liefde, erkenning, vriendschap en hun plekje zoeken. Ben ik er dan al met een kort overzicht van Het negende huis? Nee! Want er zijn ook nog geesten, demonen en magie.

boekenblog bedrukt leigh bardugo alex stern 1
Muziek uit het boek: Fleetwood Mac – Go Your Own Way

Alex Stern 1

Het boek draait voornamelijk om 1 hoofdkarakter Alex Stern, of Galaxy Stern zoals ze eigenlijk heet. Ze heeft een zeer heftige jeugd gehad en we ontmoeten haar op een punt dat ze op Yale een student is. Het negende huis begint goed door de cover en het boekenblok. Er volgt een Sefardische ballade, waardoor ik meteen ga opzoeken wat Sefardische is. Dit blijken Joden te zijn die zich in voornamelijk Spanje en Portugal hebben gevestigd. Ze ontwikkelden eigen tradities en een eigen taal. Dit komt ook terug in het boek, zonder dat je overigens die extra kennis nodig hebt. Maar ik zoek graag dingen op.

Vervolgens komt er een kaart waar je u tegen zegt. Nee geen hele wereld, gewoon alleen Yale maar wel met 32 punten die uit het boek komen. Ik vind het wat veel en sla het over, terwijl ik normaal wel van kaarten kan genieten. De proloog laat ons kennismaken met Alex en dan komen we in het verhaal. Ik ervaar dit deels als spannend en deels als overwelming. Bardugo weet me even helemaal murw te krijgen met haar verhaal. Tot op een punt dat ik twijfel of ik wel door Het negende huis ga komen. Het is deels een spannend verhaal vol mysterie, deels de verrijking die Bardugo geeft in alles. Van de uitgebreide uitleg van architectuur, tot kunst en cultuur. Maar daarnaast is ze ook bezig haar wereld te bouwen van geheime genootschappen, geesten en magie. En dan zijn er nog haar karakters.

Alex Stern is zeker niet toegankelijk in het begin. Dit karakter is in mysterie gehuld. Maar ze weet wel direct in mijn hart te kruipen ondanks dat ik weet dat ik nog niet alle kanten van haar ken.

Het negende huis kaart leigh bardugo alex stern

Zo rijk

Maar hou vol! Want alles dient een doel, uiteraard. Het negende huis is geen whodunnit waarbij je uit 5 karakters kan kiezen. Nee je denkt actief mee van wie bepaalde dingen gedaan kan hebben en de keuze is reuze bij Bardugo. Haar wereld is niet zwart-wit maar heel veel tinten grijs. Haar karakters krijgen allen de tijd om tot leven te komen, zelfs de niet levende karakters. En het begin van de Alex Stern boekenserie is begonnen. En opeens zit ik in het verhaal en kan ik niet stoppen met lezen. Ik hou echt niet alle karakters helemaal bij, maar dat stoort niet. Bardugo weet mij weer zo in haar rijke wereld te zuigen. Ik voel me helemaal voldaan. En met rijk bedoel ik de diversiteit die ze in haar verhaal stopt. De mix van haar verhaal en bestaande dingen.

Leuk ook om te lezen dat bepaalde genootschappen de Nederlandse taal gebruiken. In haar Grishaboeken was er ook een groot deel beïnvloed door Nederlandse elementen. Maar meer culturen komen voorbij. Ik vind die diversiteit echt heerlijk. Het is een aangename mix van geschiedenis, cultuur, occultisme, mythologie, architectuur, esoterisch, spiritualisten, alchemie, literatuur, magie, rangen in geheime genootschappen en het verhaal zelf. Soms lees je mee vanuit het oogpunt van een kenner en soms juist vanuit het oogpunt van een karakter die er niks vanaf weet.

Lijkt Het negende huis op de Grishaboeken?

Een vraag die logischerwijs bij veel fans zal spelen. Ik kan daar kort en krachtig over zijn: nee. Het is ook appels met peren vergelijken. Het negende huis is voor volwassenen, speelt zich af op een “echte” locatie en vraagt veel meer van de lezer. Het verhaal is niet hapklaar toegankelijk. Bardugo laat je door de tijd reizen en geeft stukje bij beetje informatie. Wel speelt magie weer een belangrijke rol. Daarbij vind ik haar karakters altijd zo heerlijk eigen en authentiek. Een mix van grijs en getekend door het leven. Met een grote donkere kant maar zeker ook warmte en humor. Ze weet me weer verliefd te laten worden, dit keer op het karakter van Darlington. Bardugo maakt haar karakters zo heerlijk rijk, intelligent en boeiend. Ik hou ervan.

Aan de hand van de seizoenen neemt Bardugo je mee met Alex Stern haar verhaal. Getekend door haar verleden, zoekend in het heden met hoop op een fijne toekomst. Ik vind de karakters als Dawes en de kamergenoten van Alex ook heel fijn. Even geen onnodig gekissebis maar gewoon volwassen relaties waarin echt gecommuniceerd wordt.

Na de wat lastige start ben ik helemaal verslaafd aan meer. En ik heb dan ook het vervolg direct opgepakt. Iets wat ik eigenlijk nooit doe als recensent. Ik hanteer een bepaald systeem waarin ik boeken afwissel. Maar dit verhaal kan ik niet wegleggen nu ik er in zit. Een verhaal waar plek is voor mij favoriete jeugdfilm Labyrinth, maar waar ook Delfts Blauw aan bod komt. Een verhaal waar ik trek krijg in avgolemono. Waar vrouwen vrij en zichzelf zijn. Waar magie en architectuur hand in hand gaan. Ik hou van Het negende huis en ga snel door in het vervolg.

Het negende huis duivelsvlucht leigh bardugo alex stern

Specificaties Het negende huis

Auteur: Leigh Bardugo | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Maren Mostert | Engelse titel: Ninth House | 9789022590652 | September 2020 | 492 pagina’s | Alex Stern 1 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.