Poëzieweek 2024 – een week vol gedichten

Het is weer bijna zover, de Poëzieweek 2024 komt er weer aan! Van 25 januari – 31 januari wordt er in Nederland en Vlaanderen veel aandacht besteed aan poëzie. Al 24 jaar wordt dit prachtige genre binnen de literatuur in de spotlights gezet. Namelijk door de bundels, auteurs een podium te geven bij verschillende activiteiten. Ook zul je in de media veel over poëzie mogen lezen. Eerst deed men dit tijdens een Gedichtendag en vanaf 2013 zelfs door een hele week te organiseren.

Poëzieweek 2024

Poëzieweek 2024 – thema ‘Thuis’

De Poëzieweek 2024 wordt georganiseerd door vele partijen. Zie hiervoor dan ook deze website. Zij kiezen jaarlijks een thema. Dit thema staat centraal tijdens de week en is ook onderwerp van het Poëziegeschenk. Over het thema ’thuis’ wordt het volgende genoemd op de website.

Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van onze keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen.

Tijdens Poëzieweek 2024 bouwen we samen grote en kleine huizen in gedichten. We komen thuis in steden of op het platteland, we verhuizen onze verzen van streek naar streek en beschrijven nieuwe en oude landen in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich ook thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warme thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet. Samen schuilen we onder het dak van de poëzie.

Het thema komt overeen met het thema van de kinderboekenweek 2023. Dit is niet altijd het geval. Voor scholen is dit wel prettig dit keer, omdat er ook in die tijd al veel aandacht is besteed aan dit onderwerp. Om poëzie goed te duiden met kinderen hebben zij namelijk achtergrondkennis nodig. Dit kan heel goed, omdat op de meeste scholen deze kennis is aangebracht in oktober.

Welke dichtbundels?

Er is een themalijst gepubliceerd bij de Poëzieweek 2024. Een aantal bundels hebben wij binnen StoerLeesVoer al besproken. Dit betreft voornamelijk de kinderboeken, maar we lazen ook wel een aantal bundels voor volwassenen.

In onze archieven vond ik wel de volgende bundels:

Ook schreef Selena een blog over poëzie boordevol mooie dichtbundels.

Dichtbundels voor volwassenen binnen het thema van de Poëzieweek 2024 – Thuis

Handleiding voor ontheemden

Handleiding voor ontheemden - Poëzieweek 2024

Handleiding voor ontheemden* is een dichtbundel van Robin Block, uitgegeven door Atlas Contact in 2023.

Een poëtische zoektocht naar Blocks familiewortels in Indonesië. Toen de grootouders van Robin Block na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland kwamen, wachtte hun een kille ontvangst waar geen
inburgeringsboekje tegen opgewassen was. Want hoe maak je van een nieuw land je thuis? Tijdens zijn reis naar het moderne Indonesië komt 400 jaar koloniale geschiedenis tot leven, namelijk door de stemmen van en ontmoetingen met verschillende personages.

Het geheugen van een huis

Het geheugen van een huis - Poëzieweek 2024

Het geheugen van een huis* is een tweede dichtbundel uit de themalijst van de Poëzieweek 2024. Ook dit is een bundel voor volwassenen. Het is geschreven door Fleur Bourgonje, uitgegeven door Magonia in 2023.

In Het geheugen van een huis staan de tijd en de vergankelijkheid centraal. In zeven in elkaar overlopende cycli beschrijft Fleur Bourgonje namelijk een uit elkaar vallende werkelijkheid: de samenhang tussen woning en bewoner wordt gesloopt. Ontreddering en ontheemding zijn het gevolg. Dichtbij – het eigen huis – en ver weg, waar oorlogen hele steden in puin leggen en de bewoners dwingen tot een nomadenbestaan. Voor de verjaagden ver weg is een stationshal, tenten of boot de vervangende woning. Voor de dichter is dat de taal. De taal als blijvend huis – en als tegenwicht tegen het geweld van geweer en moker.

Dichtbundels voor kinderen en jongeren binnen het thema van de Poëzieweek 2024 – Thuis

Er zijn zoveel mooie dichtbundels voor kinderen te vinden, daarom zijn het er te veel om op te noemen. Een aantal bundels die getipt worden door de Poëzieweek 2024 noemen we hier dan ook, dit zijn:

En:

De Langelievelotjeslaan

De Langelievelotjeslaan

Ik vind het heel leuk om De langelievelotjeslaan van Janis Ooms terug te zien in de themalijst van de Poëzieweek 2024. Dit boek mocht ik namelijk bespreken op StoerLeesVoer. De illustraties in het boek zijn gemaakt door Ilse Hermans, het is in 2023 uitgegeven door Pelckmans.

In de langelievelotjeslaan beleven de bewoners van alles in hun bijzondere huisjes. Ze krijgen buikpijn van het lachen, maar er is ook ruimte voor verdriet. Het is een prentenboek op rijm met kleurenillustraties.

Overige tips

Wil je naast de themalijst van de Poëzieweek 2023 nog meer tips? Kijk dan eens hier:

Edward van de Vendel schrijft het Poëziegeschenk voor Poëzieweek 2024

Edward van de Vendel schrijft het Poëziegeschenk 2024 met als titel ‘Kom nog even naar mij kijken straks’. Het resultaat kun je lezen vanaf 24 januari 2024, Gedichtendag, en gedurende de hele Poëzieweek door een Poëziegeschenk te bemachtigen via jouw deelnemende boekhandel. Je krijgt het Poëziegeschenk dan ook gratis bij aankoop van minstens €12,50 poëzie! 

Edward van de Vendel schrijft veel poëzie en verhalen voor kinderen en jongeren. Wij lazen dan ook heel wat van zijn hand:

Daarnaast vind ik ‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt*’ echt fantastisch!

Activiteiten tijdens Poëzieweek 2024

Tijdens de Poëzieweek 2024 worden er veel activiteiten georganiseerd. Zo is er namelijk een dichtwedstrijd, zijn er workshops in bibliotheken, komen er auteurs in boekhandels en zijn er online lessuggesties te vinden bij dichtbundels. Op de website kun je dan ook alle activiteiten zien. Wie weet zit er wat leuks voor je bij!

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.