Kitty en het sterrenlied deel 6; een volgend spannend avontuur

Yes; ik mag weer! Ik mag weer een volgend deel lezen uit de Kitty serie, uitgegeven door Standaard uitgeverij. Deze serie heeft echt mijn hart gewonnen. Ongeveer anderhalf jaar geleden mocht ik het derde deel uit de serie lezen en ik was meteen verkocht. Nu is het tijd om weer met Kitty op avontuur te gaan in Kitty en het sterrenlied.

hoofd Kitty en het sterrenlied
Kitty en het sterrenlied

Serie Kitty

Zoals ik hierboven al even aanstipte, zijn de Kitty boeken onderdeel van een serie. Kitty, het superhelden kattenmeisje, heeft haar eigen boekenserie en ik ben fan! Zij beleeft spannende avonturen met haar kattenvrienden en probeert zo altijd het goede te doen in de situaties waarin ze terecht komt. Ik heb het geluk gehad dat ik inmiddels al twee boeken uit de Kitty serie heb mogen reviewen; zowel deel 3 als deel 5.

Nu is het tijd voor deel 6, ofwel Kitty en het sterrenlied. Het mooie aan deze serie is dat de personages steeds terugkeren. Mocht je dus de serie lezen in de volgende zoals deze is uitgekomen, dan zul je dit merken. Maar daarnaast staan de verhalen per boek op zichzelf. Dat betekent dat je alle delen ook los kunt lezen. Er zijn wel wat verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen, maar het is niet zo dat je dat als lezer zo afleidt dat je het verhaal niet meer kan volgen. De inleiding van ieder boek neemt je ook even mee naar het begin met de uitleg wie Kitty is, wat zij doet en wie haar kattenvrienden zijn.

serie

Kitty en het sterrenlied

Kitty en haar klasgenoten bereiden zich voor op een schoolconcert. Ieder kind zal een stukje solo zingen van een paar regels, maar Kitty vindt het heel erg spannend. Tijdens het oefenen klapt ze dan ook helemaal dicht en kan ze geen woord zingen. Ik ben ook geen held in dit soort dingen; je hoeft mij ook echt niet voor een x aantal mensen neer te zetten om iets te vertellen, laat staan zingen. Zal Kitty over haar angst heen komen en samen met haar klas een goed concert neerzetten?

Naast het feit dat Kitty zenuwachtig is voor het schoolconcert, bezeert haar kattenvriendje Figaro zich ook nog eens. Hij moet naar de dierenarts en krijgt medicijnen en een kap om zijn nek. En dat net op de vooravond van zijn verjaardagsfeestje.. Hij ziet zijn feestje niet meer zitten, maar dat laat Kitty natuurlijk niet gebeuren. Zal Kitty zijn feestje redden in Kitty en het sterrenlied?

Leuke woorden

De boeken uit de Kitty serie zijn allemaal oorspronkelijk uitgegeven in het Engels. De vertaling van deze vrolijke en ondeugende verhalen ligt in de handen van Saskia Martens uit naam van Standaard Uitgeverij. Wat af en toe boven komt drijven, zijn wat Belgische woorden. Het Nederlands en het Belgisch lijken natuurlijk veel op elkaar, maar merk je ook duidelijke verschillen bij bepaalde woorden. Zo kwam ik in Kitty en het sterrenlied ook weer een paar woorden tegen die echt uit de Belgische taal voortkomen. Het leuke hiervan is, dat ik als volwassene deze woorden ook helemaal niet ken.

  • ‘Zijn verjaardag is helemaal naar de vaantjes‘. (helemaal naar de haaien/verpest)
  • ‘Dat zou hem echt opmonteren‘ (opvrolijken)

Ik kan gelukkig uit de zin en context eromheen wel de betekenis afleiden en heeft het voor mij totaal geen invloed op mijn leeservaring. Ik vind het juist wel leuk om dit soort woorden tegen te komen tijdens het lezen. Een verrijking van de woordenschat!

vaantjes

Voorlezen of zelf lezen?

De boeken uit de serie van Kitty zijn voor mij echt een toegevoegde waarde aan de boekenkast van mijn dochter. Zij heeft nog lang niet de leeftijd van 7 jaar bereikt die als aanbevolen leesleeftijd wordt aangegeven. Maar toch is Kitty een boek dat ik er nu al met veel plezier bij pak. Ik ben een kattenmens en zo ook mijn dochter. Dat is dus al een pluspunt dat Kitty bij ons heeft.

Ik zie in Kitty en het sterrenlied ook wel een voorleesverhaal. Misschien pak je eerder een boek met een korter verhaal om voor te lezen, maar ik vind het juist leuk om een wat langer verhaal voor te lezen en dit dan in stukken te hakken en te verdelen over een aantal avonden. Iedere avond een paar bladzijdes en aan het einde van de week is het verhaal uit. Hoe leuk is dat! De spanning bouwt zich op, het is goed voor het geheugen van je kind omdat er wat tijd tussen zit steeds voordat je verder leest. Je zou zelfs voordat je begint met lezen nog een kleine samenvatting samen kunnen maken; wat was er ook alweer gebeurd? Weet je het nog?

Overigens lenen alle Kitty boeken uit de serie zich om voor te lezen vind ik. Zelf lezen is nu nog een stapje te ver voor mijn dochter, maar dat zal over een paar jaar zeker erbij horen. Dus voorlezen of zelf lezen; beide dus!

Specificaties Kitty en het sterrenlied

Auteur: Paula Harrison | Illustraties: Jenny Løvlie | Uitgever: Standaard Uitgeverij | Vertaling: Saskia Martens | 128 pagina’s | 2022 | 9789002274879 | Deel 6 serie Kitty | vanaf 7 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.