Nieuwe boeken voorjaar 2022, een stoere leeslijst

Stoere Leeslijst Voorjaar 2022? Wat is dat nu weer? Nou, als een team van 15 bloggers zijn wij een dwarsdoorsnede van de maatschappij. En misschien niet helemaal wetenschappelijk onderbouwd. Maar, wat wij leuk vinden, is vast een graadmeter voor wat jullie ook leuk vinden. Dus, ben je geïnteresseerd in welke boeken we hebben aangevraagd? Of wat de toppers onder de nieuwe boeken voorjaar 2022 zijn? Of wil je graag weer eens een goed boek lezen, maar weet je niet welke? Lees dan vooral deze blog door. Het geeft je namelijk een blik op de boeken waarvan wij denken dat deze de pareltjes worden voor het voorjaar 2022. Kortom, bij deze onze eerste Stoere Leeslijst voor het Voorjaar 2022.

Nieuwe boeken voorjaar 2022, een stoere leeslijst

Stoere Leestlijst top 3, nieuwe boeken voorjaar 2022

Laten we eerst beginnen met de top 3 van meest aangevraagde nieuwe boeken voorjaar 2022 in ons team. Onderstaande boeken zijn door meerdere mensen geliefd en aangevraagd. Wat volgt is dan een krachtmeting en de winnaar gaat er met het reviewexemplaar vandoor.

  1. Als de hemel genoeg ruimte heeft – Splinter Chabot – verwacht: maart 2022 | Volwassen
  2. De koffer – Chris Naylor – Ballesteros – reeds uitgebracht: januari 2021 | Kind
  3. Het Mysterie van niks en oneindig veel snot – Jan Paul Schutten – verwacht: april 2022 (nieuwe editie) | Jeugd

1. Als de hemel genoeg ruimte heeft

Onze absolute nummer 1 van nieuwe boeken voorjaar 2022. Eigenlijk zijn we vooral nieuwsgierig naar dit boek vanwege de schrijver. We hebben hem namelijk leren kennen door zijn talkshow en deelname aan “Wie is de mol”. Splinter Chabot komt over als een lieve, onbevangen jongen, maar heeft ook een serieuze kant. Gaan we die dan ontdekken in dit boek? Daarnaast spreekt mij de omschrijving ook aan: “… een roman over vrijheid, leven en absolute, onvoorwaardelijke vriendschap. Geschreven in de rijke, barokke stijl die Splinter Chabot eigen is”.

Uitgever: Podium | Volwassenen

nieuwe boeken voorjaar 2022

2. De Koffer

Onze mooie tweede plek in nieuwe boeken voorjaar 2022. Wel al vorig jaar uitgebracht, maar ons oog viel er vooral nu op. Misschien omdat de vluchtelingenproblematiek alleen maar nijpender wordt. Daarnaast hebben we een aantal docenten in ons team hebben zitten. Dit boek wordt namelijk met name geadviseerd om in de klas voor te lezen. Dit is ook de reden waarom Lianne het heeft gekozen “ik ben erg geïnteresseerd in de verhalen van vluchtelingen, mede vanuit mijn werk heb ik vaak met kinderen mogen praten en dit lijkt me een ontroerend boek om aan jonge kinderen uit te leggen wat vluchten inhoudt”.

Uitgever: Gottmer | Kind vanaf 4+

bnieuwe oeken voorjaar 2022  de koffer

3. Het Mysterie van niks en oneindig veel snot

En ook onze nummer drie in meest aangevraagde nieuwe boeken voorjaar 2022 is al eerder uitgebracht. Maar komt in april in een nieuwe editie uit. Ik heb dit boek gekozen vanwege de omschrijving. “… nemen je mee in de wereld van de natuur- en sterrenkunde… Als je dit boek uit hebt, snap je dingen die zelfs voor de grootste geniën op aarde nog ingewikkeld zijn. Mijn dochter (8) is namelijk geïnteresseerd in de ruimte en een slimme dame. Dus, ik dacht… misschien vindt ze dit wel leuk.

Uitgever: Gottmer | Jeugd

Stoere LeesLijst Top 20, Nieuwe boeken voorjaar 2022

Naast de boeken in de Top 3 zijn er vervolgens nog meer boeken waarvan wij denken dat het echte pareltjes zijn om te lezen. Vanwege de tekeningen, vanwege de informatie of gewoon omdat het ons leuk lijkt. Onderstaande lijst zijn de meest aangevraagde nieuwe boeken voorjaar 2022 vanuit ons team!

Top – 20 TitelSchrijverUitgeverVerwacht
1Als de hemel genoeg ruimte heeftSplinter ChabotPodiumMaart
2De kofferChris Naylor – BallesterosGottmer2020
3Het mysterie van niks en oneindig veel snot – nieuwe editieJan-Paul SchuttenGottmerApril
4WeirdoZadie SmithDavidsfondsMaart
5Het dikke boek van alle bijzondere dino’s A. Chinsamy-TuranLannooFebruari
6Van welke planeet kom jij? Gids voor hoogsensitievenSuze DijkstraBrandtMei
7Coco kijk uitLoes RiphagenGottmerFebruari
8Gesprekken met opaRaoul de JongBezige bijMaart
9Het verlegen vogeltjeJan Paul SchuttenGottmerMaart
10Hoe je van je dochter moet houdenHila BlumBezige bijMaart
11Lessen in chemieBonnie GarmusBoekerijApril
12Museum escapeJames Hamer-MortonBBNC MusFebruari
13Nice girls don’t get richLois P. FrankelBoekerijApril
14Ongetemd leven, zelfbevrijdingsgidsGlennon DoyleKosmosFebruari
15Wabi SabiFrancesc MirallesBoekerijFebruari
16Beer en het fluisteren van de windMarianne DubucQueridoFebruari
17De gouden baardKlaas VerplanckeQueridoFebruari
18De zaak Marietje KesselsLiselotte van LeestVoltMei
19Het weeshuis in de azuurblauwe zeeTJ. KluneVoltMei
20Escape RoomChristoper EdgeVeltmanMaart
dikke boek dino

Verwachtingen Stoere Leeslijst Voorjaar 2022

Stel je eens voor. Je bent lid van een team van bloggers bij StoerLeesVoer en je krijgt vervolgens een lijst met nieuwe boeken voorjaar 2022 van bijna 100 uitgeverijen waar je een selectie van moet maken. Hoe doe je dat dan? De manier waarop wij een boek kiezen is niet veel anders dan dat je dat normaal zou doen. Het heeft onder andere te maken met de verwachting die we ervan hebben. En die verwachting heeft verschillende redenen. Vaak in combinatie met ons werk (leerkracht of coach) of voor onze kinderen. Zo koos ik voor het boek hoe je van je dochter moet houden vanwege mijn rol als coach. Door de omschrijving dat Hila Blum genadeloos de grenzen van het onvermogen aantoont om het lot van je kinderen te bepalen.

De meest voorkomende redenen tot het kiezen van een boek:

  1. Prachtig boek of prachtige serie
  2. Vanwege de kaft, illustraties, titel, schrijver en/of de tekst over de inhoud
  3. Herinnering die wordt getriggerd
  4. Ten behoeve van hulp of ondersteuning
nieuwe boeken voorjaar 2022 Hoe je van je dochter moet houden afbeelding

Prachtig boek of boekenserie

Soms wordt een boek gekozen omdat het gewoon een prachtig boek is of een deel van een serie. Zoals bijvoorbeeld Het bijzondere boek van alle bijzondere dino’s.Dit is gewoon een prachtige serie van boeken en dino’s zijn altijd geliefd in mijn huis door iedereen”. Omdat je van een boek een eerder deel hebt gehad en nieuwsgierig bent naar de volgende. Zoals dit bijvoorbeeld het geval is voor Chantal die hoge verwachtingen heeft van het boek Coco kijk uit. Lianne kiest hier voor omdat het een boek is van Loes Riphagen, met een mooie voorkant, over avontuur en angst overwinnen. Kortom, allemaal goede ingrediënten die de keuze voor een boek bepalen in onze aanvragen van nieuwe boeken voorjaar 2022.

Mijn dochter is fan van Coco sinds vorig jaar. ‘Coco kan het’ was het prentenboek van het jaar 2021. Ontzettend benieuwd naar wat Coco nu weer gaat beleven! 

Chantal, blogger SLV
nieuwe boeken voorjaar 2022

Kaft, inhoud, illustraties, schrijver.

Dit betreft het boek Beer en het fluisteren van de wind. Het wordt gekozen vanwege de kaft, en de omschrijving. Daarnaast het thema ‘een zoektocht naar geluk’, maar dan voor jonge kinderen. Wat is dan geluk, en waar kun je dat vinden? Kortom, een mooi boek om dit thema met jonge kinderen bespreekbaar te maken. Ook fijn voor docenten. Hetzelfde geldt voor De gouden baard. Dit verhaal doet aan als een sprookje. Het maakt dan nieuwsgierig naar hoe het afloopt. Dit sprookje heeft ook nog een andere lading. Het gaat over de gevaren van dictatoriale machtshebbers, maar dan op een manier gebracht die passend is voor jonge kinderen. Ook lessen in chemie is gekozen vanwege onder andere de omschrijving. Drie mooie nieuwe boeken voorjaar 2022!

Met de omschrijving “De allergrappigste, slimste en origineelste roman van het jaar!” was ik al om.

Ik hou van boeken over uitzonderlijke prestaties van vrouwen die hun tijd vooruit zijn!

Reactie Emmy en Lianne, Bloggers SLV, op Lessen in chemie
nieuwe boeken voorjaar 2022

Teasergevoelig

Nog meer moois in nieuwe boeken voorjaar 2022 is Het weeshuis in de azuurblauwe zee. Bij dit boek maakt de reactie ‘misschien wel het beste jeugdboek van de afgelopen tijd’ heel nieuwsgierig. Daarnaast klinkt het als een geweldig magisch verhaal om bij weg te fantaseren. Klinkt als de perfecte mix voor een spannend verhaal vol met wendingen. Museum Escape: Het zag er in de brochure al prachtig uit. En Escape Room klinkt erg spannend! Het verlegen vogeltje werd door Ellen gekozen als leuke starter voor een kringactiviteit in de klas of in de speelzaal. Daarnaast doet dit boek denken aan het welbekende ‘fluisterspelletje’. Er komt natuurlijk altijd wat anders uit omdat kinderen elkaar niet goed verstaan. En Weirdo heb ik zelf gekozen vanwege de omschrijving: dit boek viert in stilte de kracht van het anders zijn.

Ik hou van grappige boeken. De beschrijving van dit boek klinkt ontzettend komisch, waardoor ik dolgraag dit verhaal zou willen lezen. Daarnaast springen de illustraties er al echt uit.

Kelly, Blogger SLV over Het verlegen vogeltje

Herinneringen

Nieuwe boeken voorjaar 2022 kunnen ook geselecteerd worden op herinneringen. Zoals het boek Gesprekken met opa. Emy heeft jarenlang bij een verpleeghuis gewerkt. Daarom spreekt dit boek met een gesprek tussen een kleinzoon en opa haar aan. “Het lijkt me een ontroerend boek op een luchtige feelgood manier geschreven”. De zaak Marietje Kessels. Dat brengt voor mij herinneringen boven aan de tijd dat ik in Tilburg woonde. Als je daar woont ontkom je niet aan Marietje Kessels. Een jong meisje dat misbruikt is en vermoord, waarschijnlijk door de pastoor. Ik werd daarom nieuwsgierig naar dit boek. De gemeente Tilburg heeft al jaren een programma ‘Het Marietje Kessels project”, dat gericht is op het voorkomen van misbruik. Dit is nog altijd nodig, blijkt uit recente berichtgeving over misstanden bij The Voice.

Hulp of ondersteuning in nieuwe boeken voorjaar 2022

Soms kiezen we uit nieuwe boeken voorjaar 2022 omdat we verwachten dat de inhoud ons kan helpen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Ongetemd leven, een zelfbevrijdingsgids. Dit is een praktijkgids van Glennon Doyle. We zijn dan ook erg benieuwd naar de adviezen die erin staan. Hetzelfde geldt voor Van welke planeet kom jij? Gids voor hoogsensitieven. Want, hierin kunnen we op zoek naar tips om in het dagelijks leven om te gaan met hoogsensitiviteit. Tot slot Wabi Sabi. Interesse in Japanse levensfilosofie? In dit boek tips over dat niet alles perfect hoeft te zijn. En is dan ook heel handig voor de perfectionisten onder ons! Nice girls don’t get rich. Verwachting is dat dit boek handig kan zijn als je niet goed bent met financiën. Daarnaast korte hoofdstukken met bruikbare handvatten. En ook de titel van dit boek spreekt aan.

Tot slot

En wij zijn tot slot vooral nieuwsgierig welke nieuwe boeken voorjaar 2022 van deze lijst wij mogen reviewen, natuurlijk! We wachten dan ook vol verwachting op de boeken die we gaan krijgen. En wat we daarvan vinden? Dat lees je dan weer terug in onze blogs de komende periode.

Linkjes naar nieuwe boeken voorjaar 2022

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Nieuwe boeken voorjaar 2022, een stoere leeslijst
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.