Samen, een prentenboek van Jane Chapman

Samen is een woord wat we veel horen en tegelijk zo ver weg lijkt. We moeten samen door deze gekke tijd heen maar tegelijk kan teveel samen ook weer niet. We zijn ons hoe dan ook bewuster dan ooit van onze behoeftes en van de fijne mensen om ons heen. Het belang van vriendschap en medeleven is nog nooit zo actueel geweest. Daar sluit dit boek ‘Samen’ echt perfect op aan.

samen

Samen

Onder de groene bladeren komt een klein en lief gezichtje tevoorschijn. Stil. Alleen. En als je zo alleen bent dan kan je al snel dingen erg spannend vinden.. Net zoals die grote donkere schaduw die steeds dichterbij komt. Maar gelukkig is dat boze vreemde gezicht helemaal niet eng. In de grote wereld is er vriendschap en kun je leuke dingen doen… Samen!

Thuis zijn wij niet alleen

In deze vreemde periode zijn wij thuis nooit alleen. Ik werk thuis, mijn man werkt thuis, de jongste dochter is te jong voor een peuterspeelzaal en gaat niet naar de opvang. En de oudste dochter gaat wel naar de basisschool. Thuis zijn wij dus nooit alleen maar altijd samen. Het voelt heel erg aan als een uitdaging, maar aan de andere kant is samen beter dan alleen.

Het verhaal in samen begint met een klein aapje alleen. Het is niet duidelijk waar zijn ouders zijn en waarom het aapje alleen is. Je voelt direct al een bepaalde emotie door de tekst en de illustraties. Zo’n lief klein wezentje hoort toch niet alleen te zijn… En dan wordt het ook nog eens bang. In de verte komt een donkere schaduw dichterbij. Dat is spannend en onze emotie slaat om in spanning en nieuwsgierigheid.

samen

Vriendschap

Uit de schaduw stapt een grote en enge aap. De aap kijkt heel boos dus mijn dochters houden hun adem in. Maar achter dit enge gezicht zit vriendelijkheid en een zachte hand. Het is een vriend voor de kleine aap! En met vrienden deel je eten, lach je samen, voel je je veilig met een vleugje magie. De grote wereld geeft soms nog steeds spannende schaduwen maar met een vriend kan je die schaduwen goed aan.

Warme boodschap

Wat een prachtig prentenboek is samen. Het is mooi door de eenvoud. Minimale teksten en zinnen, dezelfde kleuren in illustraties. Het verhaal is sprekend genoeg voor mijn dochters maar tegelijk speelt er zoveel meer mee. Dat een vriendschap en een band kan ontstaan niet alleen door familie maar ook op een andere manier. Samen kan op verschillende manieren ontstaan. Het gaat om de gebaren die je maakt, de dingen die je beleefd en de veiligheid die je voelt.

Je kan dit boek ‘Samen’ bij zoveel verschillende thema’s gebruiken; vriendschap, familie, adoptie, emoties, angst, dieren, regenwoud en opvoeden. Het is een boek met weinig prikkels en dat is ook fijn, Daardoor blijft er veel ruimte om het verhaal en de illustraties te beleven. En er blijft daardoor ruimte over tot het echt ervaren. Het is een prachtig boek.

samen

Specificaties Samen

Auteur: Jane Chapman | Uitgever: Veltman | September 2020| 32 pagina’s | 9789048318926 | Hardcover met illustraties | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

samen
footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.