Wie heeft het gedaan? Een raadsel om op te lossen!

Lezen is voor kinderen heel belangrijk, zeker in de vakanties. Begrijpend lezen is ook een groot onderdeel van hun leerproces. Met het boek Wie heeft het gedaan? oefen je dit op een hele leuke manier. Zelfs onze ‘ik haat lezen’ zoon vind dit leuk om te doen. Een spel, lezen en onderzoeken in een. Een boek dat je in de kast wilt hebben. Of in je koffer, om mee te nemen op vakantie. Elke avond een nieuwe zoektocht voor het slapen gaan. Weet jij wie de dader is?

Wie heeft het gedaan

Wie heeft het gedaan?

Een boek met 15 raadsels en 15 mogelijke daders, weet jij wie het gedaan heeft? De raadsels spelen allemaal af op en/of rond school. Wie heeft er geknoeid met het eten in de kantine? Wie heeft de meester aan zijn stoel gelijmd? En wie heeft Cro-magnon opgesloten in de bezemkast? Al lezende kom je erachter wie het niet kan hebben gedaan. Op de voorkant kun je, a la wie is het?, de luikjes dicht schuiven als ze het niet gedaan hebben. Uiteindelijk houdt je dan de dader over, als je goed hebt opgelet.

Je leest alleen of samen de avonturen van de helden op de knotsgekke school. Aan de hand van de aanwijzingen in dit verhaal vind je hopelijk de dader. Het dichtschuiven van de luikjes op de voorkant geeft iets extra leuks aan dit boek. Je kunt de vakjes voor elk verhaal weer opnieuw gebruiken. Je leest tot de afbeelding/tekst ‘Wie heeft het gedaan?’. Dan kijk je op de voorkant wie jij nog over hebt. In de tekst eronder kun je lezen wie de dader is. Heb jij het goed geraden?

Wie is wie

Is het moeilijk of makkelijk?

Als eerste kun je in wie heeft het gedaan zien wie wie is in het het boek. Best makkelijk omdat je in de verhalen de verschillende namen tegen komt. Ook op de voorkant staan de namen van de personages bij de luikjes. Dat is wel makkelijk. De verhalen lezen makkelijk weg en zijn goed te begrijpen. Het is wel zaak om echt goed op te letten. Wat gebeurd er en wat wordt er over de verschillende personen verteld?

Wanneer je iets mist kun je maar zo de verkeerde dader hebben. En ja, ook dat is bij ons wel eens gebeurd. Dat geeft niet, want je leest in het verhaal uiteindelijk wel wie de dader is. Voor mij een pluspunt zodat je weet of je het goed hebt of niet. Voor kinderen die zelf net hebben leren lezen is het soms wat moeilijker, maar hoe hoger ze zitten hoe beter het gaat. Het is een leuk boek om te oefenen met begrijpend lezen.

Oefenen met begrijpend lezen

Op school gebruiken kinderen heel veel begrijpend lezen. Niet alleen bij het lezen en de taal opdrachten. Ook voor rekenen is het vaak nodig. Ze krijgen dan verhalen sommen in plaats van de ‘gewone’ sommen. Wanneer je niet goed bent in begrijpend lezen kan dat heel frustrerend zijn. Wie heeft het gedaan? is een leuke manier om te oefenen met begrijpend lezen. Welke informatie is relevant? Wat kun je weer vergeten? Uiteindelijk kun je zelf controleren of je het goed begrepen hebt. Met 15 verschillende verhalen kun je even vooruit. Het is super leuk ook om mee te nemen op vakantie bijvoorbeeld. Kinderen hebben niet in de gaten dat ze aan het oefenen zijn en ik hou echt van spelend leren. Of in dit geval, lezend leren.

Mama mogen we nog een verhaaltje lezen?

Wij zijn echt fan van dit boek. Ik nam het voor het eerst mee toen we naar een speeltuin gingen, om zelf te kijken en te lezen. Zo ver is het nooit gekomen. De kinderen waren nieuwsgierig en lazen met mij mee. We losten een raadsel op en ontdekten hoe het werkte. Het grootste voordeel van wie heeft het gedaan? vind ik dat de oplossing ook in het verhaal staat. Toen we op vakantie gingen moest dit boek ook mee. Het enige boek dat we meenamen (naast de ereader voor mijzelf). Een schot in de roos. Samen lezen, ontdekken en de dader proberen te vinden. Een upgrade van het zoekboek die we vaak gebruikten toen de kinderen nog klein waren.

Wie heeft het gedaan - achterkant

Specificaties wie heeft het gedaan?

Auteur: Pascal Prévot | Illustraties: Vincent Caut | vertaling: Isabel Goethals | Uitgeverij: Standaard uitgeverij | Eerste uitgave: 2017 | Nederlandse uitgave: 2023 | Originele titel: Qui est le coupable? A l’école | ISBN: 9789002278686 | 36 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.