De reis met de vliegende leunstoel, een Jacques Vriens feestje

In de serie ‘De bende van de korenwolf’ laat schrijver Jacques Vriens de belevenissen zien van een stel broers en zussen die in het hotel wonen dat hun ouders runnen. Oma en kok Kees zijn hun bondgenoten en de ouderwetse kelner Goemie zit ze regelmatig dwars. ‘De bende van de Korenwolf’ bestaat uit Pepijn (14 jaar), Eefje (11 jaar), Joost (8 jaar) en Nina (5 jaar). Ze beleven allerlei grotere en kleinere avonturen. Zo ook in De reis met de vliegende leunstoel. Er zijn aanvaringen met fietsers die toevallig ook nog in het hotel van hun ouders ‘De Korenwolf’ logeren. Pepijn heeft een oogje op een meisje, Aisha, door de rest van de kinderen ‘Bruinoogje’ genoemd speelt ook een rol in het grotere avontuur.

hoofd De reis met de vliegende leunstoel

Vliegangst in ‘De reis met de vliegende leunstoel’

‘De bende van de Korenwolf’ bestaat dus uit de vier kinderen van het hotel. Zij hebben hun oma tot erelid benoemd. Oma woont ook in het hotel in haar eigen zolderkamer. De kinderen gaan naar haar toe voor raad, een praatje en natuurlijk de koekjes. Pepijn heeft, als oudste van het stel, een speciale band met oma. Hij is het die met oma mee zou mogen als oma op reis gaat. Oma heeft namelijk een brief gekregen van een oude jeugdliefde waarin hij haar uitnodigt om zijn verjaardagsfeest mee te vieren. Het wordt een groot feest in Tanzania waar hij met zijn vrouw woont.

Hartstikke leuk natuurlijk voor oma, maar oma heeft een gigantische vliegangst. Wat te doen? ‘De bende van de Korenwolf’ besluit oma van haar vliegangst af te helpen via een zelfbedachte methode. Daarbij speelt een zelfgebouwde vliegsimulator een levensechte rol. Dat moet natuurlijk wel in het diepste geheim want als oma er lucht van krijgt dan gaat het hele feest sowieso niet door. Gaat het de bende van de Korenwolf lukken om oma in het vliegtuig naar Tanzania te krijgen?

De reis met de vliegende leunstoel

Jacques Vriens, wie kent hem niet?

Met ‘De bende van de Korenwolf’ heeft Jacques Vriens een succesvolle reeks geschreven, waarvan ‘de reis met de vliegende leunstoel’ de nieuwste editie is. Jacques Vriens kan deels putten uit zijn eigen ervaringen omdat hij zelf is opgegroeid in een hotel. De dynamiek van gasten die komen en gaan en personeelsleden die soms zeer karaktervol zijn zullen hem wellicht niet onbekend overkomen. Jacques Vriens stond ook zelf voor de klas. Toen hij kon leven van zijn schrijverschap is hij daarmee gestopt. Desalniettemin, spreekt in zijn gehele oeuvre de liefde voor kinderen en het onderwijs door. ‘Meester Jaap’, ‘Achtstegroepers huilen niet’ en ‘Niet thuis’ zijn maar een paar van de geslaagde voorbeelden hiervan.

De gelaagdheid van de personages, ook nu weer in ‘De reis met de vliegende leunstoel. Maken dat veel van zijn boeken leuk zijn om voor te lezen. Niet alleen voor de kinderen. Maar ook voor de voorlezers is het leuk om ‘De reis met de vliegende leunstoel’ op te pakken. Natuurlijk zijn de boeken ook zeer geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf 7 jaar. De personages zijn echt, de belevenissen zijn levendig én er is geen mobieltje in zicht. Ook niet bij de puber Pepijn. Tenslotte, ook in dit boek  gaat Jacques Vriens lastiger onderwerpen niet uit de weg, al wordt het nergens zwaar door de humor en levendigheid.

illustraties

Enthousiasmerende illustraties van Iris Boter

De illustraties van De reis met de vliegende leunstoel van Iris Boter ogen vrolijk. Ze weet, als illustratice én schrijver van boeken (o.a. ‘Buiten Bereik’ en ‘De Samenleesridders’), wat er voor nodig is om kinderen te enthousiasmeren. Zonder al teveel van het verhaal weg te geven. Ze helpen de fantasie van de kinderen op weg. Wat ik zelf erg leuk vond waren de plattegrondjes die aan de binnenzijde van de kaft stonden. Juist omdat het in ‘De Korenwolf’ een soort van holder-de-bolder chaos  is, is het fijn om als je leest een soort houvast hebben over wie en wat zich waar bevindt. Hoewel je natuurlijk nooit een boek op zijn kaft mag beoordelen. Oogt ook haar illustratie die prijkt op de omslag van de reis met de vliegende leunstoel vrolijk en enthousiasmerend. Kortom, een aanrader!

Specificaties De reis met de vliegende leunstoel

Serie: De Bende van de Korenwolf | Uitgever: Van Holkema & Warendorf | Schrijver: Jacques Vriens | Illustrator: Iris Boter | 9789000368525 | september 2019 | 112 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De reis met de vliegende leunstoel
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.