Trauma – een intrigerende spionagethriller

Trauma is het tweede boek over de Repair club. Het vervolg op de gelijknamige thriller waar Charles den Tex een nominatie voor de Gouden Strop mee in de wacht sleepte. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen, aangezien ik al wat goede verhalen gehoord had over het eerste deel. In mijn handen ligt een paperback met een intrigerende omslag. Een aftelklok, een buitenlands landschap en het woord Trauma is vast niet voor niets zo opgeschreven. ‘Het verleden is nooit voorbij…’

Trauma

Trauma

John Antink, ex-chef van de geheime dienst, heeft twee weken de tijd om een moord op te lossen. Deze moord is bijna twintig jaar geleden in Afghanistan plaatsvond, diep in vijandig gebied. Dit tijdens een speciale OPS-missie, waar niemand onder zijn eigen naam bekend was. Ook John niet. De actie liep niet zoals gepland, want in Afghanistan liep niets zoals gepland.

Als John de Repair Club bij elkaar brengt om de zaak te onderzoeken, wordt al snel duidelijk dat het verleden zich niet zomaar laat oprakelen. Vergeten emoties komen naar boven en dreigen John mee te sleuren naar herinneringen die hij heel diep heeft weggestopt. Maar de timer tikt genadeloos door. En voor hij op nul staat, moet er iets bekend zijn. Dat kan alleen als John begrijpt wat er destijds is gebeurd.

Actuele context

Trauma is een andere thriller dan ik de afgelopen maanden heb gelezen. Dat is absoluut positief, omdat het mij meer verdieping bracht dan de boeken die ik heb verslonden. In dit boek zit een diepere laag, die raakt aan de actualiteit. Dit maakt het verhaal levendiger en concreter voor mij, ook al staat het mijlenver van mijn eigen belevingswereld af.

Charles den Tex heeft met Trauma in een interessante context gewerkt. Nadat ‘we’ zijn verdwenen uit Afghanistan is daar een hoop gebeurd. Het ondersteunen van mensen die ‘ons’ daar hebben geholpen is niet altijd vlekkeloos verlopen. Dit is zeer zichtbaar geweest toen de Taliban wederom aan de macht kwam in Afghanistan en er vele mensen hebben willen vluchten. Vaak omdat zij de Verenigde Staten, en vaak direct of indirect ook Nederland, hadden geholpen met vertalen of informatie verschaffen. Levensgevaarlijk voor hen. In de verantwoording, een absolute meerwaarde bij het boek Trauma, geeft Charles den Tex hier meer achtergrondinformatie over.

Deze context is de achtergrond van Trauma. We volgen het perspectief van ex-chef van de inlichtingendienst, John. Samen met oud-collega’s heeft hij de Repair Club en kunnen ze eigenlijk niet stoppen met hun oude werk. Ze worden keihard geconfronteerd met het verleden en hebben tijdsdruk om te komen tot meer informatie. Geen moord die moet worden opgelost, maar een spionagethriller waarbij inlichtingendiensten terug gaan naar het verleden. Ben je geïnteresseerd in politiek, oorlogsverhalen en inlichtingendiensten? Dan is Trauma echt een boek voor jou!

Trauma is zeer gedetailleerd beschreven

Charles den Tex heeft met Trauma een verdiepende thriller geschreven. Dit doet hij door de (hoofd)personages heel uitgebreid neer te zetten, wat zorgt voor veel verbinding vanuit mij als lezer. De wisselingen tussen het heden en de terugblikken in Afghanistan zijn goed gedaan, op natuurlijke momenten. Precies als ik wilde weten wat er nou was gebeurd, zorgde de auteur voor meer informatie.

Door de goed uitgewerkte (hoofd)personages bleek iedereen wel een karaktertrek te hebben die bij mij zorgde voor verdachtmakingen in de complexe situatie. Hierdoor duurde het lang voordat ik uiteengerafeld had hoe het nou precies zat. Dit maakte dat ik door wilde lezen en benieuwd was naar de afloop.

De vele details zorgen er soms voor dat het tempo wat uit het verhaal gaat, of dat ik wat terug moest lezen over de vele namen. Dit wordt, denk ik, voornamelijk veroorzaakt door de wat ingewikkelde buitenlands klinkende namen en de schuilnamen die worden gebruikt door het oude team van John. Dit voelt onnatuurlijker, waardoor ze minder goed bleven hangen. Het was wat mij betreft niet storend. Trauma is echt een boek wat ik kan aanraden. Het is goed als standalone te lezen, ik heb het niet gemist dat ik het eerste deel niet heb gelezen.

Specificaties Trauma

Auteur: Charles den Tex | Uitgever: HarperCollins | april 2023 | 368 pagina’s | 9789402712094 | meer informatie via je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.