Levi’s nieuwe liedje – een lief prentenboek over jezelf zijn

Levi’s nieuwe liedje spreekt mij meteen aan als ik het uit de verpakking haal. De tekening op de cover is kleurrijk en zacht tegelijkertijd. Heel anders dan de felgekleurde prentenboeken waar er zoveel van zijn. Ergens doet het mij een beetje denken aan de stijl van Hebbes!, een ander prentenboek. De tekeningen van Saskia Halfmouw maken dat ik niet kan wachten om het boek open te slaan en aan jullie voor te stellen!

Levi's nieuwe liedje

Levi’s nieuwe liedje

De klas van Levi leert een nieuw liedje. Het gaat over een prinsesje in het bos.

Als Levi zingt is het net of er vlinders uit zijn keel fladderen. En als hij danst is het net of de vlinders op zijn arm landen en zijn benen huppelende haasjesbenen worden.

Om de beurt mag een kind uit de klas het prinsesje zijn. Maar als Levi aan de beurt is, schrikt hij. Plotseling zijn alle vlinders en haasjes het raam uit, verdwenen, ontploft. Het liedje gaat toch niet over hem? Hij is een jongen. Hoe kan hij dan een prinsesje zijn?

Levi's nieuwe liedje

Over jezelf zijn – maar toch anders

Er bestaan al heel veel boeken over ‘jezelf zijn’. Toch is Levi’s nieuwe liedje echt anders. Edward van de Vendel heeft namelijk een andere insteek gekozen. Eerlijk gezegd was ik eerst ook een beetje op het verkeerde been gezet. Ik dacht namelijk dat het boek vergelijkbaar zou zijn met Prinses Kevin. Dat prentenboek gaat over een jongen die graag een prinses wil zijn. Dit is niet het geval bij Levi’s liedje. Hij wil namelijk geen prinses zijn en is bang dat het helemaal mis gaat tijdens het liedje.

Ken jij ‘Er zat een klein kaboutertje te huilen op een steen?’ nog? Volgens mij werd dit al gezongen toen ik bij de kleuters zat en ook nu nog zie ik dat in kleutergroepen. Er bestaan vele varianten op, meestal net wat bij het thema past. Bij Levi’s nieuwe liedje gebruikt de juf ‘Er zat een klein prinsesje, eenzaam in het bos’. Levi zingt uit volle borst mee als een paar meisjes uit zijn klas ‘de prinses mogen zijn’. De wijze waarop Edward van de Vendel het beschrijft, met huppelende haasjesbenen, vind ik echt zo passend bij de sfeer van het boek.

Totdat Levi ‘de prinses mag zijn’. Dan stoppen zijn huppelende haasjesbenen. Want dat kan toch niet? Hij is een jongen! Hij raakt een beetje in paniek en loopt weg. Bij zijn oma, waar hij naar toe gaat, leert hij een hele wijze les. Je kunt je wel verkleden als iets, maar dan BEN je het nog niet! Je blijft altijd jezelf, altijd Levi. Wat mij betreft een hele mooie insteek en een wijze les voor later in je leven. Want wat je ook doet, wat je ook aantrekt, je blijft altijd jezelf.

Levi’s nieuwe liedje is van Edward van de Vendel en Saskia Halfmouw

Al eerder maakten Edward van de Vendel en Saskia Halfmouw samen een prentenboek. De Pinguïnsint en andere dierenklazen is ook van hun hand.

Saskia Halfmouw illustreerde daarnaast veel AVI boeken, zoals Piraat Kaat en Goede reis opa!.

Van Edward van de Vendel hebben we ook meerdere boeken mogen lezen. Zoals Miss Eenhoorn en Vosje. En natuurlijk schreef hij Misjka, het boek waar hij onlangs een Zilveren Griffel voor kreeg. Daarnaast heeft hij nog heel wat vertalingen op zijn naam staan, zoals Mevrouw Kiosk en Een boek.

Specificaties Levi’s nieuwe liedje

Auteur: Edward van de Vendel | Illustrator: Saskia Halfmouw | Uitgever: Querido | 32 pagina’s | juni 2023 | 9789045129112 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.