Oeps, daar gaat mijn vlieger. Een vliegende start van vriendschap

Een heerlijke dag op het strand en het perfecte briesje om te vliegeren. Krab heeft de beste tijd van zijn leven totdat hij per ongeluk met zijn schaar het lijntje door knipt…. Oh nee wat een pech en wat gebeurt er nu met de vlieger? Lees het zelf in Oeps, daar gaat mijn vlieger!

Oeps, daar gaat mijn vlieger

De reis van vlieger

Het is een heerlijke zomerdag en krab wilt graag met zijn nieuwe speelgoed gaan spelen. Hij heeft namelijk een erg mooie vlieger die hij wilt gaan uitproberen. Dat is even lastig en uiteindelijk lukt het hem zelfs totdat… hij per ongeluk met zijn schaar het touwtje los knipt. Krab weet niet hoe hij dit moet oplossen en gelukkig willen zijn vrienden op het strand hem helpen. Lukt het de vrienden om krab te helpen zijn vlieger terug te krijgen? Lees het nu in Oeps, daar gaat mijn vlieger en kom er zelf achter.

paniek

Anita Bijsterbosch

Oeps, daar gaat mijn vlieger is zowel geschreven als geillustreerd door Anita bijsterbosch. Zij mag haar interactieve boeken uitbrengen bij uitgeverij: Clavis. Zo heeft zij onder andere ook de volgende edities uitgebracht:

Bovenstaande boeken en zo ook Oeps, daar gaat mijn vlieger hebben een vast thema wat kenbaar wordt door de titel. Vervolgens aan de binnenzijde is het verhaal en de illustraties mooi op elkaar afgestemd. Zo blijft het een interactief voorleesboek met bewegingen die de kinderen zelf ook kunnen gaan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld het schudden van het boek zodat de bal uit de boom valt in Lentepret. Als de bladzijde wordt omgeslagen is zichtbaar dat de bal uit de boom is.

Oeps, daar gaat mijn vlieger

Wat maakt het interactief?

Anita Bijsterbosch heeft ervoor gezorgd dat het een interactief voorleesboek is geworden door de vormen, kleuren, bewegingen van voorwerpen en tekst. Doordat dit zo goed is aangegeven met eventuele dik gedrukte letters of er extra aandacht aan besteed in de tekst kan je hier als volwassen goed op inspelen.

Zo kun je tijdens het lezen vragen waar er een bepaald dier / voorwerp is, waar de vormen cirkel, vierkant of driehoek zijn en voor extra moeilijkheid de ruit is. Echter kan het tijdens het lezen nog fysieker gemaakt worden door de bewegingen van de vlieger te volgen. De vlieger maakt een weg die te volgen is door de stippellijn op alle bladzijdes en wordt extra benadrukt in de tekst met in, uit, in uit. Door de bewegingen te volgen kan er ook meer inzicht komen in het perspectief van de vlieger en de route die hij aflegt.

paniek

Mijn mening over Oeps, daar gaat mijn vlieger

Tijdens het lezen van het verhaal heb ik meerdere malen een glimlach op mijn gezicht gekregen. Dit begon direct bij waarom de vlieger überhaupt los was geraakt. Vervolgens willen alle vriendjes helpen en hebben ze een enorm doorzettingsvermogen ondanks het niet altijd even soepel verloopt. En tot slot het einde waarvan ik stiekem zelfs hardop moest lachen. Doordat dit heel duidelijk op de voorgrond aanwezig is kunnen kinderen zich hierin nog meer gaan inleven. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat ze wel een gelijke gebeurtenis hebben meegemaakt waardoor er dieper op in gegaan kan worden. Wat is er eigenlijk gebeurt en waardoor kwam datenzovoorts.

Tevens vond ik de illustraties heel duidelijk en herkenbaar getekend door Anita Bijsterbosch. Door de duidelijke belijning en vormen kan je met je peuter vanaf ongeveer 3 jaar hier goed mee aan de slag. Zo wordt het een interactief verhaal met veel oefenen van vormen en de herhalingen die terug komen door het gehele boek.

Oeps, daar gaat mijn vlieger

Specificaties Oeps, daar gaat mijn vlieger

Auteur en illustrator: Anita Bijsterbosch | Uitgeverij: Clavis | 9789044851861 | juni 2023 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Oeps, daar gaat mijn vlieger
Footer 8 met bol verwijzing
Kimberley
Delen is enorm lief

Hoi, ik ben Kimberley, geboren in 1998 en ik woon in Rotterdam. Ik werk fulltime in het onderwijs waar ik met veel plezier aandacht schenk aan boeken, voorlezen en leesbevordering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.