Rosamund – de familie Aubrey trilogie, een deel 3

In het afsluitende deel van de “Familie Aubrey”-trilogie, getiteld “Rosamund,” volgen we hun pijnlijke reis naar zowel emotionele als artistieke volwassenheid. Na de Eerste Wereldoorlog reizen Mary en Rose, twee nu beroemde pianisten, door Amerika. Ze verblijven in luxueuze hotels en worden als sterren behandeld op feesten, waar champagne rijkelijk vloeit en de gasten charismatisch en bevoorrecht zijn. Maar te midden van al deze luxe en succes ontbreekt er iets essentieels in hun wereld: een ware liefde voor muziek. De oorlog heeft diepe littekens achtergelaten bij Mary en Rose, waardoor ze niet in staat zijn om de kloof tussen het heden en het verleden te overbruggen. Wanneer hun nicht Rosamund een plotselinge beslissing neemt, worden ze gedwongen om opnieuw te evalueren wat familie en liefde werkelijk voor hen betekenen.

‘’Onze doden waren als de sterrenstelsels: we konden hen niet aanraken, maar ook niet aan hun bestaan twijfelen.’’

Muzikale familie

De familie Aubrey is een uitzonderlijk getalenteerde muzikale familie. In de voorgaande delen van het verhaal werd duidelijk dat de moeder een cruciale rol speelde in dit talent. Ze was een beroemde concertpianiste die haar eigen carrière opzij zette om voor haar kinderen te zorgen. De vader was al lange tijd afwezig in hun opvoeding. Het bleek dat hij een dubbelleven leidde en eigenlijk een bedrieger was. Met moed en scherp inzicht weet de moeder uiteindelijk een fortuin op te bouwen voor zichzelf en haar kinderen.

‘’Wat ze gezegd zou hebben weten Rose en ik allebei niet, maar ze bezat het talent om wanhoop weg te nemen.’’

Klassiek verhaal

In het derde en tevens laatste deel, genaamd “Rosamund”, staan de kinderen, nu volwassen geworden, er echter alleen voor. Dit gewichtige besef drukt zwaar op hen en werpt een grauwe sluier over het verhaal. Als lezer ervaar je deze emotie intens. Deze atmosfeer doordringt alle delen van de trilogie. De schrijfstijl van Rebecca West is buitengewoon bekwaam en meeslepend. Met een scherp oog voor zelfs de kleinste details weet ze je mee te nemen naar het leven rond 1900. Ze beschrijft uitvoerig het dagelijkse reilen en zeilen in het huishouden, zowel ‘upstairs’ als ‘downstairs’, en het privéleven van de hoofdpersonages.

Door de gedetailleerde aanpak wordt het verhaal weliswaar langzaam verteld. Als lezer moet je je daarop instellen. Je leest immers een echte klassieker, aangezien deze trilogie voor het eerst werd uitgebracht in 1956.

Rebecca West

Leestip Rosamund

Voor degenen die het boek, of de voorgaande boeken, inderdaad als traag ervaren, hier is een tip: leg ze af en toe even weg en lees tussendoor iets anders. Het mooie is dat er niets verandert wanneer je het boek weer oppakt en verder leest. Naar mijn mening is het namelijk echt de moeite waard om de boeken van de trilogie – “De familie Aubrey”, “Rose en Mary” en “Rosamund” – te lezen. Ze bieden een prachtig tijdsbeeld en laten je onderdompelen in de wereld van de tv-serie Downton Abbey. Ze zijn vergelijkbaar met de boeken van Elizabeth Jane Howard.

‘’Hoe slim we misschien ook in andere dingen zijn, in de liefde zijn we allemaal dwazen.’’

De personages worden op een uitstekende manier neergezet en hun emoties worden uitgebreid verkend. Dit is wat dit deel, maar eigenlijk alle delen, zo bijzonder maakt.

In ‘Rosamund’ staat vooral volwassenheid en de daarbij behorende keuzes centraal. De hartverscheurende keuze van nicht Rosamund en uiteindelijk ook de ontmoeting van Rose met haar grote liefde. Het leven van iedereen verandert en hun perspectief op de toekomst verandert mee.

Het is belangrijk op te merken dat er in die tijd niet minder problemen of uitdagingen waren. Integendeel, ze waren er wel, maar er was minder haast. Er werd meer tijd genomen voor alles, inclusief emoties. Gesprekken waren echte gesprekken en muziek werd werkelijk beleefd. Muziek speelt een uiterst belangrijke rol in alle delen van het verhaal over de familie Aubrey.

Rebecca west Aubrey trilogie deel 3

Slow reading, tijd nemen voor details

Slow reading… de tijd nemen om je te verdiepen in het verhaal. Je concentreren op de details, net zoals schrijfster Rebecca West dat doet. Verwacht geen enorme plotwendingen, maar laat je meeslepen door het rustig voortkabbelende familieverhaal. Dat is wat deze trilogie verdient, vooral het laatste deel – Rosamund. Zoals ik al eerder vermeldde en nog steeds van mening ben: het echte verhaal van deze drie boeken schuilt in de details, in die aspecten van het leven waar we normaal gesproken aan voorbij zouden gaan, maar waar de ware waarheid te vinden is.

Lees ook

hoofdfoto rebecca west

Specificaties Rosamund (deel 3 van ‘de Familie Aubrey’ trilogie)

Oorspronkelijke titel: Cousin Rosamund | Auteur: Rebecca West | Uitgeverij: Signatuur | Eerst uitgave: 1956 / Herschreven druk: 2023 | Vertaler: Anke ten Doeschate en René van Veen | Genre: roman, familieverhaal | Aantal bladzijden: 428 | ISBN 9789056726966 | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.