Tijdgeesten Monsterlijke streken – een nieuw magisch deel

Het tweede boek in de serie Tijdgeesten is verschenen, Tijdgeesten Monsterlijke streken. Dit is het vervolg op de Magische tafel. Als je het boek ziet krijg je direct zin om het open te slaan. Een spannende cover, met bekende figuren. Het kleurgebruik spreekt mij direct aan. Aangezien Lianne enthousiast was over het eerste deel, kijk ik er absoluut naar uit om dit deel te gaan lezen.

Tijdgeesten Monsterlijke streken

Tijdgeesten Monsterlijke streken

Er waait een gure wind door de school…

Mevrouw Vlad heeft de touwtjes in handen op Finisterie: minder vrij, vaker nablijven en veel meer huiswerk… Afgrijselijk!
Wanneer Javi, Brady en Wiki zich beklagen, verschijnt Graaf Dracula op het toneel. Alles lijkt nu veel beter. Totdat het trio een mysterieus kasteel ontdekt. In de pikdonkere bibliotheek ontdekt Wiki welke sinistere plannen hen wachten.

Een modern boek met een herkenbaar sausje

Er is iets magisch goed in het boek Tijdgeesten Monsterlijke streken. Voor elke generatie is er namelijk wat wils. Wil je nog eens lezen over Frankenstein, Graaf Dracula, en Dokter Dolittle? Dan ben je bij dit boek aan het goede adres. Maar wil je een ‘gewoon goed magisch boek’ met hedendaags taalgebruik? Dan ook!

Ik moest even wennen aan het boek toen ik begon in hoofdstuk 1. Even was ik bang dat ik het eerste deel van Tijdgeesten ook echt had moeten lezen om dit te begrijpen. Bijna was ik afgehaakt, tot ik ineens in het verhaal kwam. Bij hoofdstuk 2 kwam het goed en bleef ik lezen. Ook al is fantasy/magie niet mijn genre, ik heb wel echt genoten van dit boek. Bij sommige dingen vraag je je af hoe de auteur, Victor Pineiro, dit heeft kunnen bedenken, maar is dat ook niet de magie van het lezen van een boek? Wat mij betreft wel!

Hoofdstuk 1 Tijdgeesten Monsterlijke streken

Van sjaaltjes tot stokbroden, niets is wat het lijkt in Tijdgeesten Monsterlijke streken

Als de nieuwe onderdirecteur poeslief en aardig blijkt te zijn voor alle kinderen van het Finisterie, begin je als lezer al wat argwaan te krijgen. De enge interimdirecteur, mevrouw Vlad, heeft vast niet zonder bijbedoeling deze meneer in school gehaald. De beschrijving van het kantoor van mevrouw Vlad is geweldig, het leek alsof ik er zelf in zat, in plaats van Brady en Wiki die langs moesten komen en rilden van het gestolde bloed op haar tafel. Als de nieuwe directeur ook nog sjaaltjes uit gaat delen en deze kinderen daarna graag aarde in hun haar smeren, dan weet je dat het echt fout gaat.

Toch had ik geen flauw idee wat er verder ging gebeuren in Tijdgeesten Monsterlijke streken. De flaptekst had al verklapt dat Graaf Dracula een rol zou spelen, maar ik had geen flauw idee op welke manier. Ook dit wordt duidelijk op een bizarre, maar magische wijze. Frankenstein, de Onzichtbare Man, de Gewone Man, iedereen gaat zich ermee bemoeien. En de leraren van de raad? Waar zijn die ineens gebleven? Dat een stokbrood zou zorgen voor een doorbraak had ik helemaal niet aan zie komen.

Ik kan mij goed voorstellen dat je door bovenstaande tekst nog steeds geen flauw idee hebt van wat er precies aan de hand is bij het Finisterie. Dat is natuurlijk precies de bedoeling! Ik raad je enorm aan om wel het eerste deel van Tijdgeesten te gaan lezen, want op volgorde lezen lijkt mij toch prettiger, maar stop niet na het eerste deel. In deel 2 heeft de Magische Tafel absoluut weer een rol en je wil gewoon weten hoe dit verder gaat.

Magische mysteries

Uitgeverij de Fontein heeft een verzameling boeken die valt onder Magische mysteries. Eerder lazen wij andere boeken die bij deze verzameling horen. Tijdgeesten Monsterlijke streken is absoluut passend in dit rijtje. Als je een boek uit deze serie koopt krijg je er ook zo’n toffe magische boekenlegger bij.

Zelf vind ik het best een pittig boek qua taalgebruik. Ik houd van rijk geformuleerde zinnen en ingewikkeld woordgebruik, maar voor 9-jarigen vind ik een aantal passages erg ingewikkeld te begrijpen. Vanaf een jaar of 11 verwacht ik dat kinderen beter in dit verhaal kunnen verdwijnen en ook Wiki’s Pedia, achterin het boek, beter kunnen waarderen. Hierin zie je alle verbanden tussen personages en herkenbare figuren uit eerdere boeken.

Hoofdstuk 2

Van falen naar zelfvertrouwen

Een mooie thematiek in Tijdgeesten Monsterlijke streken is het krijgen van zelfvertrouwen. In meerdere personages mag je meelopen met de groei van angstig naar zelfbewust. Dit wordt bij Javi, de hoofdpersoon, het meest duidelijk, maar als je goed leest zit het ook in andere personages.

Wiki geeft ons ook nog een andere mooie boodschap mee: Lees boeken! Want als je de bekende boeken over Graaf Dracula en Frankenstein leest leer je meer over het personage dan wanneer je de films bekijkt. Een film op zijn tijd is niet verkeerd, maar het originele verhaal kennen kan blijkbaar van levensbelang zijn voor de kinderen van het Finisterie!

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Tijdgeesten Monsterlijke streken vind ik echt een boek voor een jongen uit groep 8. Hij houdt van spannende, magische boeken. Van hem moet er altijd iets gebeuren in een boek, geen langdradige passages voor hem. Die gaat hij dan ook niet vinden in dit boek.

Specificaties Tijdgeesten Monsterlijke streken

Auteur: Victor Pineiro | Vertaling: Mechteld Jansen | Uitgever: De Fontein | oktober 2022 | 280 pagina’s | 9789026159046 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.