Oktober Koning, speel een gruwelijk spel met een hoge prijs

Tien miljoen euro, vier spelers, één winnaar.. Wie wordt de nieuwe Oktober Koning(in)? Die kans krijgen de vier spelers uit deze eerste thriller van Pamela Sharon. Hoever zou jij gaan voor 10 miljoen euro? Dit boek ligt perfect in lijn met de immens populaire Squid Game maar meer doet het mij nog denken aan de minder bekende Alice in Borderland. De basis van een gruwelijk en mysterieus spel waarbij een hoge prijs valt te winnen is wat mij betreft altijd voer voor aangename lees- of kijkuurtjes.

hoofd Oktober Koning

Oktober Koning

Mara is een leerkracht en alleenstaande moeder van twee kinderen. Dex probeert een beter leven voor zichzelf op te bouwen nadat hij zijn moeder verloren heeft. Julia weet met moeite haar hoofd boven water te houden nadat haar man hun fortuin erdoorheen gejaagd heeft. Vincent wil ontsnappen uit de sleur van zijn leven. Alle vier ontvangen ze een uitnodiging voor De Oktober Koning, een mysterieus spel waarbij de winnaar kans maakt op tien miljoen euro. Al snel verliezen de vier spelers zich in een spel waarbij de opdrachten steeds vreemder worden en niets is wat het lijkt. Is een mensenleven tien miljoen euro waard?

Tien miljoen euro.
Tien opdrachten.
Vier spelers.
Eén winnaar.
Wie wordt De Oktober Koning?

Gametime

Zoals gezegd ben ik gek op verhalen met als basis een gruwelijke game. Oktober Koning is een thriller met als basis een mysterieus spel. Allereerst valt de opmaak mij op. De cover is echt prachtig ontworpen en geheel in lijn met het verhaal. De tekens van kaarten spelen een belangrijke rol namelijk. Elke speler van het Oktober Koning spel krijgt een teken toebedeeld. Deze ronde hebben we een Ruitenvrouw, Hartenheer, Klavervrouw en Schoppenheer. Dit werkt super beeldend in mijn hoofd en ik hou wel van die krachtige visuele beeldmerken in een verhaal.

Het waarom onze spelers zijn geselecteerd voor het spel dit jaar blijft lang gissen. Maar dat er meer speelt dan gewoon het Oktober Koning spel wordt vrij snel duidelijk. Naast dat je met de 4 karakters meeleest, is er ook een mysterieuze Joker. Dit is het brein achter het spel dit jaar en al snel wordt duidelijk dat deze persoon er een dubbele agenda op na houdt..

Thriller

Oktober Koning is de eerste thriller van de hand van de Nederlandse auteur Pamela Sharon. In 2019 debuteerde ze met het verrassende De geur van groen. Dit boek kwam op de tiplijst van de Jonge Jury 2019 én werd genomineerd voor Het beste boek voor jongeren. Ik maak kennis met deze auteur dankzij haar eerste thriller. Ik heb het boek als leuke leesuurtjes ervaren. Pamela heeft een prima schrijfstijl. Ze weet lekker duidelijk en kort tot een kern te komen. Dat kan ik altijd wel waarderen. Daarbij zitten er gruwelijke elementen in dit boek, en ook dat kan ik waarderen in mijn leesvoer.

Die gruwelijke momenten zijn overigens niet heel bloederig in Oktober Koning. Het is redelijk safe gruwelijk waardoor het boek voor veel lezers toegankelijk is. Toch kon ik niet altijd even lekker meekomen met de vertelflow van Pamela. Soms versta ik haar niet meteen goed, dit zorgde voor een ruis en vertraging, en moest ik even teruglezen. Doordat ze vrij kort in de bocht schrijft, vloog ik soms uit die bocht. Zoals tijdens een bepaalde scène met een gedicht. Op bladzijde 127 krijg je een stukje. Wat vervolgens in een langer gedicht resulteert op blz 132, maar in dat langere gedicht mis ik de laatste regels van wat ik op bladzijde 127 heb gelezen. Ik snap nog steeds niet waarom want die missende regels worden wel besproken.

Er bestond geen onzekerheid als je alles honderd procent zeker wist. Er was alleen sprake van arrogantie als je het nooit fout had.

Blz 100 Oktober Koning

Wat zou jij doen voor Oktober Koning?

Oktober Koning is geschreven vanuit 4 oogpunten: Dex, Mara, Julia en Vincent. Ik had niet echt een band of connectie met de karakters. Daardoor miste ik wel de betrokkenheid en een fanatiek gevoel van aanmoediging. Ik had van te voren wel een idee wie zou winnen, als er een winnaar zou zijn. Maar eigenlijk maakte het me niet zoveel uit. Ondanks het wat voorspelbare verloop, geen band met de karakters en mijn verdwaaldheid heb ik wel degelijk genoten van dit boek. Het was gewoon een lekker verhaal waarbij de dingen zijn zoals ze zijn. Er zitten hele sterke elementen in die ik geweldig vind. Zoals de visuele aspecten, maar ook het terugkerende thema van het sprookje van de biggetjes.

Ook het vraagstuk wat aanwezig blijft in mijn hoofd, wat zou ik doen voor 10 miljoen?, vind ik boeiend. Heerlijk die ethische en morele vraagstukken. Ik had wel graag meer informatie nog willen hebben over het spel zelf. Mijn waaromhonger is niet helemaal verzadigd. Je leest echt mee met de Oktober Koning 2022 editie. Maar tegelijk biedt het ruimte voor meer boeken van eerdere edities.. Ik hoop het ergens wel want de basis is zo tof en stevig dat ik zeker meer wil lezen over dit mysterieuze spel.

Waanzin en waanzinnig liggen dicht bij elkaar.

Blz 130 Oktober Koning

Thema’s

Pamela heeft overigens ook een mooie inclusiviteit op een natuurlijke manier ingeweven in haar verhaal. Charity is mijn favoriete karakter, een geboren man die nu een vrouw is. Het karakter Dex valt op mannen. Andere thema’s zijn: familie, gezin, opvoeding, jezelf zijn, overleven, liefde, afwijzing, fomo, het leven, maatschappij, rijk en arm, elite, pesten, buitensluiten, grenzen aangeven en hoop.

Hoe ver zou jij gaan voor 10 miljoen? Het einde is trouwens wel gruwelijk en rauw, die bocht vloog ik keihard in en die klap kwam dan ook echt binnen!

Muziek wat ik hoorde tijdens het lezen: Gnarls Barkley – Crazy

Specificaties Oktober Koning

Auteur: Pamela Sharon | Uitgever: Hamley Books | 9789464510324 | September 2022 | 443 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.