Totem – een prachtige roman van Dorien Voskuil

Wat een sterk debuut heeft Dorien Voskuil geschreven! Totem is een prachtig gelaagde roman, dat naast die gelaagdheid ook een fijn ‘wegleesgehalte’ heeft. Deze combinatie kan ik erg waarderen! Vanaf het begin zit ik helemaal in dit verhaal. Hierbij helpt één van de hoofdpersonen voor mij heel erg mee. Karlijn is namelijk schooldirecteur, dat ben ik ook! Dit beroep zie je niet vaak in boeken, dus mijn interesse was direct gewekt. Maar wees gerust, ook voor niet-schoolleiders is dit boek echt prachtig!

Totem

Totem

Karlijn Zomers staat op het punt aan een nieuwe baan als schooldirecteur te beginnen. Hoewel het met haar carriere en relatie goed gaat, zit ze in de knoop. Met zichzelf en met het veel te vroeg overlijden van haar vader. Maar ook met de vraag of dit is hoe ze haar leven wil en moet leven.

De Duitse kunstenares Rosa Schmitz is stervende en kijkt terug op haar leven. Het leven van een meisje dat met gevonden voorwerpen kunst schiep in het zand. Waar het haar aan familie en liefde ontbrak, creëerde ze haar eigen toevluchtsoord en zocht ze naar verlossing in haar kunst.

De levens van deze twee vrouwen, die elkaar nooit hebben ontmoet, raken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Totem gaat over hoe levens worden bepaald, over familiebanden, vrijheid en verbondenheid. Over doorgeven wat van waarde is.

Dorien Voskuil

Dorien Voskuil was onderzoeker en hogeschooldocent. Ze schreef drie decennia lang voor wetenschappers, zorgprofessionals en studenten. Beginnend bij afstandelijke statistiek, verlegde ze haar aandacht steeds dichter naar de mens en zijn verhaal. Totem is dan ook haar romandebuut.

Sfeervol en pakkend

Direct bij de start van Totem sta ik ‘aan’. Het boek pakt mij. Het is helder geschreven, met prettig beeldend taalgebruik. Dorien Voskuil weet in haar debuutroman personages uit te diepen, door ze steeds een laagje verder af te pellen. Lang niet alles wordt direct weggegeven, waardoor ik geïntrigeerd blijf doorlezen. Wie is Rosa? En wie is Karlijn? En de andere belangrijke mensen om hen heen? Langzaam maar zeker wordt het helder, maar echt tot op de laatste bladzijde blijven puzzelstukjes voor mij in elkaar passen.

Naast een pakkend verhaal, vind ik het ook heel sfeervol beschreven. Met name de scenes waar Rosa bij Kjeld is vind ik heel mooi gedaan. Ik waande mij ’s avonds op de bank in Nederland met dit boek helemaal bij het koude meer. Ik zag mijzelf al hout hakken, zwemmen en hout hakken. Deze warme sfeer, ondanks de koude omstandigheden, zorgden er voor mij voor dat ik veel plezier had in het lezen van dit Totem.

Totem bevat meerdere perspectieven

In het begin moest ik wat wennen aan de afstandelijke vertelstijl in de hoofdstukken die niet over Rosa gingen. Al gauw was ik daaraan gewend, omdat het contrast in deze vertelperspectieven ook veel gelaagdheid aan het boek gaven. Bij Karlijn begin je als lezer op afstand en zoom je steeds verder in. Dit in tegenstelling tot Dorien, waar je ingezoomd op haar emoties steeds verder uitzoomt. Zeer knap gedaan in een debuut!

Prettig vind ik ook de verrassende wendingen in Totem. Het is verhaal is allesbehalve voorspelbaar. Dat maakt dat ik nog meer in het boek kruip en af en toe echt verbaasd ben dat mijn voorspelling niet uit komt. Niet dat ik nou zulke voorspellende gaven heb, maar Dorien Voskuil had dit verhaal ook ‘gemakkelijker’ kunnen laten gaan. Ik ben erg blij dat ze dat niet heeft gedaan!

Gelaagd

Specificaties Totem

Auteur: Dorien Voskuil | Uitgever: Neckar | 268 pagina’s | september 2023 | 9789493192775 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.