Waanzinnige machines – een leerzaam boek over de belangrijkste uitvindingen

Op sommige vragen van kinderen heb je lang niet altijd een passend antwoord klaar. Vooral als er een technische uitleg mee gepaard gaat. Bijvoorbeeld hoe werkt de koelkast of telefoon eigenlijk? Het boek Waanzinnige Machines van Jane Wilsher legt in korte en bondige taal uit hoe de belangrijkste uitvindingen van onze tijd werken. Met leuke illustraties, en een extra kartonnen rode lens om mee in de binnenkant van de machines te kunnen kijken. Er valt veel te ontdekken in dit uitgebreide boek vol informatie voor alle nieuwsgierige techneuten!

waanzinnige machines

Hoe werken al die waanzinnige machines?

Machines zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Overal werken machines om dingen te maken, te verplaatsen of zelfs om ons eten klaar te maken. Wat ontzettend knap bedacht is het toch allemaal. En hoe leuk als kinderen zich ook kunnen verwonderen over de mooiste uitvindingen, die ons leven tegenwoordig zoveel makkelijker maken.

De uitleg van hoe onze fiets werkt, dat lukt als ouder nog wel aardig. Of hoe je kunt bellen met een telefoon. Maar wat gebeurt er nou precies in een auto, in een vliegtuig of duikboot? In het boek Waanzinnige Machines wordt uitgelegd wat er allemaal gebeurt in de motoren waardoor deze voertuigen kunnen bewegen. Maar daarnaast zijn er nog vele andere soorten machines die ontzettend knap zijn bedacht.

Een kijkje binnenin waanzinnige machines

Met de bijgevoegde lens in de voorkant van het boek, kun je de verborgen informatie in de rood gearceerde gedeelten opzoeken. Een kijkje in de binnenkant van de machines dus! Naast voertuigen zijn er nog vele andere soorten machines. Er wordt bijvoorbeeld ook uitgelegd welke machines de dokter zoal gebruikt, of hoe een drukkerij werkt. Ook erg leuk dat je tijdens het lezen van een boek meer leert over de machine waar het boek mee gemaakt wordt! Interessant is het werk wat allemaal door robots wordt gedaan. En in de toekomst zal dat steeds meer en belangrijker worden. Deze robots zijn overal te vinden natuurlijk, en kunnen variëren in grootte van een gigantische machine tot een microbot zo klein als een speld.

robot

Waanzinnige Machines is geschreven door Jane Wilsher en geïllustreerd door Andres Lozano. De illustraties zijn heel kleurrijk en gedetailleerd. Je kunt blijven kijken en dingen ontdekken. Achterin het boek staat een uitgebreide bronnenlijst met (Engelstalige) boeken en websites. Handig als je ergens meer informatie over wilt opzoeken!

Conclusie

Een informatief boek voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Interessante informatie en allerlei weetjes over vele soorten waanzinnige machines. Het boek is zeker niet te ingewikkeld en weet de aandacht goed vast te houden. Het boek sluit af met de vraag aan kinderen; zou jij graag nieuwe machines willen uitvinden als je groot bent? Leuk om daarover te praten met elkaar! En het past bij de ontwikkeling van kinderen om te dromen over uitvindingen, zoals een huiswerkmachine of een ouder-mute-knop. Die komen vast weleens van pas!

En wie weet raken ze geïnspireerd om uitvinder te worden, en weten ze in de toekomst wel net zoiets bijzonders te verzinnen als praten met vrienden aan de andere kant van de wereld, of astronauten de ruimte in sturen!

Specificaties Waanzinnige Machines

Auteur: Jane Wilsher | Illustrator: Andres Lozano | Uitgever: Baeckens | 9789059249363 | maart 2021 | 48 pagina’s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of vind je hier

waanzinnige machines
Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

1 reactie

  1. Ik denk dat het belangrijk is om kinderen al vroeg wat te leren over de echte wereld en hoe deze werkt. Machines vond ik zelf ook altijd interessant en wilde er als kind meer over weten. Ik ga de boekentips bewaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.