Het kijkmeneertje, een prentenboek om goed naar te kijken

Kijk jij altijd goed? En zo ja waar kijk je dan naar? Ogen op het doel of dwalen ze af? Ik ben altijd al iemand geweest die rondkijkt en dwaalt. Ik zie vaak de mooiste wolkformaties, heb de eerste groene parkietjes gespot jaren (en jaren) geleden in Voorburg en zo zijn er meer dingen die voor anderen ongezien blijven. Het is soms vermoeiend want mijn blik is heel ruim en vangt vele prikkels. En ditzelfde zie ik bij mijn dochters ook. Maar wat zien zij nog zoveel meer! Ik vind dit een mooie eigenschap, al denken de juffen daar soms wel anders over :). Het kijkmeneertje is een prachtig prentenboek wat je laat kijken en je laat zien wat je wilt zien.

voorkant boek met kader Het kijkmeneertje

Synopsis van Het kijkmeneertje

‘Het kijkmeneertje’ is een ode aan kindjes die de wereld met zo veel bewondering en nieuwsgierigheid kunnen bekijken, en nóg beter zijn in dromen. Want stille kleuters hebben diepe gronden, vindt Mira van der Lubbe. Haar prentenboekendebuut gaat over zo’n kleuter. Hij kijkt de hele dag naar alles wat hij in zich op kan nemen. Naar lange mensen en korte mensen, kleine dingetjes en grote dingen, van heel dichtbij en heel ver weg. Het kijkmeneertje neemt alles in zich op. Hij kijkt zo graag dat hij eigenlijk niet wil gaan slapen, want dan moeten zijn ogen dicht. Maar als hij na alles geprobeerd te hebben tóch in slaap valt, en hij begint alle indrukken te verwerken, dan komt hij erachter dat dromen ook heel leuk kan zijn. Het kijkmeneertje houdt het allermeeste van kijken, maar misschien van dromen nog net iets meer!

Actrice, theatermaker, auteur en vertaler Mira van der Lubbe creëerde een fantasierijk en warm boek, zo vloeiend geschreven dat het bijna zingbaar is. Merel Corduwener, die boeken voor alle leeftijden en voor kranten illustreert, maakte de illustraties vol details waar ouder en kind uren naar kunnen kijken. Voor kinderen vanaf tien jaar illustreerde ze Tot over mijn oren in het plastic*.

Ik zie, ik zie, wat jij niet…?

De cover van Het kijkmeneertje heeft al voor een lang en leuk kijkmoment gezorgd. Mijn jongste dochter werd helemaal wild, want een flamingo! Haar favoriete dier. Mijn oudste dochter gaat meteen rekenen en telt de duiven en groepeert deze. Dit is wat ze op school doet en ze zet het meteen in. Mij vallen dan weer die gekleurde parkietjes op. Ooit losgelaten in Voorburg door iemand en inmiddels onderdeel van de flora en fauna in Den Haag en omstreken. We hebben een discussie of we nou een bij of wesp zien en hé! Er zijn net zoveel wormen als duiven, aldus mijn oudste dochter.

Nu is het toch wel tijd om eens het echte verhaal in te duiken. Het schutblad knalt er lekker uit door een opvallende kleur. Toch vind ik het stiekem altijd jammer als hier niks qua illustraties of vormgeving in te vinden is. Ik zie bijvoorbeeld de bakstenen van de kaft doorgetrokken met hier en daar iets anders dan een steentje. Maar ach, het is geen gemis. En de kleur knalt lekker. Het kijkmeneertje is een prachtig verhaal wat echt uitnodigt tot kijken. Kijken naar wat er gebeurd in de illustraties, kijken waar de tekst zich bevind en kijken naar het extra’s wat er ook is. Zo is mijn jongste dochter helemaal lyrisch over de poepende duif en vormt zich een discussie of de duif eronder geraakt wordt of niet. Oh en een plastic zakje, dat is troep en moet in de afvalbak!

Het kijkmeneertje een prentenboek over kijken en zien

Een beleving

Ik wil Het kijkmeneertje dan ook echt een beleving noemen. Ja het is een prentenboek en dat boek neemt je mee in tekst en illustraties. Je kan het gewoon voorlezen. Maar toch wordt je zo geprikkeld en uitgenodigd tot beleven, ook ik als volwassen lezer zie zoveel. De bepaalde elementen in de illustraties vormen een vrolijk en rijk samenspel, maar los vertellen ze ook weer een verhaal. Een verhaal wat je zelf maakt tijdens het lezen. Of een verhaal die weer voor iedere lezer anders is. Het roept herinneringen op en associaties. De derde pagina van Het kijkmeneertje is mijn persoonlijke favoriet!

Waarom? Dit is gewoon Nederland in twee pagina’s op een herkenbare en humorvolle manier. Het gepimpte invalidewagentje, de diversiteit van mensen, de ov-tandem, sportsokken in sportslippers, honden te lang aan de lijn de weg op en de kauwgom op de stoep. Maar ook de mensen met dikke jassen en sjaals naast mensen met blote armen. Ik vind het heel kenmerkend en leuk in beeld gebracht.

pagina prentenboek Het kijkmeneertje nederland

Het kijkmeneertje is rijk voorlezen

Ik heb al vaker het woord rijk laten in deze recensie maar dat is dit boek ook! Ik zal nog eens kort toelichten waarom:

  • Perspectief: dit boek speelt met je perspectief en verrijkt deze. Het laat misschien dingen zien die je al zag (bevestiging) maar ik weet zeker dat je erdoor nog verder gaat kijken dan een ieder zijn of haar neus lang is.
  • Taal: de taal die gebruikt is, is toegankelijk en herkenbaar. Er staan geen lastige woorden in waardoor het voorlezen prettig verloopt. Wel wordt er gespeeld met waar de taal op een bladzijde staat en hoe deze neergezet wordt.
  • Actief: de tekst staat vol bewegingen en observaties. Mensen zijn snel en langzaam, rustig en druk. Ogen gaan open en dicht, armen zijn zwierig en tenen wiebelen. Allemaal acties die kinderen mee kunnen uitbeelden. Hierin is ook een rijke diversiteit van gangbare en minder gangbare bewegingen. Laat kinderen maar hun zwierige armen zien.
  • Fantasie: Het kijkmeneertje is een directe duik in fantasie. Van jezelf of die van het boek. Als je je laat meevoeren dan dompel je je onder in de bak fantasie en beleving die dit boek rijk is. Voor de fantasievolle kinderen is het een mooie verrijking op wat ze al bezitten.

Maar er is meer!

  • Humor: voor jong en oud is er humor te vinden! In verwachtingen voldoen of door juist hiervan af te wijken. In de alledaagse herkenbaarheid in het eerste deel van het verhaal. Maar ook in de vervreemdende wereld waar je later induikt van Het kijkmeneertje. Er gebeuren grappige dingen. En het woord kont wordt gebruikt tot grote hilariteit van mijn dochters.
  • Beeld: er is heel veel te zien. De illustraties sluiten aan bij de tekst maar versterken deze zeer zeker ook. Ze gaan verder dan wat je leest. Er vinden grapjes plaats, geheimpjes en verrassingen.
  • Emotie: het zit vol met emotie! De tekst en beelden roepen bepaalde emoties op. Laat de kinderen lekker voelen en ervaren. En vraag ook hiernaar tijdens het lezen. Het is zo mooi om van kinderen te horen welke emoties en gevoelens ze koppelen aan het verhaal.
  • Rekenen: deze heb ik niet zelf bedacht maar mijn oudste dochter vindt opeens rekenen helemaal leuk. Ze groepeert, telt en herkent hierdoor de herhaling die plaats vindt. Zo zijn er in het begin ook 3 tuinkabouters (net zoals de duiven en de wormen op de cover) en later in het boek komen deze terug in andere aantallen. Dat geldt ook voor de bij/wesp, wormen, vlinders en meer. Heel tof hoe ze dit zelf zo koppelt aan Het kijkmeneertje.

Rekenen met prentenboeken kan op heel veel leuke manieren. Bekijk deze blog eens: Met rekenogen bekeken, een rekenactiviteiten voor kids bij 45 prentenboeken

Het kijkmeneertje

Nog niet klaar

En nog raken mijn dochters niet uitgesproken over Het kijkmeneertje. De flamingo vindt mijn jongste dochter prachtig elke keer als deze ergens opduikt. Voor haar is het een flamingo zoekboek geworden. En opeens hebben beide dochters een heel eigen verhaal buiten het boek bedacht. Want ze zien dat het hoofdkarakter op de muren tekent en op zijn bed en dat mag niet! Ook ligt er troep op de grond en slaapt hij op de grond. En eerder mocht hij al alleen op straat. Waar zijn zijn ouders? Die zijn vast dood! Of weg want er staan verhuisdozen. Ze zijn het er nog niet over eens maar de afwezigheid van volwassenen en het feit dat hij op alles mag tekenen roept vele verhalen extra op!

Het kijkmeneertje vinden wij heerlijk en elke keer dat we het lezen ontstaat er weer een totaal andere belevenis. Een prachtig rijk boek op zoveel manieren!

Specificaties Het kijkmeneertje

Auteur: Mira van der Lubbe | Illustraties: Merel Corduwener | Uitgever: Gottmer | 36 pagina’s | 9789025775636 | Maart 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.