Tommie en Lotje beleven nog meer avonturen – Jacques Vriens

Tommie en Lotje zijn niet de enigen die avonturen beleven wanneer je het werk van Jacques Vriens leest. Ik heb al vaker enthousiaste stukjes geschreven over de boeken van Jacques Vriens. Wat kan ik zeggen, Meester Jaap, Akkie, de bewoners van Hotel de Korenwolf en Janneke zijn mij allemaal even lief. Alhoewel, Janneke uit Weg uit de Peel,  is mij misschien nog wel het meest lief. Het knappe aan Vriens is dat hij voor alle leeftijden kan schrijven. De personages die ik hierboven heb opgenoemd komen uit boeken voor kinderen die al (hebben) leren lezen.

ridder tommie

Tommie en Lotje beleven allerlei avonturen in dit tweede deel

Anders is dat met Tommie en Lotje die allerlei avonturen beleven. In verhaaltjes van vier of vijf pagina’s maken ze allerlei kleuteravonturen mee. Het eerste deel van De avonturen van Tommie en Lotje kende ik nog van vroeger. Maar het tweede deel niet. Om samen met mijn Jongste te kunnen genieten van avonturen van Tommie en Lotje leek het mij leuk om de verhaaltjes samen voor het eerst te lezen. Tommie is duidelijk een kleuter en Lotje zijn oudere zusje soms handig de kleuterwoorden van haar broertje weet te vertalen voor de ouders, maar ondertussen natuurlijk ook gewoon walgt van een kotsende kat. Zo kennen we Vriens weer, er is altijd wel een grappige stoorzender of een opscheppend buurjongetje.

De avonturen van Tommie en Lotje

Aansluitende belevingswereld

Toegegeven, de Jongste van bijna zes jaar oud was niet meteen wild enthousiast van de verhaaltjes. Ik meen dat het gebrek aan prinsessen toch echt wel een fikse tegenvaller was. Maar zoals dat gaat, na een paar verhaaltjes voor het slapengaan was ze toch wel om. Ze luistert iedere avond aandachtig naar één van de avonturen van Tommie en Lotje. Het is vaak aanleiding voor een gesprekje over wat zij die dag heeft meegemaakt. Of met welk ‘paa jekt’ zij op school bezig is. Neem dus gewoon de tijd voor die vier of vijf pagina’s tellende verhaaltjes die ook echt ergens over gaan en het gesprekje met je kleuter. Je komt zoveel te weten over wat je kind bezighoudt.

versje van een oma

Bevalt het de voorlezende volwassene?

Ook voor de voorlezende volwassene zijn de avonturen van Tommie en Lotje leuk vanwege de herkenbaarheid. En omdat de volwassenen nu niet eens weggezet worden als boze stiefmoeders, verstrooide professoren of briesende buurmannen. Meestal dan. Dat is op zijn tijd ook wel lollig natuurlijk. Toch, om eens voor te lezen over ouders, politieagenten of leerkrachten die het goed willen doen. Maar ook maar mens zijn is ook weleens prettig.

Jacques Vriens en Kees de Boer hebben met dit tweede deel van De avonturen van Tommie en Lotje herkenbare verhalen gemaakt. Die ook de voorlezende volwassene niet vervelen.

De avonturen van Tommie en Lotje

Specificaties: De avonturen van Tommie en Lotje Deel 2

Schrijver: Jacques Vriens | Illustrator: Kees de Boer |Uitgever: Van Holkema & Warendorf| maart 2018 | 240 pagina’s | 9789000360192 | Klik hier voor meer info

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.