Maffe meester Daan is een baas, een grappig schoolavontuur

Meester Daan van groep 5 doet een beetje denken aan Mees Kees en meester Hugo. Zo’n leerkracht die de leerlingen ziet als echte mensen. Bij het zien van de voorkant van Maffe meester Daan is een baas werd ik benieuwd naar meester Daan. Wat maakt deze meester een baas? Dat blijken eigenlijk niet eens de spierballen die hij toont op de kaft 😉

Voorkant Maffe meester Daan SLV kader

Maffe meester Daan is een baas

Maffe meester Daan staat het liefst elke dag voor de klas. Tot zijn grote schrik moet hij ineens een paar dagen per week de taken van de directeur overnemen. Gelukkig worden de saaie dagen op kantoor al snel opgevrolijkt door het aanstellen van kinderdirecteuren, die heel toevallig ook zijn leerlingen zijn. Samen met hen en zijn collega’s beleeft maffe meester Daan ook nu weer de gekste dingen. Want wie anders krijgt het voor elkaar om met de hele klas vast te zitten op het dak van de school? Maffe meester Daan is het vijfde deel in een humoristische serie over avonturen op school, maar kan ook heel goed los gelezen worden.

Illustratie met Meester Daan, de directeur, de IB-er en andere docenten rond een tafel

Een nieuwe directeur

Maffe meester Daan is de verteller van het verhaal. Meester Daan doet me een beetje denken aan Mees Kees. Er heerst een ontspannen sfeer in zijn klas. Hij kent zijn leerlingen en hun karakters goed. En ook wij als lezer leren daardoor de kinderen een beetje kennen. Het ene kind is wat stiller, de andere een tekenaar en weer een ander vindt rekenen heel leuk.

In dit nieuwe avontuur van maffe meester Daan komt de school zonder directeur te zitten. Hij heeft een andere baan gevonden. De IB-er ( intern begeleider) lijkt deze taak op zich te willen nemen maar dat zien meester Daan en meester Jesse van groep 8 niet zo zitten. De IB-er is nogal streng en van de regels namelijk. Er wordt een vacature uitgezet voor een nieuwe directeur. En zo lang die nieuwe directeur er nog niet is gaan meester Jesse en meester Daan deze taak samen vervullen. Een nieuwe juf neemt de klas van meester Jesse over zodat meester Daan en meester Jesse afwisselend groep 5 en de baan van de directeur kunnen vervullen.

Bladspiegel 1 pagina 12 met tekst

De eerste werkdag als directeur

Op de eerste werkdag als directeur verveelt meester Daan zich stierlijk. Wat moet hij nou de hele dag doen in zo’n saai en leeg kantoor? En zo besluiten ze dat het misschien handig is als er een kinderdirecteur komt. Elke dag is een andere leerling uit groep 5 de kinderdirecteur om de tijdelijke directeur te helpen. Want de agenda van een schooldirecteur is eigenlijk best vol met telefoontjes en vergaderingen en bijhouden hoeveel geld alles kost.

Meester Daan in zijn kantoor als directeur met zijn voeten op het bureau

Terwijl de kinderdirecteur korte video’s maakt om meer van de school te laten zien hangt meester Daan het kantoor vol met tekeningen van zijn klas. Wel zo gezellig. Met de video’s hopen ze een geschikte nieuwe directeur te vinden die past bij de school. Maar tegenwoordig is er een tekort aan schooldirecteuren dus dat zal best lastig worden.

bladspiegel met tekst en kleine illustratie pagina 18

Gespreksvragen

Achterin het boek zijn per hoofdstuk enkele gespreksvragen opgenomen. Mocht je het boek in de klas voorlezen dan kun je aan het einde van elk hoofdstuk de verdieping opzoeken. Kies één of meer vragen bij het gelezen hoofdstuk en laat de klas meedenken over bijvoorbeeld deze vragen; ‘wat doet een schooldirecteur eigenlijk?’ of ‘wat betekent de uitdrukking stevig in je schoenen staan?’ Met deze gespreksvragen wordt interactief lezen in de klas wel heel gemakkelijk.

Kinderen herkennen zichzelf

Ik vond het een leuk boek om te lezen. Dit is het eerste deel dat ik lees van deze serie (er zijn al 4 delen uitgebracht) maar ik denk dat het erg leuk is om voor te lezen in de klas. Kinderen herkennen zichzelf in de leerlingen en willen allemaal wel zo’n maffe meester Daan voor de klas volgens mij. Het boek is geschreven op AVI E5 en goed leesbaar vanaf 8 á 9 jaar. Niet al te dik en een vlot verhaal om ook zelf te lezen.

Specificaties Maffe meester Daan is een baas

Auteur: Judith van Helden | Illustraties: Hanne Snel | Uitgeverij: Jongbloed Media / Columbus | 9789085435167 | 2023 | 105 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.