De kracht van keuze, een boek over vragen en levensgeluk

Wat trek ik aan? Een andere baan, of toch maar blijven? Keuzes maken. Dit doen we dagelijks en oneindig vaak. Soms bezorgt het ons buikpijn en stress. En soms zijn we ons er niet eens van bewust dat we aan het kiezen zijn. Dat we niet altijd ‘bewust kiezen’ maakt misschien wel dat we niet door hebben hoeveel kracht er schuilt in zo’n keuze. Hoe zou het zijn als we bewuster gaan kiezen? Welke impact heeft het stellen van de juiste vragen op onze keuzes? En welke kracht schuilt er vervolgens in zo’n keuze? Welke vraag heb jij jezelf gesteld nu je besloten hebt om verder te lezen in deze recensie van De kracht van keuze? En wat gaat dit jou opleveren? 

hoofd De Kracht Van Keuze

De Kracht van Keuze

Tussen stimulus en respons, actie en reactie, zit een ruimte. In die ruimte ligt voor ons de mogelijkheid om te bepalen hoe te reageren. Onze reactie wordt vaak grotendeels geprogrammeerd door overtuigingen en gestuurd door genetica, opvoeding, ervaringen en omgeving. Het is mogelijk om deze ‘knop’ anders af te stellen, te resetten zelfs. In De Kracht Van Keuze neemt Kelly Weekers ons mee in haar eigen leven, laat ze zien dat wij opties hebben en hoe deze te zien.

Ze neemt ons mee in thema’s als vriendschap, ambitie, opvoeding, liefde, verlies en zelfvertrouwen. Tijdens haar studie psychologie onthulde zich een fascinatie voor het beter begrijpen van de mens en daarmee dus het beter begrijpen van zichzelf. In dit leerproces vond ze de kracht van keuze en ontdekte zij wie zij zelf echt is. In De Kracht Van Keuze, opvolger van de bestseller reeks Happy Life 365, deelt Kelly Weekers de vragen die zij zichzelf stelt om te blijven kiezen voor wat haar gelukkig maakt. 

“Wat de situatie ook is, herinner jezelf eraan dat jij kunt kiezen hoe je ermee omgaat.”

de kracht van keuze

Vrijheid om te kiezen

In haar meest persoonlijke boek ooit blijft de schrijfster dicht bij zichzelf in De kracht van keuze. Ze spreekt vanuit haar eigen ervaringen en levenslessen. De energie in haar woorden maakte dat ik bijna het gevoel had dat ik tegenover haar zat. Dat gevoel dat je misschien kent vanuit een ontmoeting met een gepassioneerd persoon, die zijn of haar inzichten op bevlogen wijze met ons deelt, coachend bijna. Ze gelooft in mij. 

Hoewel ik het boek hoofdzakelijk als een persoonlijke ‘trip down memory lane’ heb ervaren en ik mezelf er tijdens het lezen regelmatig op betrapte op zoek te zijn naar dé ontknoping, begrijp ik de opbouw. Kelly beloofde mij een kijkje in haar leven en gedachten, om vervolgens met mij te delen hoe zij e.a. heeft aangepakt. Ze heeft mij geen routemap belooft met een hapklare oplossing en laat de keuze bij mij. Hiermee doet ze recht aan het gedachtegoed van het boek De kracht van keuze. 

“Een droom is vaak veel reëler dan je denkt, je moet alleen het lef hebben hem na te jagen.”

quote

Zelfhulpboek 

Ik ben een beginnend boekenwurm van 37 jaar. In de korte tijd dat ik de wereld van ‘plezier-lezen’ ben gaan waarderen (ongeveer 2 maanden geleden om precies te zijn), zijn zelfhulpboeken een interessegebied. Volgens Ernst Bohlmeijer, auteur van Voluit leven, is een goed zelfhulpboek gebaseerd op wetenschappelijke theorieën en legt het boek goed uit wat de oorzaak is van de klachten. Daarbij confronteert het boek de lezer zodat hij inzicht krijgt in zijn eigen aandeel in die klachten en biedt het boek concrete oefeningen. Hoewel De Kracht Van Keuze zich niet toespitst op één bepaalde klacht en geen concrete oefeningen biedt, zou ik dit boek wel schalen als een zelfhulpboek. Niet vanuit Kelly de psycholoog, maar als gewoon mens. Een luchtig en toegankelijk boek, wat lekker wegleest en je tussendoor ook nog inspireert. Oh ja, en met een lijst van geraadpleegde literatuur. 

“Loslaten betekent niet altijd dat je iets af hebt kunnen sluiten op een manier die je voor ogen had, maar wel dat je voelt dat je desondanks een nieuw begin waard bent.”

de kracht van keuze

Inspirerende quotes 

Ik hou van inspirerende quotes om mij heen. Op het internet en in de wachtkamer bij de tandarts. Of voor het raam bij de buurvrouw, wanneer ik aanbel voor de krant. Positief, op het leven gericht en op de een of andere manier hebben ze de kracht om mij een glimlach te bezorgen. Door het boek heen is een diversiteit aan inspirerende quotes te vinden. Hiermee lijkt de schrijfster haar belangrijkste eye-openers en lessen aan ons kenbaar te willen maken. Het is bijna een samenvatting waardoor het boek mij uitdaagd om nog eens door haar heen te bladeren als reminder. Ik denk eraan om deze quotes op tegeltjes te printen en door mijn huis heen te hangen. Doen of niet? Ik hoef mezelf alleen maar de juiste vraag te stellen, dan weet ik dat ik vervolgens de juiste keuze maak.

Specificaties De Kracht Van Keuze

Auteur: Kelly Weekers | Uitgever: Moonshot Publishing | Juni 2022 | 9789090359830 | 191 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

stoere lees vriend sanne
Footer1
Stoere Lees Vrienden
Delen is enorm lief

Lezen is verbinden. Met jezelf, met anderen en met karakters en verhalen in een boek. Stoere Lees Vrienden delen onze passie voor lezen, voorlezen en verhalen. Lees de boekenblogs van onze leesvrienden hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.