Narwal en kwal: Pindakaas en kwal, een nieuw doldwaas verhaal

Al een tijdje duiken de boeken van Narwal en Kwal om mij heen op. Ik heb me verder niet verdiept in de makers en het verhaal. Tot dit deel: Narwal en Kwal: Pindakaas en Kwal. Iets met de combinatie van woorden, de vormgeving op de cover en gewoon IETS! Ik ben klaar om in deze doldwaze wereld te duiken.

Narwal en kwal: Pindakaas en Kwal

Narwal is gek op wafels. Iets anders heeft Narwal nog nooit geproefd en wil Narwal ook helemaal niet proe- ven. Kan Kwal Narwal overhalen toch eens iets anders te proberen? Misschien een… pindakaaskoekje? Hoe loopt dat af in weer een nieuw doldwaas avontuur van Narwal en Kwal: Pindakaas en Kwal.

Vertaling

Bij het schrijven van een review heb je natuurlijk allereerst de inhoud van je review. Daarnaast geven wij ook graag beelden mee in de vorm van eigen foto’s, filmpjes, Reels en soms TikTok. Maar ook technisch werken we aan een review. We willen wel dat het gevonden wordt in Google en op onze website. Ik heb lopen stoeien met de titel van dit boek op dat vlak, want wat is nou de titel? Narwal en Kwal: Pindakaas en Kwal. Het sloeg nergens op in mijn hoofd. Zonder het boek te lezen kwam ik er niet achter.

Maar gelukkig is er altijd nog de extra informatie in een boek zoals de oorspronkelijke titel: Peanut butter and Jelly! Nu snap ik de titel beter van Narwal en Kwal: Pindakaas en Kwal. Toen ik in Amerika woonde heb ik kennisgemaakt met deze bijzondere combinatie van pindakaas en jam. In Nederland is dit minder gangbaar. Tegelijk betekent het Engelse woord Jelly ook….kwal! Een lastig vertalingsklusje voor Edward van de Vendel. Want het laat zich niet zo vertalen met dezelfde dekking als de Engelse titel.

Doldwaas feestje

Het maakt ook eigenlijk niet uit. Het is meer mijn eigen brein wat zo werkt, dat ik een titel wil snappen. Nu doe ik dat en kan ik beginnen met mijn kennismaking van Narwal en Kwal: Pindakaas en Kwal. Beide figuren wonen in de zee en maken diverse avonturen mee. Humor is heel belangrijk in het boek en daar zit een verhaallijn en enkele weetjes in verweven.

Narwal en Kwal: Pindakaas en Kwal is echt een feestje op diverse vlakken. Ik heb hardop moeten lachen als volwassene, wat een heerlijke humor. De weetjes die minimaal worden gegeven zijn een leuke aanvulling. Bovenal is het doldwaze verhaal van Narwal en Kwal het belangrijkste en welke kant dat op gaat? Geen idee! Het boek weet me heerlijk te verrassen. En ik ga ook niet veel meer weggeven, daarvoor moet je het boek toch echt zelf ervaren.

Maar waar gaat het nou over?

Ben je de draad een beetje kwijt tussen de pindakaas, jam, wafels en zeedieren? Dat kan, dit is ook geen standaard verhaal of boek. Het gaat over de vrienden Narwal en Kwal. En Narwal eet alleen maar wafels, normaal gesproken. Tot dit avontuur. Dan komt zijn vriend Kwal opeens met iets nieuws: pindakaas! En die belevenis van dat proeven wordt gedeeld in Narwal en Kwal: Pindakaas en Kwal. Het gaat echt alle kanten op, logica is ver te zoeken en humor is wat je vindt in deze doldwaze 64 pagina’s.

Sparen maar

Narwal en Kwal: Pindakaas en Kwal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Lees het voor of laat ze zelf lezen. Het is een graphic novel, plaatjes worden aangevuld met teksten. Dat leest erg prettig voor de doelgroep. De illustraties zijn ook echt geniaal en ik hoor mijn dochter van 7 ook regelmatig lachen. Tegelijk komen er ook flink wat serieuze vragen in haar hoofd omhoog. “Kan je echt op een pinda gaan lijken als je dat teveel eet?”

Narwal en Kwal: Pindakaas en Kwal is een feestje om te (voor)lezen. Ik ben gek op zulke verhalen. Het klopt gewoon van het begin tot het einde. Het is geen standaard verhaal en dat waardeer ik ook. Het verrast en is niet kinderachtig. Ik wil zeker meer avonturen van Narwal en Kwal gaan lezen hierdoor!

Specificaties Narwal en Kwal: Pindakaas en Kwal

Auteur: Ben Clanton | Vertaald door Edward van de Vendel | Uitgever: Baeckens / TDM | 9789059249707 | 64 pagina’s | Oktober 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.