Clownsnacht, een jeugdhorror van Daniëlle Bakhuis

Clowns en ik gaan niet zo goed samen. Vroeger toen ik nog een kleine boekenwurm was, zat er naast de woonkamerdeur een smal glazen raampje. Daar doorheen kon ik precies naar de tv gluren als ik eigenlijk hoorde te slapen. En dat is ook precies wat ik deed toen ik ongeveer 7 a 8 jaar oud was. Heel bewust want de veelbesproken film ‘It’ stond op. Het was het gesprek op het schoolplein, achter het fietsenhok en onder de glijbaan. Dat gluren naar ‘It’ is het startschot van mijn clownsfobie geweest. En nu heb ik Clownsnacht in mijn handen van Daniëlle Bakhuis.

clownsnacht hoofd

Clownsnacht

‘Hé, Suzie. Had je naar gedroomd?’
‘M-mama! Waar i-his mama?’ Dikke tranen maken geultjes in de gele schmink op haar wangen.
‘Mama en papa zijn naar een feestje vanavond, maar ik pas op. Ik heet Fara, weet je nog?’
Tussen haar tranen door begint Suzie te knikken. Ze klemt haar beide armen om mijn hals en haar mond is opeens heel dicht bij mijn oor. ‘Ik wil niet dat de clown naar me kijkt.’ Ze zegt het zo zachtjes dat ik haar bijna niet versta.
Mijn buik trekt zich samen. ‘Wat?’
‘De clown,’ fluistert Suzie. ‘Hij stond naast mijn bed.’

Fara past een avondje op de kinderen van de familie Zuiderduin. Ze wonen in een groot, bijna kasteelachtig huis in de luxe villawijk van het dorp. Marnix en Suzie zijn lieve kinderen, ze luisteren goed en gaan braaf naar bed. Maar wanneer de stroom uitvalt, Suzie telkens huilend wakker wordt en Fara dingen ziet en hoort die haar een slecht voorgevoel geven, begint ze zich af te vragen of ze deze oppasklus ooit had moeten aannemen…

Waarschuwing: dit horrorverhaal Clownsnacht kan je je nachtrust kosten…

Urban legends

In tegenstelling tot clowns, ben ik wel gek op urban legends. Of de in het Nederlands zo afgezwakte bewoording van ‘Broodjeaapverhalen’. Beide dekken dezelfde lading. Het zijn spannende verhalen die onder de mensen keer op keer verteld worden. Elke versie is net wat anders maar de kern is vaak gelijk. Van oorsprong zijn het waarschuwingsverhalen, ga als meisje nooit in de avond naar buiten want anders is de kans groot dat je vermoord wordt. En met jongeren die seksueel actief zijn loopt het ook nooit goed af. Ook in Clownsnacht weet Daniëlle de urban legends op een leuke manier te verweven in haar verhaal.

Er zijn redelijk wat bekende klassiekers onder de urban legends. Maar ook kent elk land, elke cultuur weer eigen griezelverhalen. Zo is bijvoorbeeld sinds een paar jaar de legende van Slenderman opeens groots. In mijn jeugd was het verhaal van de ‘Smiley gang’ heel actief. Een bende die je mondhoeken tot aan je oor opensnijdt zodat je op een smiley lijkt. En een vriendin van een vriendin van een neef kende echt iemand die het had meegemaakt.

Creepypasta

Er is nog een term die aan kan sluiten bij het rijtje van urban legens en broodjeaapverhalen.. Creepypasta! Korte horrorverhalen die makkelijk te verspreiden zijn via email en internet. Creepy (eng) en pasta (copypaste). Waar een urban legend vaak langere verhalen zijn die van mond tot mond gaan, en een broodjeaapverhaal niet altijd horror hoeft te zijn. Zo is een creepypasta dit wel. Slenderman is de bekendste creepypasta. Maar ook Jeff the Killer en The Russian Sleep Experiment zijn voor mij bekend.

Sommige creepypasta verhalen vinden hun oorsprong ook weer uit urban legends. Het is hoe dan een interessante bron voor horrorverhalen en Clownsnacht weet hier leuk om in te springen.

clownsnacht

Spelen met verwachtingen

Daniëlle weet heerlijk te spelen met clichés en verwachtingen in Clownsnacht. Soms geeft ze gehoor eraan, en soms juist niet. Wat wanneer gaat gebeuren blijft een verrassing en dat is tof gedaan. Het is een dun boek, jeugdhorror genoemd door de uitgever. Maar laat je daardoor niet om de tuin leiden. In dat korte verhaal weet Daniëlle maar liefst 7 urban legends te verwerken, een tof eigen verhaal, leuke karakters en bovenal… ze weet die angstzenuw keihard te raken.

Ik als volwassene heb met zwetende handen dit boek in één adem uitgelezen. Het voelt aan als een klassieker, als een eigen urban legend. Tegelijk is dat spelen met verwachtingen zo tof en word je vaak op het verkeerde been gezet. Dit boek Clownsnacht is gruwelijk. En daarom vind ik het geweldig. Het is een horrorverhaal. Geen moraal, geen genade, nee gewoon een keihard horrorverhaal en daar hou ik van. En als je denkt dat het klaar is komt ze met een kers op de slagroom. Plus nog extra crunchy nootjes en discodip.

hoofdstuk

Einde met een bang in Clownsnacht

Het verhaal is dus een klassieker waarin gespeeld wordt met verwachtingen en urban legends. De karakters vind ik leuk. Je krijgt verder niet onwijze verdieping maar voor mij genoeg om een connectie met ze te hebben en mee te leven. Ik vind het perfect in balans zoals het is. Het is een horrorverhaal met een sterke leading lady, oftewel scream queen. Fara is haar naam en ze is zich net zo bewust als dat ik ben van alle horror clichés en urban legends. Ze speelt ermee in het verhaal en het beïnvloed haar handelen. Erg leuk gedaan. Zeker voor echte horrorliefhebbers.

Want wat zou jij doen bij het vermoeden van iemand in je omgeving met slechte bedoelingen? Ren je de trap op of juist niet? Ga je die donkere kelder in? Durf jij het enge beeld op zolder uit te dagen? En wat doe je als je oppaskindje het over een clown heeft bij haar bed? Vragen die menig liefhebber van het genre niet echt beantwoord wilt hebben , maar wat wel door de hoofden rolt.

Clownsnacht is een gruwelijk spannend jeugdhorror boek waar menig volwassene ook van wakker ligt. Ik in ieder geval wel. Dit is mijn derde Daniëlle Bakhuis boek en ze weet me tot nu toe elke keer aangenaam te verrassen en te vermaken. Oh en jongens, het nawoord, geniaal. Meer zeg ik niet!

Boeken van Daniëlle Bakhuis

Ik heb kennisgemaakt met Bakhuis dankzij de novelle: De laatste uren van Josephine Donkers. Dat boek smaakte direct naar meer en inmiddels ben ik fan van deze Nederlandse auteur. Daniëlle is begonnen met meer romantische boeken en daarna volgden al snel de door mij geliefde horror/thriller boeken van haar. Inmiddels ben ik fan van haar spannende verhalen en kunnen jullie met mijn reviews meelezen. Hieronder een handig overzicht van al haar boeken op volgorde van uitgave.

Reviews op StoerLeesVoer

Specificaties Clownsnacht

Auteur: Daniëlle Bakhuis | Uitgever: Van Goor / Best of ya books / Unieboek het Spectrum | Omslagontwerp: Saskia Janssen | 2019 | 136 pagina’s | 9789000370375 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.