Ik voel me zo, een psychologe over haar eigen therapie

Een vraag die ik mezelf vaak gesteld heb: hoe gaat een psycholoog met alle verhalen om die hij/zij hoort? Kun je dat allemaal wel verwerken, CQ loslaten. En wat als je zelf problemen hebt. Weet je dan kant en klaar de oplossing meteen of ga je naar een collega. Immuun zullen ze toch niet zijn? Ook zij zullen toch wel eens een ‘Ik voel me zo’ momentje hebben. Kortom, zitten psychologen er ook wel eens doorheen? Het boek Ik voel me zo, gaat in op een psychologe over haar eigen therapie.

Ik voel me zo, voorkant met kader

Synopsis ‘Ik voel me zo’

Sabine is psycholoog, maar dan belandt ze zelf aan de andere kant. Ze gaat in therapie. Ze voelt zich als een tandarts met een slecht gebit. In haar therapieproces leert ze haar emoties toe te laten en net zo goed voor zichzelf te zorgen als ze anderen helpt te doen. Aan de hand van de sessies met haar cliënten en met haar eigen therapeut geeft ze antwoord op de vragen: ‘Wat voel ik?’. ‘Waarom voel ik het?’ en ‘Wat kan ik doen?’. Deze vragen staan centraal in het boek ‘Ik voel me zo’.

Door deze openhartige en intieme kijk in de praktijk van een psycholoog krijg je als lezer inzicht in je eigen gevoel en hoe je daar goed voor kunt zorgen.

zwart wit ik voel me zo

Podcasts, lezingen, social media en dan nu een boek

Wanneer je via de link Psycholoog Sabine Klaver maakt mentale gezondheid bespreekbaar de website van auteur Ik voel me zo, Sabine Klaver bezoekt, zul je nooit vermoeden dat ze zelf psychische problemen gehad heeft. Fris, spontaan en recht door zee dat is wat je krijgt op haar website. Wel zo prettig als je op zoek bent naar een praat maatje tijdens moeilijke tijden.

Sabine Klaver studeerde af in de Klinische- en Gezondheidspsychologie. Ze werkt in de GB-GGZ vooral met volwassen. Naast haar werk als psycholoog probeert ze op allerlei verschillende manieren mentale gezondheid goed en zonder schaamte bespreekbaar te maken. Dit doet ze door middel van de podcast (in samenwerking met Rino Zuid), lezingen, via sociaal media en artikelen in bladen. Ik voel me zo is mijn kennismaking met deze auteur.

Sinds Sabine zelf heeft ervaren hoe zwaar het is om persoonlijke problemen aan te gaan en daarvoor zelf hulp heeft gezocht, is ze nog gedrevener om anderen te helpen. Vandaar dat ze het boek ‘Ik voel me zo’ heeft geschreven. Een persoonlijk relaas waar je als lezer ook de nodige informatie en steun in kan vinden.

Sabine Klaver

Therapie en humor gaan goed samen

Sabine Klaver geeft je als lezer direct een warm en welkom gevoel met haar voorwoord in haar boek ‘Ik voel me zo’.. Hierin geeft ze zich meteen bloot wat betreft haar eigen ervaring met betrekking tot een falende mentale gezondheid. Tegelijkertijd moedigt en prijst ze jou als lezer aan dat je aan dit lees avontuur en therapie proces begint.

waarden

Opmaak Ik voel me zo

Het boek ‘Ik voel me zo’ is verdeeld in drie hoofdstukken: ‘Ik voel me zo’, ‘Waarom voel ik het?’, en ‘Wat kan ik doen? Heel overzichtelijk en ook fijn als je even iets terug wilt vinden. Al ben ik zelf groot fan van markeren met post-it blaadjes, dus iets terug willen lezen of onthouden lukt mij wel.

Sabine Klaver is in haar boek Ik voel me zo openhartig over de moeilijke periode in haar leven. Haar schrijfstijl is vlot en voorzien van zelfspot en humor. Eerlijk gezegd ervoer ik het lezen van ‘Ik voel me zo’ meer als het lezen van een roman dan als een therapeutisch boek. En dat is een groot pluspunt en compliment.

Ik kan me voorstellen dat wanneer je je in dezelfde situatie bevindt als Sabine je aan dit boek Ik voel me zo heel veel hebt. Ze schrijft open en eerlijk over mentaal falen maar geeft daarnaast direct aan dat verandering mogelijk is. De oefeningen in het boek zijn direct toepasbaar.

post it

Respect voor mensen en hun gevoel

Wat me nog wel het meeste opviel aan haar manier van schrijven in het respect voor mensen en hun gevoel. De boodschap die het boek ‘Ik voel me zo’ uitdraagt is dat mentale problemen er mogen zijn. Dat het van belang is dat je die gevoelens juist niet negeert maar ervaart en ze daardoor de plek kunnen geven die ze verdienen. Als je negatieve gedachten namelijk negeert worden ze alleen maar groter en groter, zegt Klaver en zal je je als mens kleiner en kleiner voelen.

Hierover zegt ze zelf: ”Beter korter pijn dan een leven lang ongelukkig.”

woorden druppels

Erkenning en hulp vragen

Uiteindelijk bereik je hier veel meer mee. Wat niet inhoudt dat de benadering van Klaver zo eenvoudig is. Absoluut niet. Het is haar manier van omgang geweest en ze hoopt jou als lezer een stukje verder te kunnen helpen. De eerste stap is erkenning en de tweede stap is om hulp vragen. Of dat nu bij haar in de praktijk is, bij je huisarts, je partner of vrienden. Dat maak niet uit maar zet hem wel.

Ik raad het boek ‘Ik voel me zo’ zeker aan, voor iedereen die er even doorheen zit. Het is een mooi cadeau aan jezelf of voor diegene waarvan je eigenlijk wel weet dat die er even doorheen zit.

nooit alleen

Tip: De keuze

Nog een tip: in het boek haalt Sabine Klaver de schrijfster Edith Eva Eger aan. Haar boek ‘De keuze*’ is, wat mij betreft, het mooiste boek over kracht en moed. Ze vertelt in dit boek over haar ontberingen tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Auschwitz, waar ze als jonge vrouw gevangen zat en de meest verschrikkelijke ontberingen heeft meegemaakt. Maar haar verhaal gaat vooral over ‘De keuze’ die je daarna hebt. Zelf zegt ze hierover:

‘’Gedachten als ‘ik ben mislukt’ en ‘dit komt nooit meer goed’ vormen de tralies waarmee we onszelf vastzetten. Net zoals we onze eigen gevangenisbewakers zijn, kunnen we ook onze eigen bevrijders zijn.

de keuze

Specificaties bij het boek ‘Ik voel me zo’

Titel: Ik voel me zo | Auteur: Sabine Klaver | Uitgeverij: Lev. Uitgeverij. Onderdeel van uitgeverij A.W. Bruna | Eerste Uitgave: 2023 | Aantal bladzijde: 343 | ISBN 9789400514904 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.