Wie zette mijn naaktfoto’s online? een indringende ervaring over sexting

Wie zette mijn naaktfoto’s online is het boek van Jantine Jongebloed, journaliste van onder andere de Volkskrant. In dit boek vertelt ze over de situatie toen zij 16 was en haar naaktfoto’s online en op school werden verspreid. Jaren later gaat ze op onderzoek uit: hoe heeft dit eigenlijk kunnen gebeuren, wie waren erbij betrokken en wat bezielt mensen om die foto’s te verspreiden? Maar een belangrijke vraag is ook: waarom is de herinnering aan deze periode zo weggezakt en lijkt het haar weinig te hebben gedaan, terwijl het toch een nare en grote gebeurtenis is.

Wie zette mijn naaktfoto's online?

De zoektocht naar het verspreiden van de naaktfoto’s

Jongbloed noemt haar boek een detective: ze gaat op zoek naar het hoe en waarom: wie zette de naaktfoto’s online? Getriggred door een berichtje van een vriendin van vroeger gaat ze spitten in het verleden. Ze neemt contact op met oud klasgenoten en ook online vrienden uit een forum. Sommigen schrikken zich een ongeluk en schieten gelijk in de verdediging, anderen hebben meer reflectie op het gebeuren en bieden hun excuses aan.

Het is best schokkend om te lezen dat de betrokkenen allemaal niet het idee hadden dat ze echt iets verkeerds deden, of Jongbloed iets aandeden door het verspreiden en online zetten van de naaktfoto’s. Door de verschillende verhalen kan ze een soort reconstructie maken. Hoe meer Jongbloed te weten komt, hoe meer indruk het alsnog op haar maakt. Nu pas voelt ze ook woede, nadat ze eigenlijk altijd dacht: 1) het is mijn eigen schuld en 2) schouders er onder en er boven staan.

Tussen haar beschrijving door stelt Jongbloed ook vragen aan de lezer. Vind jij het eigen schuld dikke bult? Of bijvoorbeeld: wat vind jij ervan dat ik foto’s in mijn ondergoed op het forum deelde? Een sterke en slimme zet, want er zit zoveel in het verhaal om over na te denken.

Jantine Jongbloed

Met plezier online naaktfoto’s uitwisselen

Wie zette mijn naaktfoto’s online? gaat niet alleen over de nare ervaring van Jongbloed en de reconstructie er van. Ze draait het ook om: hoe kun je op een goede manier naaktfoto’s uitwisselen. Haar boodschap is: het heeft geen zin om tegen jongeren te zeggen dat ze dit niet moeten doen, dat het niet ok of veilig is. Want ze doen het toch, en het is ook leuk om te doen. Zij richt zich vooral op de ontvanger van de foto’s of filmpjes, en minder op degene die ze stuurt. Dus als je een naaktfoto krijgt, welke verantwoordelijkheid heb je dan? En mocht je een foto of filmpje krijgen via via wat helemaal niet voor jou bedoeld is, verwijder het dan en spreek de afzender er op aan. Zo wordt het veiliger en leuker.

Jantine Jongbloed

Wat wie zette mijn naaktfoto’s online? losmaakt

Ik heb eerder eens een interview gezien met Jongbloed over haar verhaal. En nu ik het lees, is het opnieuw eigenlijk vreselijk om te lezen. In vertrouwen deelde ze haar foto’s en bekenden van haar zowel online als op school, hebben dat beschaamd. Ook op school was er op dat moment weinig steun. En aan haar ouders heeft ze dit niet verteld toentertijd.

Nu speelt het onderwerp op middelbare scholen denk ik veel meer, maar dat komt ook omdat er veel meer incidenten zijn geweest. Door dit boekje kun je het gesprek over met jongeren of collega’s goed aan gaan, het laat heel scherp zien hoe zoiets gebeurd. Wie zette mijn naaktfoto’s online? wordt een detective genoemd en dat zette mij wat op het verkeerde been. Alsof ik een fictief verhaal zou lezen. Maar los daarvan: het leest goed, Jongbloed heeft het zo geschreven dat je meegenomen wordt in haar verhaal. Met een duidelijke boodschap over hoe het niet moet, maar ook hoe het wel kan. Voor mij was het gelijk aanleiding om eens bij mijn 11 jarige zoon te polsen wat hij voorbij ziet/hoort komen. Gelukkig (nog) niks, en ben ik nog op tijd om Jongbloeds aanbevelingen te bespreken met hem.

Specificaties Wie zette mijn naaktfoto’s online?

Auteur: Jantine Jongbloed | Uitgever: Blossom Books | November 2021 | 9789463493154 | 157 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Wie zette mijn naaktfoto's online?
Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.