Tips tegen een leesdip, zo maak je lezen weer leuk!

Heb jij wel eens last van een leesdip? Lukt het jou soms niet om lekker in een verhaal te komen? Geen zorgen, dat is echt heel normaal en bijna iedereen heeft hier wel eens last van. Waar het lezen bij de één zo natuurlijk en makkelijk afgaat, zo een gevecht kan het bij een ander zijn. En dat laatste moet je nou net niet hebben. Er zijn wat tips die kunnen helpen, en die deel ik graag met jullie in deze blog van Tips tegen een leesdip. Een paar manieren om uit je leesdip te komen. Voor jong en oud!

hoofd Tips tegen een leesdip

1. Ga het gevecht niet aan

Dit is denk ik wel de belangrijkste in tips tegen een leesdip van allemaal. Ga het gevecht niet aan! Accepteer het als je hoofd even niet naar lezen staat. Lezen zou boven alles moeten aanvoelen als vakantie in je hoofd. Niet als een toetreding tot een gevechtsarena. Accepteer dus als je hoofd even niet naar lezen staat. Daarna kan je rustig aan een boek kiezen waar je echt zin in hebt en begin je met enkele bladzijdes te lezen. Start desnoods met 1 bladzijde en wees hier blij mee. Kies een boek wat goed voelt en dit mag dus ook zeker een kinderboek zijn of een boek die je al hebt gelezen.

Nou is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want soms moet je wel lezen. Bijvoorbeeld voor school, werk of studie. Maar ook dan is het een idee om eerst een boek erbij te pakken die je leuk vindt, die toegankelijk is voor je. Maar als je eenmaal weer die drempel over bent dan zal ook het “moetboek” minder zwaar aanvoelen. Start met enkele bladzijden in het fijne boek en wissel af met wat moet. Dit is mijn eerste inspiratie voor tips tegen een leesdip.

hoofd
Tip: pak eens een favoriet jeugdboek als je een leesdrempel voelt!

2. Minder schermtijd

Ook deze tweede tip is misschien wat dubbel want er bestaan ook e-books en dan gaat de minder schermtijd niet helemaal op als tips tegen een leesdip. Sommige mensen vinden een e-book een fijne manier van ontspanning. En tegenwoordig kan het licht ook zo aangepast worden dat het minder storend is. Want beeldschermen, en dus licht, zorgen voor een verstoring van je dag- en nachtritme. Je komt slechter in slaap en slechter dieper in slaap als je heel veel uren en vlak voor het slapen gaan nog even naar je beeldscherm gaat staren. En we weten allemaal dat dat even vaak veel langer wordt..

Voor mij is lezen in een papieren boeken echt even ontspanning en tijd van mijn scherm weg. Ik snap de voordelen van een e-reader maar ik kies echt bewust voor geen beeldscherm. In mijn tips tegen een leesdip vind ik dus wel minder schermtijd horen. Je geeft je ogen rust, krijgt minder prikkels binnen (oh toch even dat woord opzoeken) en je dag- en nachtritme komen weer wat meer in balans. Probeer het eens uit.

3. Relaxen in tips tegen een leesdip

Soms kan je gewoon wat extra hulp gebruiken met relaxen. En een eeuwenoud en bewezen middel is lavendel! Er zijn veel mensen enthousiast gebruiker van etherische olie. Maar eigenlijk zijn er alleen nog van lavendel echte wetenschappelijke onderzoeken te vinden over de rustgevende werking. En ik merk ook direct dat ik ontspan bij deze geur. Je hoeft echt geen dure olie te kopen, er zijn al mooie betaalbare te koop. Probeer wel voor natuurlijk te gaan, synthetisch zorgt voor het tegenovergestelde effect. Het Nederlandse merk Natural Heroes heeft een heerlijke Less Stress blend* met lavendel. En het merk Chi heeft ook een heerlijk Lavinchi relax mixje*. Druppel wat op je kussen, op een geursteentje of doe wat in een diffuser*.

Een andere manier van relaxen is een fijne omgeving maken. Doe een kaarsje aan, zet een lekkere kop thee, pak wat lekkers en doe eventueel een muziekje aan. Of juist niet. Een Himalaya zoutlamp* heeft heerlijk rustig licht en zou ook een ontspannende werking kennen. Maak echt gewoon even tijd voor jezelf en een boek en creëer een fijne omgeving die bij jou past! Een derde advies in tips tegen een leesdip.

voorkant
Een zoutlamp geeft prachtig warm en relaxed licht

4. Ontprikkelen

Deze vierde tip in tips tegen een leesdip hangt een beetje samen met relaxen. Maar toch is het weer wat anders. Heb jij wel eens gehoord van een verzwaringsdeken? Niet heel lang geleden werden deze alleen ingezet voor kinderen en patiënten die niet goed met hun prikkels kunnen omgaan. Denk aan kinderen met autisme of ADHD. Doordat de deken is verzwaard met gewichtjes ontprikkelt je lichaam en ervaar je een gevoel van ontspanning. Belangrijk is dat de deken 10% van jouw gewicht heeft. Simpel gezegd is het dus gewoon een zware deken.

Niet alleen voor volwassenen zijn er verzwaringsdekens in diverse gewichten, met diverse hoezen. Ook een verzwaringsdeken voor kinderen is een heerlijke manier van ontprikkelen. En om beter ontspannen te kunnen lezen! Deze tips tegen een leesdip zijn er natuurlijk ook voor kinderen. Ik heb zelf de Calmzy 1 persoonsdeken mogen testen in een heerlijk zachte fleecehoes en de kinderdeken voor mijn dochter. En eerlijk waar, bij ons helpt het zo goed om te ontspannen. Mijn dochter slaapt er graag mee en ik ook. Daarbij helpt het mij echt ontprikkelen waardoor ik beter rust vind om te kunnen lezen. De hoes is zo comfy en zacht, tevens zorgt het voor lekkere warmte. Ook erg welkom nu de verwarming niet echt aankan door de hoge gasprijzen.

Calmzy ervaring

Nu ben je natuurlijk ook benieuwd naar onze eerlijke ervaring van een verzwaringsdeken. Mijn oudste dochter heeft de voorkeur voor de kinderdeken met fleecehoes en dat is bij haar haar Hema verzwaringsdeken. Ik gebruik zelf de volwassen Calmzy verzwaringsdeken ook met fleecehoes. Beide zijn we fan van deze dekens. We ontprikkelen echt en door de fleecehoes is het heerlijk zacht en warm. Calmzy heeft ook een kinderdeken met fleecehoes! Deze was tijdelijk uitverkocht waardoor we de stap naar de Hema verzwaringsdeken hebben moeten maken. Voor ons is het echt ontspanning en oprecht behulpzaam in tips tegen een leesdip.

Calmzy valt op door de mooie kwaliteit van materialen en door het ontwerp. De korreltjes zakken niet weg omdat er heel veel kleine vakjes zijn. Daardoor blijft het goed verdeeld en dus goed zijn werk doen. Zowel de volwassene als kind zijn erg te spreken hierover en het product wordt nog goed gebruikt. De andere eigenaar van StoerLeesVoer en eigenaar van MamaScrapelle, Ellen, had zelfs haar Calmzy meegenomen toen we eens een weekend weg waren voor onze websites. Ze slaapt niet meer zonder haar Calmzy ook niet in een hotel dus. Dat moet toch voldoende zeggen :).

Wil je meer informatie over goed slapen? Check dan eens de website van Slaapwijsheid.

5. Jouw ultieme tips tegen een leesdip

Zoals je leest is er niet 1 hapklaar antwoord mogelijk in deze blog van tips tegen een leesdip. Het wisselt per persoon waarom er een leesdip kan zijn. Wees vooral lief voor jezelf en maak de drempel niet onnodig hoger dan dat deze al is. Heb je even geen leeszin, dan niet. Al lees je maar 1 bladzijde, dat is ook echt prima. En het genre en soort boek is echt niet van belang. Bij StoerLeesVoer accepteren we elk genre, elk boek, en is het ene boek niet “beter” dan het andere boek. Elk verhaal is een verhaal en als jij als volwassene geniet van een boek wat voor een jonger publiek geschreven is, prima toch. Of als je geniet van het in het algemeen ondergewaardeerde steamy romannetjes, lekker lezen!

Ik geniet zelf schaamteloos van comics, pulp en horror. In het algemeen ook minder geaccepteerde genres. Maar nogmaals wij bij StoerLeesVoer, en ik zelf persoonlijk, accepteren alle genres! Lezen is lezen. Dus vecht niet tegen je leesdip maar probeer te luisteren naar welk verhaal zou kunnen passen. En moet je wel lezen voor school, werk of studie… Dan heb je hopelijk wat aan de andere tips tegen een leesdip!

Heb jij zelf nog een goede aanvulling voor mijn tips tegen een leesdip?

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Tips tegen een leesdip, zo maak je lezen weer leuk!
Footer4
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.