Maatje van Haas en de bel van Isabel; een tweetal mooie boeken vanaf 6 jaar

Karel Eykman en Sylvia vanden Heede spelen in hun boeken over de betekenis van woorden en de context waarin ze staan. En dat levert soms verrassingen op. Vandaag bespreekt gastblogger Tanja de boeken: Het maatje van Haas en de bel van Isabel. 

hoofd Maatje van Haas en de bel van Isabel

Vos en Haas – Het maatje van Haas

vos en haas maatje van haas

Bij dit ‘Vos en haas – Het maatje van Haas’- verhaal van Sylvia vanden Heede met tekeningen van Thé Thong-Khing speelt de betekenis van woorden en de context waarin ze worden gebruikt een grote rol. Vanden Heede is zelfs in staat om rond dat gegeven een heel verhaal op te hangen.

vos en haas maatje van haas

Haas krijgt bezoek van Pluim die koffers met oude kleren meeneemt. Haas wil eigenlijk geen andere kleren dan haar eigen roze jurk, maar laat zich door Pluim toch overhalen tot een verkleedpartij. Die kleren hebben niet de juiste maat, hetgeen Haas ook zegt. Dit wordt opgevangen door Vos die, als maatje van Haas, denkt dat ze het over hem hebben. Consternatie en verdriet, want zijn Haas en Vos nog maatjes? Uiteindelijk komt het allemaal goed en dat is wel zo fijn voor de beginnende lezers.

Maatje van haas AVI M3- E3

vos en haas maatje van haas

Het maatje van Haas is een AVI M3-E3 boekje. Het is een boeiend verhaaltje over vinden wat je past en wie bij je past. De illustraties van Thé Tjong-Khing laten het ongemak van Haas, het verdriet van Vos en het hoge ‘schone schijn’- gehalte van Pluim zien. Hoewel soms grappig, leveren de vaak tekeningen commentaar op het geschrevene zodat het verhaal in dit boekje ineens heel rijk wordt.

Specificaties maatje van haas

Uitgeverij: Lannoo | Auteur: Sylvia vanden Heede en Thé Tjong-Khing | 9789401453097 | augustus 2018 | 32 pagina’s | Meer informatie lees je hier of bij je lokale boekhandel

De bel van Isabel

de bel van isabel

Een ander boekje dat ik wil bespreken is de eerder genoemde dichtbundel van Karel Eykman. Deze schrijver van boeken, radio- en televisieprogramma’s en liedjes heeft nu ‘De Bel van Isabel’ geschreven.

de bel van isabel

4 delen

Het boek de bel van Isabel is opgesplitst in vier delen ‘Isabel’, ‘Wie ze tegenkomt’, ‘De dingen om haar heen’ en ‘Wat ze zoal denkt’. Door alle gedichten onder te verdelen en Isabel als kapstok te gebruiken ontstaat er een samenhang en uiteindelijk een redelijk compleet beeld over wie Isabel is.

Isabel

Het eerste deel gaat over Isabel, over hoe haar dag eruit ziet. Het titelgedicht van deze dichtbundel staat in dit eerste deel en gaat erover dat Isabel gegroeid is en nu eindelijk bij de bel kan. Wat mij betreft ook een beeldspraak over hoe kinderen niet alleen fysiek groeien, maar ook in hun denken en gedrag.

Wie ze tegenkomt

Het tweede deel gaat over de mensen die Isabel kent zoals haar moeder, Slakvriendje Sjaak en Henkie de leerling-tovenaar. Het zijn grappige observaties die soms wat absurdistisch zijn.

De dingen om haar heen

Het derde deel, ‘De dingen om haar heen’, is wat serieuzer, maar daarom niet minder mooi. Over het schuldgevoel dat je hebt over een vergeten knuffel, over een rode ballon die voorbij komt of over de geheime jaszak waarin je fijn dingen kunt bewaren die je vindt.

Wat ze zoal denkt

Een relatief groot deel is ingeruimd voor ‘Wat ze zoal denkt’. In dit deel komen gedichten voorbij over onderwerpen waar je het niet heel snel over hebt met je kinderen. De dood, het gevoel dat je anders bent, en jezelf zijn komen in simpele bewoordingen voorbij. De opbouw van deze bundel gaat van heel concreet en levendig naar wat abstracter en introverter.

Voor de doorgewinterde onderwijzer

Op een enkele uitzondering na, zit er niet veel directe actie in deze dichtbundel. Onderhuids, of liever gezegd, in het hoofd van Isabel gebeurt veel. De gedichten lenen zich prima om in een kringgesprek een onderwerp naar voren te brengen dat te maken heeft met de sociaal-emotionele ontwikkeling of juist iets te doen met de komst van de herfst zoals in het gedicht over de kastanjeboom. De doorgewinterde onderwijzer of pedagogisch medewerker kan gedichten uit deze bundel vast gebruiken.

Specificaties De bel van Isabel

Uitgeverij: de Harmonie | Auteur: Karel Eykman en Patsy Backx | 9789463360555 | september 2018 | 43 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Vos en Haas- maatje van Haas en de bel van Isabel zijn beide boeken voor kinderen ouder dan 6 jaar.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.