De Kersthaas – een nieuw succesboek van de makers van de Neehoorn

Toen ik hoorde dat de makers van de Neehoorn een nieuw boek gingen uitbrengen, was ik meteen enthousiast. Wij hebben hier thuis zo genoten van deze 2 boeken, dat ik ontzettend nieuwsgierig was of hun nieuwe boek ‘De Kersthaas’ ook zo leuk zou zijn. En ik kan zeggen: ook dit boek is weer echt een toppertje!

De kersthaas

Niet de Kerstman, maar de Kersthaas

De zoon van de Kerstman heeft een probleem: hij houdt niet van chocolademelk, sneeuw en skiën en hij heeft ook nog eens kerstboom– en rendierallergieën.
De jongen houdt veel meer van lente, hazen en gekleurde eieren. Eigenlijk wil hij het liefste Paashaas worden wanneer hij later groot is.
Maar dat ziet zijn vader totaal niet zitten. Zijn zoon moet hem beslist opvolgen als Kerstman, zelfs zijn over-over-over-grootvader vulde al kindersokken. Het is al eeuwen een familietraditie…

De kersthaas

Een heerlijk boek op rijm

‘O…’ zuchtte het jongetje
en toen bleef het even stil.
‘Maar mama… Kerstman worden…
ik denk dat ik dat helemaal niet wil.’
De Kerstvrouw voelde een enorme paniek,
haar wangen raakten dieprood gekleurd.
‘Zoiets… zoiets… verschikkelijks
is in onze familie nog nooit gebeurd.’
‘Wie moet er dan cadeautjes onder de kerstbomen leggen?’
‘En wat zullen de buren hier wel niet van zeggen?’

Ja hoor, Marc-Uwe Kling heeft het weer voor elkaar! (en natuurlijk ook dankzij de meesterlijke vertaling van Jaap Robben) ‘De Kersthaas’ is weer een ontzettend grappig, origineel en heerlijk rijmend boek. Het boek leest ontzettend vlot voor en heeft echt heel veel humor. Dit is een boek wat je als volwassene ook gewoon graag pakt, om lekker even voor jezelf te lezen. Of als je gaat voorlezen, dan pak je gewoon graag dit boek. Want de humor die erin zit, is echt voor jong en oud leuk.

Ik denk dat de kinderen sommige grapjes misschien minder goed snappen dan volwassenen, maar dat maakt het juist heel leuk. Het verhaal is ontzettend origineel: de zoon van de Kerstman wil geen Kerstman worden, maar liever een ‘Kersthaas’. En daar is zijn vader het natuurlijk absoluut niet mee eens! Want het gaat al generaties lang zo, en zo’n traditie ga je niet zomaar verbreken.

Over familietradities

En daar zit meteen ook een gevoelig stukje in: want hoe belangrijk zijn familietradities, en in hoeverre mag je voor jezelf opkomen en je eigen weg gaan? Het boek is een feest der herkenning van iedereen die kinderen heeft die regelmatig andere plannen hebben dan hun ouders (of misschien herken je jezelf hier wel in).

Ook de illustraties van Astrid Henn zijn weer geniaal. Op de tekeningen is er ontzettend veel leuks en grappigs te zien. Veel kleine verborgen grapjes en dingen die een beetje verstopt zijn. Zoals de sneeuwpop in de vorm van een paashaas, de chocoladepaashaas in de wikkel van een kerstman, de haas die de jongen als huisdier heeft (die zich eerst verstopt, en daarna niet al te enthousiast kijkt), of de verstopte eieren die op veel pagina’s te vinden zijn.
Maar het allerleukste is nog wel de ‘verborgen verhaallijn’ van de stakende kerstelfen. Die worden (als je de plaatjes mag geloven) ontzettend onderbetaald en ze steken hun onvrede niet bepaald onder stoelen of banken.

Ik vind dit weer een geweldig boek. En ik ben blij dat ik het niet alleen in de Kerstperiode kan voorlezen, maar ook gewoon weer vlak voor Pasen!

Specificaties ‘De Kersthaas’

Auteur: Marc-Uwe Kling | Illustraties: Astrid Henn | Vertaling: Jaap Robben | Uitgeverij: Volt | 9789021461809 | 16 november 2023 | 48 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.