Moderne kunst, een boek waarin 75 meesterwerken tot in detail uitgelegd zijn

Inmiddels is mijn kunstboekencollectie één van mijn snelst groeiende categorieën. Bij een nieuw lid van deze familie ben ik dan ook kieskeurig. Voegt het iets toe? Verrijkt het mijn kennis? Verruimt het mijn perspectief of is het gewoon mooi? Moderne kunst is een boek waarin 75 meesterwerken tot in detail uitgelegd worden. Ik verwacht een aangename verdieping maar tegelijk ook kennismaking met nieuwe meesterwerken. Kom maar op Susie Hodge met jouw 75 keuzes!

hoofd Moderne kunst

Moderne kunst

In dit boek Moderne Kunst werpt kunsthistorica Susie Hodge nieuw licht op 75 meesterwerken uit de moderne kunst. daarbij vestigt ze de aandacht op verrassende details en legt ze tal van dwarsverbanden. dankzij dit boek zal de waardering voor besproken kunstwerken ongetwijfeld doen toenemen, of je ze nou voor het eerst ziet of voor de vijfenzeventigste keer.

In het boek Moderne kunst worden 75 meesterwerken tot in detail onderzocht. Dit gebeurd op twee spreads van twee bladzijden. Op de eerste spread wordt het betreffende kunstwerk in zijn geheel getoond. Dit aangevuld met een korte achtergrond over de kunstenaar. Plus een historisch en contextueel kader van het werk. Op de tweede spread volgen de details. Belangrijke elementen worden daar uitgelicht, er zijn close-ups en er zijn meer interessante linkjes plus informatie te vinden.

“De kunstenaar staat open voor emoties die overal vandaan komen: van de lucht, van de aarde, van een stuk papier, van een voorbijkomende vorm, van een spinnenweb”.

~ Blz 7 Pablo Picasso

Het begin

Susie Hodge heeft als startpunt gekozen voor een schilderij dat in 1890 werd gemaakt. De schilder werd gedurende zijn leven bespot om wat hij maakte. Dit omdat hij destijds radicaal brak met de geaccepteerde schilderstijlen en – methoden. Misschien heb je wel eens van hem gehoord, die schilder is namelijk Vincent van Gogh (1853-1890). Susie kiest voor zijn kunstwerk ‘De kerk in Auvers-sur-Oise‘. Voor mij is dit een welbekende kunstenaar en kunstwerk.

Wat ik echter niet actief had in mijn geheugen is dat van Gogh zich liet inspireren door Japanse kunst. Hij begon eerst vrij klassiek en gebruikte traditionele Nederlandse kleuren en penseelstreken. Hij raakte geïnspireerd door impressionisten en kennelijk Japanse kunst. De ukiyo-e prenten ging hij zelfs verzamelen. De rest is natuurlijk bekende geschiedenis en zijn kunstwerken zijn wereldberoemd. Ik vind het leuk om de details te bekijken en te lezen in Moderne kunst. Het is een interessante en vermakelijke manier om in een kunstwerk te duiken.

van gogh

Door de tijd

Moderne kunst heeft als rode draad een tijdlijn. Elk nieuw kunstwerk is een stapje verder in de tijd. We beginnen in de ‘late 19e eeuw’, gaan via de ‘vroege 20e eeuw’, langs ‘na WO II’, nog even voorbij de ‘late 20e eeuw’ om te eindigen in de ’21e eeuw’. En de kunstenaars? Dat zijn er uiteraard 75 diverse met hun kunstwerken in de spotlight van Susie Hodge. Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Claude Monet, Paul Cézanne, Gustav Klimt, Henri Matisse, Pablo Picasso, Umberto Boccioni, George Braque en Fernand Léger zijn de eerste tien kunstenaars.

Ik ben groot liefhebber van Klimt en vind de keuze voor ‘Rozenstruiken onder de bomen‘ en boeiende keuze. Ik kies namelijk zelf niet snel voor dit kunstwerk van Klimt. Andere werken van hem spreken meer tot mij. Maar juist doordat deze keuze voor mij gemaakt wordt duik ik nu toch eens in dit meesterwerk. En dat maakt Moderne kunst tot een boeiend boek voor mij. Het is wel echt Susie Hodge haar wereld, verhaal en keuzes. Maar daarmee stap ik buiten mijn eigen comfortzone en de vaak daarbij behorende vaste keuzes.

Diverse stromingen

Susie Hodge heeft een leuke selectie gemaakt van bekende en onbekendere meesterwerken. Ze gaat niet standaard voor de meest bekende kunstwerken en dat vind ik leuk. Ook ken ik niet alle kunstenaars en kunstwerken en weten voor mij nieuwe namen me aangenaam te verrassen. Namen zoals Robert Smithson en Cindy Sherman. Wat gaaf om kennis te maken met hen!

Ook is het mooie van kunst, dat het soms nog niet de “tijd” is voor een bepaald kunstwerk. Waar bepaalde schilderijen mij niet wisten te boeien, zo doen ze dat nu wel opeens. Als mens groei ik door ervaringen en het leven. En met mij groeit ook kunst. En is het soms opeens wel de “tijd” waarin een bepaalde kunstenaar of kunstwerk mij aanspreekt en weet te raken.

Leuk ook om Sonia Delaunay tegen te komen in Moderne kunst. Met deze dame heb ik kennisgemaakt door een kinderboek wat ik mocht reviewen. Maar ook mijn geliefde Frida Kahlo zien we terug met haar meesterwerk: De twee Frida’s. Ik vind het jammer dat er in dit boek geen overzichtelijke lijst te vinden is van de 75 kunstenaars en kunstwerken. Wel is er achterin een begrippenlijst, register van kunstwerken en een register. Maar zo’n overzichtelijk lijstje van de 75 keuzes van Susie Hodge had ik echt een toevoeging gevonden.

Moderne kunst in 75 meesterwerken

Susie Hodge is kunsthistorica, schrijfster, kunstenaar en journalist. Ze is al twee keer uitgeroepen tot beste kunstschrijver door The Independent. Het boek Moderne kunst leest ook lekker. Het verhalende en informatieve heeft een goede balans. Ook lees je haar passie en liefde voor kunst en voor de door haar gekozen meesterwerken terug. Omdat we redelijk wat tijd bestrijken in het boek zijn haar keuzes divers. Ook denk ik dat er een aangename balans zit tussen bekend en onbekender.

Wel mis ik stromingen zoals de door mij geliefde lowbrow movement, streetart en pop surrealisme. Ik blijf deze stromingen in elke review benoemen die over kunst gaat. Buiten dat het zeker een geliefde stroming is voor mij, is het ook zeer geliefd en invloedrijk. De lowbrow term komt van de kunstcritici die deze stromingen nog steeds niet erkennen. Deze kunst komt voort uit een ondergrondse straatcultuur en heeft daardoor ook een hele directe connectie met een grote groep mensen. Het is een toegankelijke vorm voor vele mensen die geen connectie met kunst hebben. Maar grote namen zoals Mark Ryden, Marion Peck, Benjamin Lacombe en Ray Caeser hebben ook gewoon exposities in gerenommeerde kunstgaleries.

Moderne kunst

Cadeautip

Ondanks mijn kritische kanttekening vind ik Moderne kunst een boeiend boek. Het verrijkt mijn kijk en kennis van de 75 gekozen kunstwerken. Susie Hodge heeft een aangename verhalende informatieve manier van haar kennis en passie delen. Ik denk dat dit boek ook een leuke cadeautip is voor mensen die kennis willen maken met kunst of die al menig kunstboek hebben. Doordat de invalshoek zo anders en persoonlijk vanuit Susie is, is het wat mij betreft wel een aanvulling in je boekenkast of voor op je sidetable.

Op naar deel twee en dan graag ook mijn geliefde kunststromingen opnemen en tot in detail bespreken! Plus een handig en overzichtelijke lijstje met de gekozen kunstenaars en kunstwerken. Dan ga ik nu weer lekker verder duiken in dit boek. Mijn blik blijft hangen op pagina 224. Henry Darger is voor mij een onbekende naam en zijn kunst werd gecategoriseerd als… outsiderkunst! Ik zie connecties met Ryden! Maar buiten dat is zijn verhaal bijzonder. Na zijn dood is een manuscript ontdekt van maar liefst 15.145 pagina’s.. Meer weten? Blz 224 van Moderne kunst leert je meer :).

Specificaties Moderne kunst

Auteur Susie Hodge | Vertaling: Paulina de Nijs/ Vitataal | Uitgever: Librero | September 2018 | 9789463591003 | 336 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.