Prentenboeken voor peuters thema dagritme, een kleuren, tellen en vormen

Prentenboeken voor peuters thema dagritme, kleuren, tellen en vormen. Allemaal ontwikkelingen die passend zijn bij deze leeftijd tot en met 4 jaar. Onderstaande blog laat 4 boeken zijn van uitgeverij Oogappel die perfect passen hierbij!

In de volgende 4 prentenboeken voor peuters met vormen kleuren en cijfers kunnen de kinderen voorgelezen worden maar ook zelf op een soms interactieve manier alles zelf ontdekken. Onbekende kleuren, schuifjes en ‘schrijven’ van cijfers het komt allemaal voorbij!

Prentenboeken voor peuters thema dagritme

Dagritme; Dit is mijn dag

vormen, kleuren en cijfers

Dagelijkse rituelen met een duidelijke structuur zijn belangrijk voor een kleuter. Van kleertjes aandoen en netjes eten tot in bad gaan en naar bed. Met de schuifjes in dit boek leert je kind stap voor stap de structuur van elk ritueel kennen. Schuifje per schuifje vinkt je kleuter zijn eigen checklist van vaardigheden af. Elk schuifje is een stapje dichter bij zelfstandigheid en geeft je kind een gevoel van trots over wat hij al kan. Een mooi eerste toevoeging aan prentenboeken voor peuters.

Dit is mijn dag draagt bij tot: herkennen van de dagindeling, begrijpen wat er gedaan moet worden en ontwikkeling van zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. Het boek is ongeveer op A4-formaat, maar net iets breder. De bladzijden voelen erg stevig aan en daardoor zijn ze erg geschikt voor kleine kinderhandjes die nog niet al te voorzichtig kunnen omslaan. Ik wilde nog even verder kijken wat er allemaal op de vrolijke voorkant te zien was, maar die kleine kinderhandjes waren me te snel af en voor ik het wist keek ik naar de eerste bladzijde in prentenboeken voor peuters.

Allemaal schuifjes

Leuk, al die schuifjes dit boek van prentenboeken voor peuters. Mijn zoontje is ruim anderhalf jaar en heeft meteen door hoe dat werkt. Wat er allemaal opstaat, maakt hem nu even niet uit. Alle concentratie wordt gebruikt om de schuifjes te laten bewegen! “Kleine Muis wordt wakker. Help jij Kleine Muis zich klaar te maken voor een leuke, nieuwe dag?” Ik lees hardop wat er op de eerste bladzijde staat. Hij hoort me niet en blijft druk met de schuifjes. “Opstaan” lees ik bij het eerste vinkje voor het schuifje. “Kijk eens, wat heeft Kleine Muis hier nog aan? Zijn pyjama!” probeer ik. Nee, ik dring écht niet tot hem door. We moeten door naar de volgende bladzijde, hij heeft hem namelijk al omgeslagen. Daar staan nog meer schuifjes, leuk!

Na het onderwerp ‘kleren aantrekken’ gaan we nu ‘aan tafel’. Ik maak een grapje over aanschuiven en lach er zelf maar om. Naar mij wordt toch niet geluisterd. Er wordt nog steeds aandachtig met schuifjes gespeeld en we moeten alweer verder naar de volgende bladzijde.  Daar gaan we ‘in bad’. “Zie jij daar ook een tandenborstel?” vraag ik? Ik krijg geen antwoord.

vormen kleuren en cijfers

De bladzijde wordt omgeslagen en met leuke tekeningen worden aanwijzingen gegeven hoe dat eigenlijk moet, in bad gaan. En stap voor stap kun je het kind laten zien wat je in bad allemaal doet. Voor nu moeten we dit snel overslaan! Er staan namelijk geen schuifjes op deze bladzijde, dus zijn we allang beland bij de ‘bedtijd checklist’. En als alle schuifjes van dit ritueel zijn bewogen is het boekje in zijn woorden “op”, terwijl hij het dichtslaat, en kunnen we onder protest ‘Lekker in bed’ gaan afvinken. En dat was het eerste boek in deze prentenboeken voor peuters review.

Specificaties Dit is mijn dag prentenboeken voor peuters

Auteur: Sophie Bordet-Pettilon | Illustraties: Peggy Nille | Uitgeverij: Oogappel | juni 2018 | 9789002266058 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Meneer beer houdt van kleuren

vormen, kleuren en cijfers

Meneer Beer, dat is mijn naam. Zie je me in dit boekje staan? Ik heb zachte, ronde oortjes en ik leer je heel veel woordjes. Ik heb voor jou een vraag: welke kleur heb ik vandaag? Lees je met mij mee in deze tweede review van prentenboeken voor peuters

In dit vrolijke prentenboeken voor peuters leren kinderen op een speelse manier over kleuren en woorden. Ook minder voor de hand liggende kleuren komen voorbij, zoals goud, zilver, bordeaux, kaki en beige!

Specificaties Meneer Beer houdt van kleuren Prentenboeken voor peuters thema dagritme

Auteur: Virginie Aracil | Uitgever Oogappel | Mei 2018 | 9789002266034 | Meer informatie vind je hier

Volg de lijn in Prentenboeken voor peuters thema dagritme

Prentenboeken voor peuters

Dit mooie boekje leert je kind vormen te herkennen in de wereld om ons heen. Op elke pagina ontdekt je oogappel een variant van het begrip ‘lijn’. De speelse lijn van een draad uit een bolletje wol, de strakke leiband van een hond, een wasdraad, de strepen op de weg… En er is meer: het boek laat je kleintje ook kennismaken met geluiden, kleuren, cijfers en andere begrippen. Nummer 3 in deze prentenboeken voor peuters reviewlijst.

Het boek heeft stevige bladzijden die mijn zoontje van anderhalf gemakkelijk om kan slaan. Dat is fijn voor prentenboeken voor peuters. Sinds hij daarin zelf graag de touwtjes in handen heeft, let ik daar eigenlijk wel op, want ik vind het zonde van alle boekjes om iedere keer de bladzijden aan elkaar te moeten plakken… Dit boekje trekt mijn zoontje al gelijk aan doordat er een “bies” (poes) en een “asja” (hondje) op de voorkant staan. Diezelfde hond zien we op de eerste bladzijde terug waar hij aan de eerste lijn vastzit.

Prentenboeken voor peuters

De volgende lijn zien we in de lucht. “Dieta!” roept hij enthousiast als hij het vliegtuig ziet. “Ja zeg, een vliegtuig!” roep ik er in hetzelfde enthousiasme achteraan en ik voel dat ik dat nog écht leuk vind ook. Tot een paar jaar terug heb ik vele parachutesprongen gemaakt en vond ik het jammer dat ik niet eerder wist dat dat bestond als sport. Daarom ben ik blij dat ik mijn zoontje mee kan geven dat dat bestaat en ging hij een paar weken geleden nog met me mee om te kijken bij de parachutisten.

Allemaal lijnen

Ik vertel hem dus meteen als extra tekst bij deze bladzijde dat parachutes heel veel lijnen hebben en dat ik dat later nog wel eens aan hem zal laten zien.

Maar eerst, op naar de volgende bladzijden in dit prentenboeken voor peuters. Er worden naast lijnen ook kleuren en andere herkenbare dingen genoemd en er worden leuke vragen gesteld aan de lezer. We lezen van vogels die op een lijn zitten (hoeveel zitten er?) tot een beestje wat over een grasspriet loopt (wat loopt daar?) en kleren aan de waslijn (hoe word jij droog?). Dat laatste herinnert mij aan mijn volgende hoofdstuk van het avondprogramma. Met een zucht doe ik het boek dicht en vertel ik mijn zoontje dat ik nog een hoop lijnen te gaan heb vanavond. We zingen nog wat liedjes en ik leg hem in zijn bed.

Specificaties Volg de lijn prentenboeken voor peuters

Auteur: Britta Teckentrup | Uitgever: Oogappel | 9789002265136  | januari 2018 | 24 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

5 cijfers in de natuur

vormen, kleuren en cijfers

Tel de dieren, zet je vinger op het beweegbare schijfje en teken elk cijfer na. Eenvoudig, speels en mooi – met dit kartonboek maken kleuters op een unieke manier kennis met de cijfers van een tot vijf. De laatste prentenboeken voor peuters gaat over vormen!

Op de achterkant van het boek wat perfect past tussen Prentenboeken voor peuters thema dagritme, staat de waarschuwing. Het is niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar wegens kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Daarmee zal men de ronde schijfjes bedoelen die mogelijk los kunnen komen bij verkeerd gebruik. Gelukkig is het karton eromheen in mijn ogen stevig genoeg en zal je de schijfjes er niet zo gemakkelijk tussenuit kunnen krijgen, in ieder geval vast niet zonder gereedschap!

Dit prentenboek voor peuters zal misschien ook meer geschikt zijn vanaf 3 jaar doordat de meeste kinderen vanaf die tijd ongeveer interesse zullen krijgen in het leren schrijven. Dit boek is ideaal om de cijfers 1 tot en met 5 te leren schrijven, doordat het kind met zijn of haar vinger het ronde schijfje de kant van de pijltjes op kan duwen en daarmee de juiste bewegingen van het betreffende getal onder de knie kan krijgen.

Prentenboeken voor peuters

Zoek de dieren

Voor mijn zoontje van ruim 1,5 jaar is het echter ook een leuk boek. Er staan herkenbare dieren in: een tijger, zebra’s, papegaaien, apen en flamingo’s. Hij kent ze nog niet allemaal, maar in de dierentuin hebben we ze laatst wel bijna allemaal gezien, op de tijger na, want die zat verstopt. En in dit boek is het ook even zoeken waar hij is. “Issie?” vraagt hij dan met zijn handje omhoog gedraaid, terwijl mama alweer op de volgende bladzijde de zebra’s aan het tellen was. Zodra hij een zebra ziet, doet hij een paard na (“hiiihihihih”) en dat herhaalt hij net zo lang totdat ik de bladzijde omsla.

Normaal gesproken vindt hij tellen erg leuk, maar dit keer is hij teveel afgeleid door de leuke dieren die er te vinden zijn. Ach, als hij het maar naar zijn zin heeft, dan heeft mama dat ook. Een mooi laatste boek in prentenboeken voor peuters.

Dit is een boek dat de komende jaren vast nog héél vaak uit de kast gehaald zal worden.

Specificaties Cijfers in de natuur in Prentenboeken voor peuters thema dagritme

Auteur: Bella Gomez | Uitgever: Wpg Uitgevers | 9789002265242 | januari 2018 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Prentenboeken voor peuters

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.