Sneeuwwit – een modern sprookje

Het verhaal van Sneeuwwitje kennen we natuurlijk allemaal. Maar dit is het verhaal van Sneeuwwit. Een hervertelling van het oh zo bekende sprookje van de gebroeders Grimm, maar dan met een moderne twist…

hoofd sneeuwwit

Het verhaal van Sneeuwwit

Ze is vriendelijk en zacht, maar ook wat wazig en naïef. Ze woont op het grote slot van haar vader. Haar vader, koning Alfred de achtste, is hertrouwd met Zilla Tarantel – een rijzige, ijzige vrouw die zich voornamelijk ophoudt in de rode toren. Sinds dat huwelijk verkeert de koning in een geheimzinnige staat van verdoving. Op een dag hoort Zilla een gesprek tussen Sneeuwwitje en de kok; en vanaf dat moment probeert de nieuwe koningin om de dochter van de koning uit de weg te ruimen.
Sneeuwwitje vlucht het bos in. Ze komt terecht in een afgelegen huisje waar zeven dwergen wonen. Hier kan ze zich verschuilen en komt ze er langzamerhand achter dat ze zélf kan bepalen wie of wat ze eigenlijk wil zijn… Zo verandert Sneeuwwitje, stap voor stap, in Sneeuwwit. Totdat ze zich uiteindelijk sterk genoeg voelt om haar vader te gaan verlossen uit de greep van de valse koningin

Een moderne bewerking van het bekende sprookje

Het sprookje van Sneeuwwitje is natuurlijk overbekend. Toch heeft Daan Remmerts de Vries, de schrijver van dit boek, er een verrassende twist aan weten te geven. In het originele sprookje van Sneeuwwitje is de hoofdpersoon een perfecte, mooie prinses. In Sneeuwwit is het meisje veel menselijker. Ze is niet perfect, maar heeft ook haar foutjes en minder goede kanten. Zo is Sneeuwwitje af en toe zelfs wel echt dommig en naïef. Ze heeft geen benul van de wereld om zich heen. Ook zijn de dwergen echte karakters, met hun eigen willetje. In het bekende sprookje zijn de hoofdfiguren wat vlak en hebben weinig diepgang of groei in hun karakter. In ‘Sneeuwwit’ wordt er veel aandacht gegeven aan de karakters van de hoofdpersonen.

Ook vind ik het verrassend dat het bekende stukje met de prins die bij Sneeuwwitje komt, anders verloopt. Sneeuwwitje krijgt geen kus, waardoor de appel uit haar keel schiet, maar ze proberen haar op te tillen en ze valt, waardoor de appel uit haar keel schiet. En die kus, die krijgt die prins niet zomaar! Veel moderner dan het originele sprookje. Uiteindelijk gaat Sneeuwwitje zelf actie ondernemen om haar vader te bevrijden. Wat een girlpower, helemaal passend in deze tijd!

Een prachtig uitgevoerd boek

Wat een prachtig boek is Sneeuwwit! Het verhaal is heel tof: modern en vooral heel humoristisch. Zeker niet alleen voor jonge kinderen, maar juist voor oudere kinderen en volwassenen heel erg leuk. Maar wat meteen opvalt, is hoe mooi dit boek is! De boek heeft een losse boekomslag, en als je deze wikkel eraf haalt, zie je een prachtige omslag. Een donkerblauwe linnen kaft, met glitters. Mijn jongste dochter vond dit prachtig, en elke keer als ze dit boek pakt, haalt ze nog even de wikkel eraf, om het boek te bewonderen.

En de tekeningen in Sneeuwwit zijn echt prachtig! Deze zijn van Mark Janssen. De tekeningen zijn in de voor hem kenmerkende stijl. Voor mij meteen al een reden om een boek aan te schaffen. Bij het lezen van het verhaal kom je ook meerdere paginavullende tekeningen tegen. Die maken dit boek echt tot iets bijzonders. Ik zou dit boek echt tot een pareltje bestempelen, een musthave voor je boekenkast!

Specificaties ‘Sneeuwwit’

Auteur: Daan Remmerts de Vries | Illustraties: Mark Janssen | Uitgeverij: Volt Kinderboeken | 9789021435848 | 96 pagina’s | 27 januari 2022 | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.