De laatste vijf, een huiveringwekkend deel van De schaduwkronieken

Stop maar met lezen. Maar echt. Dit is het tweede boek van Jeroen van Berckum van De schaduwkronieken boekenserie wat ik lees, en weer ervaar ik hetzelfde. En zeg nou niet dat ik je niet heb gewaarschuwd. Lees je toch eigenwijs door? Bereid je dan voor op weinig slaap. Want eenmaal een boek open in deze spannende serie… en je bent gevangen. Je hebt pas rust als de laatste bladzijde is omgeslagen. Al hoewel rust… deze verhalen zijn naast spannend ook nog eens brainfood. De laatste vijf neemt ons dit keer mee naar een duistere toekomst met een luguber randje.

De laatste vijf kader voorkant jeroen van berckum schaduwkronieken

Synopsis van De laatste vijf

Na de nucleaire ramp van 2956 leven mensen en humanoïdes naast elkaar in regio’s. Wanneer Abel na een mislukte inbraak met de trein vlucht, ontmoet hij de heer Graffin. Die neemt Abel mee naar een veilige plek bij de Elite op het platteland, waar hij samen met vier andere jongeren mag verblijven. Maar dan blijkt dat Graffin geen gewone jager is … Lees het huiveringwekkende tweede deel van De schaduwkronieken: De laatste vijf

Dit tweede boek is een losstaand deel van de huiveringwekkende boekenserie: De schaduwkronieken. Beide geschreven door Jeroen van Berckum. Waar het eerste boek Villa Vita Nova geschikt is voor lezers vanaf 14 jaar. Zo is De laatste vijf voor een ietwat ouder publiek; youg adults. Dit tweede boek is qua taal en gebeurtenissen wat rauwer. Als lezer wordt je ook gewaarschuwd doordat op de cover staat dat het een luguber randje heeft. Persoonlijk hou ik hier van, ook voor jongere lezers. Ik vind het namelijk belangrijk om vanuit een veilige omgeving diverse emoties te ervaren. Het zet je als lezer aan het denken over je eigen ethische grenzen. De bekende ‘wat zou jij doen’- gedachtegang en dat in een spannend jasje!

Scifi

Ik hield altijd van scifi maar dit jaar heb ik nog meer behoefte aan dit genre. En ik weet waarom dat komt, het aanbod is onwijs aan het groeien! Vroegâh waren sciencefiction boeken veelal wel gelijk. Vaak dikke epische pillen met hele werelden en ingewikkelde gebeurtenissen. Tegenwoordig mogen de verhalen wat kleiner zijn zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. De focus ligt echt op een toekomst, dichtbij of verder, en hoe de wereld er dan uitziet. Automatisch beland je vaak in een dystopie, een toekomstbeeld die we liever niet willen voor onszelf. Maar de discussie of bepaalde boeken een utopie of een dystopie zijn, ligt natuurlijk bij de lezer. In De laatste vijf springen we naar 2956 en heeft er een nucleaire ramp plaatsgevonden waardoor de mensheid zich heeft moeten aanpassen.

Van Berckum heeft een hele wereld, plus karakters en geschiedenis bedacht. In plaats van dit als een nucleaire bom te droppen, kiest hij voor een aangename aanpak. Je stapt direct in het spannende verhaal door getuige te zijn van een bloedstollend actiemoment. De kennismaking met het hoofdpersoon volgt aan de hand van een benarde situatie. Ondertussen geeft Berckum her en der blikken in zijn bedachte toekomst. We lezen immers mee met het hoofdkarakter. Doordat je middenin de actie stapt, en er telkens iets van informatie over de wereld en geschiedenis komt, voelt het welkom. De wisselwerking van verleden, heden en een toekomstig doel wordt aangenaam vervlochten rondom ons hoofdkarakter. Als de tentakels van een octopus leven de diverse elementen een eigen leven. Maar zitten ze centraal toch echt vast, zijn ze onderling verbonden en afhankelijk van elkaar.

Vormgeving en karakters

De vormgeving is heerlijk samenhangend met Villa Vita Nova maar toch ook eigen. Daarbij is De laatste vijf voor een wat ouder publiek. Het boek is dikker, er zijn minder alinea’s en de taal is wat volwassener. Je zult her en der wat scheldwoorden tegenkomen als tering en bitch. Wat mij betreft passen ze goed in de tekst en zijn het niet de ergste scheldwoorden. Ik maak me zeker wel eens ‘schuldig’ aan het gebruik van scheldwoorden, maar kies deze wel bewust uit. Daarbij zijn de gebeurtenissen ook niet bepaald mals, dus de karakters hebben alle recht op het gebruik van deze woorden wat mij betreft. Dat maakt ze alleen maar menselijk. Wat welkom is in een wereld waar artificial intelligence nog wat stappen verder is..

De laatste vijf heeft een jongen Abel van 16 jaar als hoofdkarakter. Om hem heen zijn diverse andere karakters. De verdieping gebeurd grotendeels bij hem. Ik voelde me vanaf het eerste moment verbonden met Abel. Maar ook met de andere karakters die meer aan de zijlijn staan. Van Berckum geeft mij voldoende om met ze te kunnen binden, zonder dat het boek 300 bladzijden dikker wordt. Het verhaal is gewoon lekker snel en het heden met Abel in de hoofdrol is de belangrijkste lijn. Van het begin tot het einde zorgde van Berckum ervoor dat ik totale focus op het verhaal had.

De laatste vijf

Thema’s in De laatste vijf

Ik wil verder niet teveel spoilers geven dus ik beperk mijn verdieping in het verhaal. De laatste vijf is in drie delen opgebouwd: deel 1 Het misdrijf, deel 2 De jacht en deel 3 De laatste vijf. Alle drie de delen hebben een totaal andere setting. Zo gaan we van de futuristische steden naar toekomstige natuur om uiteindelijk te eindigen in…. Ja sorry geen spoilers zei ik al. De diversiteit van de locaties is wat mij betreft geweldig. In één boek zit zoveel zonder dat het overweldigend is. Echt heel knap geschreven. Er komen ook nog eens diverse (actuele) thema’s aan bod zoals: vriendschap, familie, verlies, dood ouder, natuur, milieu, rijk en arm, overleven, liefde, menselijkheid, opgroeien en ai. Geen toekomst zonder artificial intelligence, ofwel robots. Iets wat nu nog actueler voelt met het opkomende ai-tijdperk waar wij anno 2023 net instappen.

Het lugubere randje, de rauwheid dient echt een doel in De laatste vijf. Geweld, actie, thriller, horror, spanning en dergelijke elementen in een verhaal zijn een goede manier om personages te leren kennen. Zulke extreme omstandigheden zorgen voor pure reacties waardoor karakters hun held, schurk of lafaard kunnen laten zien. Door zulke omstandigheden is er geen tijd voor maskers of verbloemde reacties. Nee we zien de pure aard van een karakter en dat leest wat mij betreft heerlijk. Geen poespas, gewoon recht-toe-recht-aan storytelling waardoor alle ruimte voor spanning blijft.

De laatste vijf schaduwkronieken jeroen van berckum
de laatste vijf villa vita nova de schaduwkronieken
De boeken komen nu met tof boeken-elastiek!

Zou je De laatste vijf aanraden om te lezen?

Als al het bovenstaande wat ik heb geschreven jou aanspreekt, dan zou ik het zeker aanraden. Ik ben de eerste pagina ingedoken, om vervolgens een paar uur later de laatste bladzijde weer dicht te slaan. Ik kon dit boek niet wegleggen, net zoals bij Villa Vita Nova. Van Berckum heeft een heerlijke manier van beeldend schrijven. Hij neemt telkens tijd om van zijn gecreëerde wereld iets mee te geven. Er is ruimte om zijn karakters wat uit te diepen door stukjes uit het verleden, zodat ze groeien in het heden en waarmee we samen als lezer naar een toekomstig doel werken. Het mysterie blijft in stand gaandeweg, maar wordt wel naar behoefte vervuld en beantwoord. En waar een antwoord volgt, zo groeit er wel weer een nieuw mysterie voor terug. Zo blijft het verhaal fris en spannend.

Ook zit er humor in De laatste vijf. Zoals een Abel die schrikt van een vrouwelijke toeschouwer terwijl hij haastig in zijn boxer probeert te stappen. Er zitten zelfs milde weetjes in, Abel zijn moeder was biologe. Dat een slechtvalk snelheden van 389 km per uur kan bereiken is iets wat ik niet meer vergeet.

Al met al heb ik genoten. En ik kijk uit naar meer verhalen van Jeroen van Berckum. Voor mij als volwassene was dit ook een heerlijk boek en is het wat mij betreft absoluut je eurodollars waard!

De laatste vijf tags schaduwkronieken

Leestip passend bij De laatste vijf

De laatste vijf villa vita nova schaduwkronieken

Specificaties De laatste vijf

Auteur: Jeroen van Berckum | Uitgever: Clavis Young Adult | Maart 2023 | 208 pagina’s | 9789044849103 | De schaduwkronieken 2 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.