Licht, de bijzondere wereld van bioluminescentie

Al zolang ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd door de echte diepzee. Een fascinatie die ik graag veilig boven het water verzadig. Die diepzeewereld, de echte diep-diep-diepzeewereld is zo gruwelijk bizar. We weten zelfs meer van onze maan dan van onze oceanen. En heel diep (wederom echt diep-diep-diep) zitten zulke curieuze geheimen, fabelachtige wezens en eigenaardige schatten verstopt. Samen met mijn dochters, die die fascinatie ook delen, zoeken we regelmatig filmpjes en boeken op. En nu is er dit prachtige boek van uitgever Lemniscaat: Licht, de bijzondere wereld van bioluminescentie. Wij zijn klaar om diep.. heel diep te duiken in deze zonderlinge wereld. En we gaan niet alleen onder water!

Licht, een bijzondere wereld van bioluminescentie voorkant cover kader lemniscaat weetjesboek jeud encyclopedie dieren diepzee oceaan samenvatting inkijkexemplaar natuur jennifer n.r. smith

Licht, de bijzondere wereld van bioluminescentie samenvatting

Sommige organismen – van schimmels tot vuurvliegjes – hebben een heel bijzonder talent: ze geven LICHT! Waarom doen ze dat? Hoe krijgen ze het voor elkaar? En wat kunnen we vervolgens van ze leren?
Ontmoet de inktvis die lichtgevend slijm naar zijn vijanden spuit, vuurvliegjes die soldaten hielpen in oorlogstijd. Maar ook diepzeehengelvissen met lichtgevend lokaas en wetenschappers die bestuderen hoe lichtgevende wezens onze levens kunnen redden.
Ga mee op een magische reis door de diepzee, langs glimmende grotten en door donkere bossen. Laat je vervolgens verwonderen, verbazen en verrassen door de bijzondere wonderen van bioluminescentie in dit boek waarvan de prenten licht lijken te geven.

Auteur & illustrator Jennifer N.R. Smith

Auteur en illustrator van Licht, Jennifer N.R. Smith, studeerde tekenen aan het Camberwell College of Arts. In haar werk combineert ze verschillende vormen van tekenen. Waaronder ambachtelijk tekenwerk, digitale animatie en interactief ontwerp. Ze is bekroond illustrator, schrijver en directeur van WonderTheory Studio. Ze wil met haar werk verwondering oproepen. Dat lukt absoluut in Licht, haar eerste boek bij Lemniscaat. In het Engels is dit boek uitgekomen onder de naam Glow. En zie dat er nog een boek ‘Bang’ is van haar hand. Spoileralert, ik hoop dat deze ook uitgegeven gaat worden door Lemniscaat!

Top 10 Weirdest Glow In The Dark Creatures

De bijzondere wereld van bioluminescentie

Dit is zo’n boek waarvan ik ga dansen. En dat is niet alleen in mijn hoofd. De kaft vraagt meteen om betast te worden. Nieuwsgierig gaan mijn vingers op ontdekking over de intrigerende kaft. De kleuren knallen van de cover en zorgen vervolgens voor een instant glimlach op mijn gezicht. Houdt deze magie stand bij het omslaan? Jazeker, de door mij geliefde schutbladeren zijn geweldig ontworpen en als ik overga op bladeren zie ik alleen maar beelden en teksten waar ik meer van wil weten. Ik kan niet wachten om inhoudelijk dieper te duiken in Licht en de bijzondere wereld van bioluminescentie.

Sommige levende organismen hebben een superkracht, ze kunnen namelijk licht geven! Ze maken hun eigen licht. Soms in hun lichaam, soms in elementen die ze los laten zoals sporen of een gif. Bioluminescentie is dus het fenomeen dat sommige levende organismen hun eigen licht kunnen maken door een bepaald proces. Het weetjesboek Licht neemt je mee in deze kennis en wereld. Boven en onder de zee. Want echt niet alleen diepzeedieren doen dit. Denk bijvoorbeeld maar aan de glimworm of een vuurvliegje.

‘Bio’ betekent levend. ‘Luminescentie’ is lichtstraling.
‘Bioluminescentie’ betekent dus levende lichtstraling.

Voor welke leeftijd is Licht?

Voor alle nieuwsgierige kinderen die deze bijzondere wereld willen induiken. De vormgeving is heel sterk en om die reden zullen jonge kinderen ook door de kleuren en beelden aangetrokken worden. Het woord ‘bioluminescentie’ is al een flinke tongbreker, en zo zitten er meer rijke woorden in Licht. Toch is de tekst verhalend informatief geschreven en wordt je ook door de woorden in deze wereld getrokken. De tekstblokken zijn opgedeeld in korte stukken, dit leest dus fijn. Overal kan je ademhalen tussen de illustraties & tussen de teksten.

Concreet, de richtlijn voor Licht is 10 jaar. Welke hoofdstukken kan je vinden in dit boek?

 • Wilde wezens die schijnen en schitteren
 • Lichttaal
 • Diner in de diepzee
 • Verdedigingsstragie
 • Opvallende camouflage
 • Sprookjesachtig schimmellicht
 • Soorten licht
 • Een verborgen lichtwereld
 • De anatomie van bioluminescentie
 • Diepzeeduiken
 • Gebruik de glans
 • Een recept voor licht
 • Heldere toekomst
 • Bioluminescentie tijdlijn
 • Bioluminescentie wereldkaart
 • Woordenlijst
 • Register

Gloeien van blijdschap

Het weetjesboek Licht is echt geweldig. Dit vind zowel ik, volwassene, als mijn beide dochters van 4 en 10. Het onderwerp is natuurlijk al magisch boeiend. En de uitwerking is om door een ringetje te halen. Ik neig heel sterk visueel naar de illustraties eerst, die knallen echt van cover tot kont. Maar de teksten zijn net zo pakkend. Het leest heerlijk informatief verhalend. Is nergens kinderachtig maar ook niet onnodig hoogdravend. Wat mij betreft komt dit weetjesboek heel dicht bij perfectie. Ik hoop dat het andere boek ook vertaald gaat worden van Jennifer N.R. Smith.

Licht laat ons gloeien van blijdschap. Het neemt ons mee naar bizarre werelden, en prikkelt onze fantasie. Het voedt onze honger naar informatie over dit onderwerp en kleurt in de nacht onze dromen. Het mag gewoon niet ontbreken in je boekenkast.

Boekentips passend bij Licht

Bij de boekentips passend bij Licht ga ik dit keer tips geven voor weetjesboeken voor de jeugd. Wij krijgen van deze boeken maar geen genoeg bij StoerLeesVoer. En als advies is dan ook unaniem: verzamel ze allemaal! Er zijn zo ontzettend veel gave weetjesboeken. En volwassenen… lees vooral mee. Want eigenlijk zijn ze voor jong en oud leerzaam en smaken ze beter dan die taaie dikke volwassen boeken. Just saying en met alle respect natuurlijk.

Deep Sea Creatures Exhibit Bioluminescence | Blue Planet | BBC Earth

Specificaties Licht, de bijzondere wereld van bioluminescentie

Auteur & illustrator: Jennifer R.N. Smith | Uitgever: Lemniscaat | Engelse titel Glow | Vertaald door Steven Blaas | Maart 2024 | 9789047715801 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, op de website van Lemniscaat of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.