Mo’s daughters, een boekenserie met verhalen over meisjes

Als ze het ziet, kan ze het zijn! Mo’s Daughters brengt meisjes (en jongens) van 0-6 jaar inspirerende verhalen. In de verhalen zijn de meisjes in de hoofdrol. Normale meisjes, met gewone lichaamsverhoudingen, nieuwsgierig, dapper en sterk. Verhalen die de meisjes groot maken, niet kleiner! Mo’s Daughters schetst een wereld zonder die ouderwetse clichés, met 5 prachtige en heel verschillende personages en 10 boeken vol avonturen, fantasie en inspiratie. De kracht achter deze verhalen is zelf een gepassioneerd (voor)lezer, ondernemer en moeder, met de hulp van een fantastische groep talentvolle schrijvers, illustratoren en tekstschrijvers vanuit de hele wereld.

mo's daughters

Waarom Mo’s Daughters?

De eerste jaren van hun leven krijgen meisjes een beeld bij wat het inhoudt om een vrouw te zijn. Hoe moet je je gedragen als meisje, en wat je als meisje hoort te doen. Veel belangrijker is het om te kijken naar je eigen talenten, wensen en mogelijkheden. Als kinderen 10 jaar zijn, zijn de stereotyperingen al diep ingesleten.

Ouders, school en media spelen hierin de belangrijkste rol. Dat wat wij voorlezen aan onze dochters (en zonen) geeft hen ook mee hoe wij denken dat de wereld werkt. Maar wisten jullie dat van de bestverkochte kinderboeken in Nederland (0-6 jr-2018) in maar 20% een meisje de hoofdrol heeft? En daar zitten Nijntje, Janneke (van Jip) en Pip (van Woezel) dan ook bij. En dat in maar 13% van de kinderboeken de moeder een baan heeft? Onbedoeld zitten kinderboeken vol met ouderwetse beelden en voorbeelden. Meisjes zijn veel vaker angstig, lief, stil en mooi. Mo’s Daughters maakt heerlijke voorleesboeken die dat allemaal bewust vermijden. Kinderen moeten zichzelf zijn!

Doelgroep mo’s daughters:

De doelgroep van Mo’s Daughters is dan ook vooral mensen die boeken kopen voor meisjes en jongens van 0-6 jaar. Inspireren, precies op die leeftijd dat het een verschil maakt. Verhalen waarin meisjes nieuwsgierig, dapper en zelfstandig zijn. Verhalen zonder stereotyperingen. Waarin vaders en moeders werken.

Ontmoet de meiden van Mo’s Daughters:

Cato en de regenboog, Cato en het lampje

mo's daughters

Cato is een wetenschapper in de dop. Ze is aan het ontbijten met haar familie. Maar ze is aan het knoeien met haar eten. Zelf vindt ze dat ze onderzoek aan het doen is. In de koelkast brandt een lampje. Zal dat lampje altijd aanstaan? Ze vraagt het haar broer, maar die weet het niet. Mama maakt een grapje dat de kaas bang is in het donker. Daar heeft ze ook niks aan. Volgens papa gaat hij uit als de koelkast dicht gaat, maar hij kan niet vertellen waarom. Cato gaat dan maar zelf op onderzoek uit samen met haar cavia Poema.

Cato is in de tuin. Ze zoekt in de tuin naar bijzondere beestjes. Ze zet de sproeier aan, maar heej tussen de waterstralen door is er opeens een regenboog! Waar komt die vandaan? Ze vraagt het haar broer die weet het niet. Haar moeder maakt een grapje dat er limonadewater uit de sproeier komt, Ook papa helpt haar niet verder. Cato gaat weer zelf op onderzoek uit, samen met de cavia Poema.

Vastberaden, nieuwsgierig en met een wetenschappelijke aanpak lost Cato grote raadsels op. Mo’s Daughters gelooft erin dat ‘als zij het ziet, zij het kan zijn’. Laten we meisjes zo snel mogelijk interesseren voor de wetenschap, hun nieuwsgierigheid naar hoe dingen werken prikkelen en hun experimenteerlust stimuleren. De verhalen van Cato leken precies op hoe dochterlief dingen aan kan pakken. Geweldig herkenbaar!

mo's daughters

Maan in Canada en Maan in Australië

mo's daughters

Maan is een kleine wereldreiziger. Haar wereldbol is een magische wereldbol. Ze draait aan de bol en stopt met 1 hand de wereldbol. Ze gaat naar Canada! Als ze op bed ligt en slaapt droomt ze over Vancouver. Op een knalgroene heuvel is een wijze vrouw bij een vuurtje. De wijze vrouw weet wie Maan is. Ze geeft Maan advies voor haar reis naar de grote oceaan. Ze komt door een soort sprookjesbos en krijgt zin om te rennen. Dan is haar schoen kapot. Als ze hem heeft gemaakt is daar opeens een grote beer. Hij is lief. Hij geeft haar hetzelfde advies om dondervogel te volgen. In de nacht tjdens onweer verschijnt daar opeens een prachtige vogel in alle kleuren van de regenboog. Hoe meer je geeft hoe rijker je bent.

Wereldreis met Maan

Maan moet weer gaan slapen. Ze draait aan haar wereldbol. Australiejuh. Ze lopen door de bergen. Eend zit weer lekker in het haar van Maan. Een hagedis met een blauwe tong heet hun welkom in Australië. Ze smikkelen van blauwe bessen. het uitzicht is prachtig over de blauwe bergen. Ze wordt vrienden met een mierenegel, en repareert de bal met haar superlijm als deze kapot gaat door zijn stekels. Eend speelt een tijdje samen met vogelbekdier en vergeet Maan waardoor ze verdrietig wordt. Maar gelukkig vinden ze elkaar weer.

Voor alle kleine (en grote wereldreizigers) is er Maan. Mo’s Daughters gelooft dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met meisjes te laten zien dat de wereld aan hun voeten ligt. Met personage Maan nemen ze dat heel letterlijk. Maan is nieuwsgierig naar de wereld, gek op de natuur en stapt overal op af. Ze doet dan ook niets liever dan nieuwe landen ontdekken en andere dieren en mensen ontmoeten. Dapper, veerkrachtig en vindingrijk gaat zij het avontuur tegemoet in Australie en Canada.

mo's daughters

Mila op zolder en Mila en de vogels

Mila is de avonturier. Ze maakt een puzzel op haar kamer maar mist een stukje. Ze praat er met haar hond over ( ja Mila praat met dieren). Een moedermuis komt tevoorschijn, ze had er een hapje van genomen, haar kinderen hebben honger. Mila pakt haar ontelbaarmiljoendingenrugzak. Ze gaat naar beneden en pakt kaas uit de koelkast. Ze gaan op zoek naar de muis en komen op zolder. Daar beleeft Mila nog meer avonturen.

Mila heeft een stoere oma. Ze klimt hoog in de bomen in de jungle. Het regent maar toch gaat Mila lekker buiten spelen. Met haar laarzen aan springt ze in de plassen en danst in de regen. Mila klimt in de boom en zoekt iets op in de boomgaard van haar vader. Bij een van de appelbomen vliegen er twee koolmezen op en neer. Samen met haar hond gaat ze op onderzoek uit.

Mo’s Daughters brengt je verhalen zonder die ouderwetse clichés. Meisjes klimmen net zo goed in bomen, redden dieren en zoeken het avontuur op. Kijk maar eens naar Mila. Avonturier Mila laat zien dat je overal in en om het huis avonturen kunt beleven. Vol lef stapt zij af op het onbekende, klimt zij erop los en ontwikkelt zij steeds weer haar eigen kunnen.

mo's daughters

Super Suus in actie en Super Suus en de toverballen

Super Suus is een superheld. Suus zit met twee vrienden in het gras en ze kijken naar de kleuren van hun toverballen. Ze willen geld verdienen door karweitjes te doen bij de buren. Een heitje voor een karweitje. De meneer zegt dat het gras bijgeknipt moet worden. In zijn hand heeft hij voor hen een nagelschaartje. De meneer heeft een glijbaan in zijn woonkamer en controleert met een liniaal of het gras kort genoeg is. Ze krijgen gelukkig wat centjes, maar de toverballen zijn overal uitverkocht. In het hele land zijn ze uitverkocht. Dat is vreemd. Maar wat heeft de buurman in zijn tuin?

Suus zit in groep 3 en kijkt tevreden rond. Ondertussen ruikt ze naar alle geurtjes in de klas. Ze heeft een superneus! Suus ruikt perenijs, maar de juft zegt dat dat niet kan en voor straf moet Suus op de gang staan. Na school loopt Suus verdrietig naar huis. Opa hoort haar verhaal aan en moet lachen. Hij vertelt haar dat hij vroeger een superheld was. Opa laat haar een krantenartikel zien en zijn oude pak. En buiten staat een step. Ze vliegt rond en komt direct voor het eerst in actie als superheld!

Omdat meisjes ook superhelden zijn maar er nog veel te weinig over wordt geschreven is er Super Suus. Mo’s Daughters wil meisjes al vanaf jonge leeftijd inspireren, ze laten zien dat ze precies goed zijn zoals ze zijn en dat er niets is dat niet kan puur en alleen omdat ze een meisje zijn. Het is tijd voor een nieuwe superheld waarin meisjes zichzelf herkennen!

Suus kan niet tegen onrechtvaardigheid. Met logisch nadenken en een gezonde dosis vindingrijkheid stapt zij op haar superstep om dat wat oneerlijk is recht te zetten.

Wies wil in pyjama en Wies wil een kangaroe

Voor de allerkleinste kritische geest is er Wies. Wies wil graag een huisdier. Ze fantaseert er op los. Een giraffe heeft een te lange nek, dan steekt zijn hoofd door het dak. Een kangaroe steekt zijn hoofd tegen het plafond, De pandabeer eet alle planten op, een dolfijn wordt het huis nat en zo gaat het maar door. Zal ze een huisdier vinden die haar ouders goed vinden?

Wies is dol op haar pyjama. Lekker warm en superzacht. Ze zou er eigenlijk wel in wonen. Maar ze moet elke dag haar kleren aan doen. Moeder vindt het geen goed idee dat Wies haar pyjama aan doet naar school. Maar Wies ziet de problemen niet. Moeder geeft Wies gelijk en geeft het op. Ze mag met haar pyjama aan naar school. Als eerste moeten de andere kinderen lachen. Maar dan vinden ze het toch ook wel een goed idee!

mo's daughters

Mo’s Daughters houdt van nieuwsgierige en mondige meisjes die de status quo ter discussie stellen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Dus brengen ze je Wies: een heerlijk eigenwijze peuter met een onwrikbare logica. In grappige verhalen op rijm ontdekt deze vastberaden peuter de wereld om haar heen en neemt zij iets niet zomaar voor waar aan. Het inspireert peuters om al heel vroeg het waarom van iets te vragen, en te denken in mogelijkheden en oplossingen.

Wereld meisjes dag

Wereldmeisjesdaginternationale meisjesdag of internationale dag van het meisje is een internationale dag met aandacht voor de positie van meisjes. De dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties. De dag werd voor het eerst gehouden op 11 oktober 2012. Wereldmeisjesdag is bedoeld om aandacht te vragen voor de kansen voor meisjes en om de bewustwording van de genderongelijkheid te vergroten, die meisjes wereldwijd ervaren vanwege hun geslacht. De ongelijkheid van meisjes ten opzichte van jongens komt voor op gebieden zoals het recht op onderwijs, voeding, wetgeving, medische zorg en bescherming tegen discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken.

Bron wikipedia

Voor alle boeken van Mo’s Daughters klik je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.