Heen, een eerste boek uit de Tunnels serie

Ik heb een zwak voor meisjes die George heten. Klinkt misschien als een rare openbaring zo in de eerste regel van mijn recensie. En ja ik kom ze vaker tegen in boeken, tv-series en films. En zo ook nu in Heen, een eerste deel van de Tunnels serie. George Borg is een 15-jarig meisje wat in een weeshuis woont. Ze leeft eenvoudig en is gelukkig. Totdat haar wereld compleet overhoop gehaald wordt door een nieuwe familie.. En laat die wereld nou ook nog eens anders zijn dan ze altijd had gedacht. Lees het allemaal in deze Young Adult Urban Fantasy!

hoofd Heen

Heen

De vijftienjarige George Borg leidt een eenvoudig leven, tot dat compleet overhoop gegooid wordt. De wereld is niet zoals iedereen denkt. Niet alle mensen zijn menselijk, en zij is allesbehalve doorsnee. Ze voelt immers Tunnels aan, een doorgang tussen werelden. Omwille van haar talent wordt ze naar De Ark gebracht, een bijzonder opleiding- en opvangcentrum voor wezens. Daar gaat een fascinerende wereld voor haar open, maar ontdekt ze ook steeds meer gevaren. En is iedereen wel zo blij met haar gave? Heen is het eerste deel van een nieuwe spannende Young Adult Urban Fantasy.

Mel Hartman (1972) heeft Heen geschreven. Dit is mijn kennismaking met de Vlaamse auteur. Ze debuteerde met De Fantasiejagers en heeft sindsdien meerdere boeken geschreven. Boeken zoals: De Dodenreeks, Anders (een eerste deel in een Manon Maxim reeks) en Hotel op de rots. Maar haar lijst van geschreven boeken is veel langer! Terwijl ik dit schrijf kom ik er dus achter dat Hartman een Vlaamse auteur is, dit was me niet opgevallen tijdens het lezen. En dat terwijl de taal van onze zuiderburen vaak opvallend veel rijker en anders gekleurd is met woorden. Misschien begint het te wennen of is het boek bijgeschaafd voor de Nederlandse markt (wat ik niet denk). Of misschien was het zo spannend dat ik geen tijd had om af te dwalen…

Ik hield van de herfst, het afschudden van het oude en de witte rust van de winter die erop volgde.

Blz 14

Genre

In de omschrijving staat dat dit een Young Adult Urban Fantasy is. Urban Fantasy is voor mij een nieuw genre. Niet om te lezen maar wel de term. Ik zou het zelf scharen onder scifi, maar ik snap dat daarvoor niet gekozen is. Dat is een genre wat mensen kan afschrikken en waar meteen vooroordelen bij komen kijken. Daarbij speelt het zich in het nu af. Een nu waar andere dingen gebeuren. Ik vind het van uitgever Hamley Books ook echt heel sterk dat ze ander soort genres aanbieden voor YA. Ze vallen bij mij op daardoor. Veel YA zijn horror, thriller en whodunnit: wat prima genres zijn. Maar er is zoveel meer tofs en dankzij Hamley Books is er ook ruimte voor die verhalen! Zo heb ik eerder bijvoorbeeld Hell City met veel plezier gelezen. En nu dus Heen!

Laten we even buiten het hokje gaan van het genre. Want wat valt Heen al op door de vormgeving. Prachtig gedaan zeg. De cover vat heel beeldend het verhaal samen, het schutblad is prachtig en verrijkend en ook het binnenwerk is tof. Ik moest als volwassene heel even een knop omzetten bij de afbeeldingen die bij de hoofdstukken staan. Ik kon niet direct plaatsen waarom en wat, ik ging kijken of er iets anders was in het volgende plaatje. Geen idee waarom maar zo werkten mijn hersens. Uiteraard blijkt het heel logisch, elk hoofdstuk begint met een illustratie die de setting laat zien waar het zich afspeelt. Eigenlijk heel eenvoudig en een leuk extraatje wat mij betreft.

Muziek uit het boek: Like a Virgin – Madonna

Het verhaal

Maar dan is er nog het belangrijkste…het verhaal! Ik verdiep me dus pas na het lezen in een auteur en verhaal. Ik wil het liefste zo blanco mogelijk een boek instappen. Zo dacht ik eerst dus ook dat dit een vertaling was. Dat kwam mede door de namen van karakters en wezens. Het is zo fantasievol dat er diverse nieuwe woorden en benamingen voorbij komen. Maar nee Mel Hartman komt uit België en deze fantasievolle wereld met benamingen komt geheel uit haar hoofd en pen. Binnen enkele hoofdstukken was ik gewend aan de vormgeving, het verhaal, de karakters en kon ik alle zijsporen die mijn brein kan maken tijdens het lezen uitzetten. Ik ging de tunnel van Heen in en kwam er pas weer uit nadat ik de laatste bladzijde had omgeslagen.

Want wauw, wat een verhaal! Hartman schrijft heerlijk snel en to the point. Het hoofdkarakter van George is een aangenaam personage en ik leef helemaal mee met haar. Er gebeuren spannende dingen, is veel plek voor vervreemding, het verhaal is superfantasievol maar tegelijk zijn zaken als vriendschap, opgroeien, familie en liefde ook net zo gewichtig. Dat zorgt voor een heerlijke rijke leeservaring.

Ik snap alleen niet dat dit een tweedelige reeks zal zijn. Begrijp me niet verkeerd, het eindigt met een bang en ik kan niet wachten op deel 2. Maar juist door die rijkheid valt er zoveel meer te schrijven over de wereld die Hartman in Heen weet te scheppen. Of ben ik gewoon te hongerig? Ik wacht eerst het tweede deel wel af (met flinke ongeduld).

Ik proefde het bittere van haar leugen op mijn tong en nam snel een hap van mijn warme toast om het door te spoelen.

Blz 341
heen

Heen en weer

In het nawoord lees ik dat Hartman wat onzeker was om haar verhaal met de wereld te delen. Ergens snap ik dat wel. Ze creëert zo’n unieke en eigen wereld in een genre waar veel onterechte vooroordelen over zijn. Daarom ben ik ook zo blij met Heen! Hartman laat zien dat ze een ijzersterk verhaal heeft geschreven waarbij veel ruimte is voor fantasy, andere dimensies, andere werelden en wezens. Maar waar ook plek is voor verhaallijnen en karakterontwikkelingen. Naast het spannende verhaal spelen ook vraagstukken mee over familie en vriendschap. Opgroeien en terechtkomen op vreemde plekken en hoe om te gaan met dingen die anders zijn.

Ook wil ik benoemen dat het een inclusief boek is. Hartman schrijft met een aangename gewoonheid en zo zou het ook moeten zijn. Ik benoem het alleen omdat het dan vindbaar is voor mensen die zoeken naar inclusiviteit en LGBTIQA thema’s. In de wereld van Hartman is plek voor iedereen, zonder de nadruk erop te leggen. Of je nou verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht of op iemand met blauwe schubben… het kan allemaal. En je mag zijn wie je bent.

Heen is spannend en hartverwarmend, tegelijk bevat het ook humor en leuke verwijzingen. Applaus voor de referentie naar de jaren 80 films en naar The X-Files. Ik als volwassene heb genoten van deze wereld en vind het een geweldige toevoeging voor het YA Urban Fantasy (en scifi) genre. Ik kijk uit naar het vervolg. En frack! Ik zou ook graag een Floeper willen als huisdier…

Deel 2 wordt in het voorjaar van 2023 verwacht!

Specificaties Heen

Auteur: Mel Hartman | Uitgever: Hamley Books | Design: Sleepy Fox Cover Designs | September 2022 | 9789464510850 | 320 pagina’s | Tunnels serie deel 1 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Trip down memory lane: referentie vanuit het boek
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.