Sindbad de zeeman, een spannend avonturenboek met magische illustraties

Sindbad de zeeman, wie kent hem niet? Nou met mild schaamrood op mijn kaken moet ik dus toegeven dat ik zijn verhaal niet echt ken. Uiteraard ken ik zijn wereldberoemde naam en weet ik dat dit sprookje onderdeel is van Sprookjes van duizend-en-één-nacht. Maar wat deze avonturier precies heeft meegemaakt.. Dat was tot kortgeleden een vraagteken. Gelukkig is er nu een prachtige uitgave waarin dit verhaal opnieuw verteld wordt door Tiny Fisscher. Bij haar vertelling zitten ook nog eens prenten van 7 top-illustratoren. Hoog tijd om kennis te maken met Sindbad.

hoofd Sinbad de zeeman

Sindbad de zeeman

De zeven reisverhalen van Sindbad de Zeeman komen uit de wereldberoemde vertellingen van duizend-en-één-nacht. Reis samen met Sindbad af naar woeste zeeën en geheimzinnige plekken waar het gevaar nooit ver weg is. Ontsnap aan cyclopen, reuzenslangen, vogels zo groot als een kasteel, kolkende rivieren en onbetrouwbare mensen. Onderweg leert Sindbad van alles over zichzelf en de wereld om hem heen.

Dit Arabische verhaal wordt door Tiny Fisscher opnieuw verteld voor kinderen. De spannende avonturen van Sindbad de Zeeman komen tot leven in de magische illustraties van zeven top-illustratoren: Thé Tjong-Khing, Linde Faas, Daan Remmerts de Vries, Jeska Verstegen, Juliette de Wit, Sophie Pluim en Pyhai.

Uit sterrenstof zijn we geweven,
om hier ons aardse bestaan te leven.
Voor de een smaakt dat leven als zoete wijn,
voor een ander als de allerzuurste azijn.
Wat heb ik Allah toch misdaan,
dat ik gedoemd ben tot zo’n armzalig bestaan.
Terwijl degene die hier woont,
met louter weelde wordt beloond.

Klassieker

Ik ben heel blij om op deze manier kennis te maken met Sindbad de zeeman. Deze klassieker is een must read wat mij betreft. Niet dat ik de nadruk op ‘moeten’ wil leggen, dat werkt meestal averechts. Maar het is echt een toevoeging om klassiekers gelezen te hebben. Deze verhalen doorstaan namelijk de tand des tijds en komen in vele diverse uitvoeringen. De basis is vaak solide, een stevig verhaal wat verrijkt en verwonderd. Met een vleugje moraal en een held die diverse ontberingen moet doorstaan.

Zo ook Sindbad. Zijn geboortegrond is Arabisch dus de omgeving is exotisch, heet en gekleurd door alles wat die cultuur rijk is. Een heerlijke plek om naar toe te vertrekken wat mij betreft. En ook wat mijn dochter betreft. Vol verwondering luistert ze naar me als ik aan het voorlezen ben. Want wat leest dit boek heerlijk voor. Tiny Fisscher heeft een zeer aangename manier van vertellen. Toegankelijk, niet betuttelend en rijk aan een combinatie van simpele maar ook wat lastige woorden.

Taal

Lastige woorden zijn een groot pluspunt. Lastig is niet omdat ze stom en onbegrijpelijk zijn, maar lastig omdat ze misschien niet 123 te begrijpen zijn voor jonge lezers. Maar door te lezen, door specifiek Sindbad de zeeman te lezen, wordt hun woordenpalet verrijkt! En dat is zo belangrijk. Onze taal is zoveel mooie woorden rijk, elk woord met een andere betekenis. En als je vocabulaire rijker wordt, kan je je makkelijker uitdrukken.

Dit boek leest heel lekker weg en heeft een aangenaam (voor)leesritme. Een koopmansavontuur is nieuw voor mijn dochter maar het eerste verhaal van Sindbad de zeeman laat prachtig zien wat dit betekent. In totaal maken we 7 reizen met Sindbad. En wat gebeurt er veel op zijn reizen. Monsters in diverse formaten en kleuren komt hij tegen. We vinden het fantastisch.

Wie parels wil vinden, zal moeten duiken,
alleen door te klimmen bereik je de top.
Op eigen kracht je doel bereiken,
levert je het meeste op.

Illustraties van Sindbad de zeeman

Naast de stevige basis van een klassieker, de heerlijke schrijfstijl van Fisscher zijn er ook de illustraties. En hoe! Maar liefst 7 top-illustratoren hebben hun penseel opgepakt om dit verhaal beeld en kleur te geven. En dat vind ik zo gaaf. Zo krijgt elk verhaal, elke reis net weer een andere energie mee. Mijn dochters vinden het ook prachtig en de illustraties zijn een prachtige toevoeging bij dit kleurrijke verhaal.

Nieuwsgierig naar wie welk verhaal heeft geïllustreerd?

  1. Eerste reis, Een bewegend eiland: Linde Faas
  2. Tweede reis, Het reuzenei van vogel Rokh, Sophie Pluim
  3. Derde reis, Cyclopen en monsterlijke slangen, Pyhai
  4. Vierde reis, Voer voor kanibalen en begraven in een grot, Jeska Verstegen
  5. Vijfde reis, De wraak van Rokh en de Oude Man van de Zee, Juliette de Wit
  6. Zesde reis, Een schip in stukken en een benauwde grot, Daan Remmerts de Vries
  7. Zevende reis, Gruwelijke zeemonsters en vliegen als een vogel, Thé Tjong-Khing

Boekenkastpareltje

Yes ik, met instemming van mijn dochters, wil Sindbad de zeeman bekronen tot boekenkastpareltje. Voor thuis, op school, de opvang en als cadeautip. Deze klassieker moet je dus wel echt gelezen hebben en deze vertelling van Tiny Fisscher is genieten. Het is fantastisch, verrijkend, prikkelend en voor ons de perfecte kennismaking met Sindbad. Ik voel veel overeenkomsten met de door mij geliefde Baron van Münchhausen. Al is Sindbad wat serieuzer en rechter door zee als persoon. Met een verhaal waarin de grens tussen fantasie en werkelijkheid elkaar ontmoeten, waar wijze lessen uitrollen zonder het heel erg als belerend te ervaren.

Wij zijn zeer gecharmeerd door het verhaal en deze uitvoering. Wat een fantastisch kleurrijk feestje!

Specificaties Sindbad de zeeman

Auteur: Tiny Fisscher | Illustratoren: zie boven | Uitgever: Volt | April 2022 | 96 pagina’s | 9789021428673 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.