Een boek – een ode aan het boek voor jong en oud

Wat is een boek voor jou? Deze vraag staat centraal in dit bijzondere exemplaar vol uitspraken over boeken. Daarnaast is het ook een zoekboek. Dit gaat één van de kortste recensie worden die je van mij hebt gelezen, want eigenlijk heb ik niet zoveel woorden voor dit juweeltje. Dat is ook precies wat het is, een parel met weinig woorden. Maar de woorden die er staan zijn prachtig en poëtisch.

Een boek

Een boek

Uitgever Horizon zegt zelf het volgende over Een boek:

Wat betekenen boeken voor jou?
Dit prachtige en poëtische prentenboek stelt persoonlijke en universele vragen en biedt tegelijk een antwoord in originele zoekprenten. Voor jonge én oudere lezers die houden van verhalen.

Eigenlijk is dit een hele goede samenvatting. Aangezien er geen flaptekst op de cover staat, is dit de beschrijving die ik gebruik voor deze bespreking.

Veel strepen en bijzondere zoekplaten

Als je het boek openslaat zie je een bladzijde vol strepen. Daartussen zie je een blauw vlaggetje, of is het toch een staart? Of een leeswijzer? Dit zullen we nooit weten. Deze verwarring kun je steeds vaker opdoen als je de bijzondere illustraties bekijkt. Je ziet uitgeknipte plaatjes, tekeningen met potlood en/of krijt, pentekeningen foto’s. Van alles en nog wat komt er namelijk voorbij in de kijkplaten. Dat kun je dan ook lang doen naar deze bladzijdes, kijken!

Er valt ook veel te zoeken in Een boek. Aan het begin staat de opdracht geformuleerd “Zoek de 8 verborgen personages. Tip: ze lezen”. Het is niet zo makkelijk om de personages te vinden, dat maken de platen tot erg leuke zoekplaten.

Zoekplaat

Poëtische teksten

De poëtische uitspraken over boeken zijn allemaal om in te lijsten. Iedereen zal een andere voorkeur hebben, maar die van mij is:

Een boek…. is een klok die zowel voor- als achterloopt.

Waarom zou je Een boek kopen?

Een rijtje met redenen, mocht je nog niet overtuigd zijn:

  • Superleuke zoekplaten met genoeg uitdaging, maar wel te doen
  • Prachtige oneliners
  • Bijzonder gebruik van verschillende illustratietechnieken
  • Het is bovenal een ode aan boeken… dat waar we zo van houden!

Andrés Lopez

Andrés López werd geboren in Mexico City, waar hij nog steeds woont en werkt. Zijn boeken werden al meermaals genomineerd voor prestigieuze prijzen (o.a. IBBY en Bologna Illustrators’ Exhibition) en vielen ook regelmatig in de prijzen, net nog tijdens de laatste editie van de Bologna Book Fair. In 2021 werd  Sailor and Panther door het Mexicaanse Ministerie van Cultuur namelijk verdeeld over alle bibliotheken en scholen in Mexico.

Edward van de Vendel

De vertaling is gedaan door Edward van de Vendel. Daar hebben we al heel veel van mogen lezen op Stoerleesvoer. Ik ben namelijk stiekem wel een beetje fan! Wil je ook meer van hem lezen? Kijk dan eens bij deze recensies:

Specificaties Een boek

Auteur: Andrés Lopez | Vertaling: Edward van de Vendel | Uitgever: Horizon | februari 2023 | 40 pagina’s | 9789464103465 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.