Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand, een boek van Joke van Leeuwen

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand is alweer een parel van Joke van Leeuwen. En het mooie is dat je dit prachtige leesboek kunt winnen. Daarover later meer.

De kinderen van het (afgebrande) huis van Reinier

Als je huis afbrandt is dat iets dat je nooit zult vergeten. Zo ook voor Reinier. Hij schrijft alles op in zijn dagboek en wij lezen mee. We lezen dat zijn vader en moeder en Reinier de brand hebben overleefd. Zijn hamster Zwabbertje niet. Opeens zijn ze alles kwijt. Hun huis natuurlijk, maar ook de fotoboeken, de huisraad en hun kleren. Alles. Behalve vier oude stoelen. Die stonden bij een stoffeerder. Tijdelijk woont Reinier ergens anders met zijn ouders. Inmiddels zijn er plannen om op de plek van het oude huis een nieuw huis te bouwen. Met nieuwe meubels, maar Reinier wil die oude stoelen houden. In Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand zit op die stoelen weleens bezoek. Heel bijzonder bezoek.

Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand

Ietje

Wanneer je in een oud huis woont dan hebben er voor jou al eerder kinderen gewoond in dat huis. Zoals Ietje, die net na de oorlog in hun huis woonde. Ze vertelt over haar leven, dat opa en oma bij hun inwonen en welke spelletjes ze spelen. Dat ze mee moet naar de dodenherdenking, maar niet mee mag naar de begrafenis. Dan verdwijnt ze weer.

Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand

Mitzi

Een paar nachten daarna zit Mitzi op de stoel. Mitzi moet zichzelf Marie noemen en zit al drie maanden op het zolderkamertje dat later de kamer van Reinier zal worden. Ze heeft niets te spelen of te lezen want dat zou haar kunnen verraden. Ze zit namelijk verstopt. En als er bezoek is zit ze zelfs verstopt op een geheime plek onder de vaste kast die beneden is in de achterkamer. Daar is ze ook haar ring kwijtgeraakt. Mitzi vindt dat erg, omdat die ring haar troost gaf. En nu kan ze ook al niet meer in het huis blijven omdat dat te gevaarlijk is geworden. Ze gaat naar een ander adres. Ze verdwijnt, ook voor Reinier.

Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand

Henke

Ondertussen verschijnt Henke op de stoel van Reinier. Henke is dienstmeisje en dertien jaar. Ja, dat lees je goed. Honderd jaar geleden mocht dat gewoon. Het is zwaar werk dat Henke moet doen, tegenwoordig zouden kinderen dat niet eens mogen. Als je dertien jaar bent zit je gewoon op school. Henke is niet blij. Er is een oude foto van het huis waar Henke op staat. Ze lacht niet. Er valt niets te lachen volgens haar. Gezien haar verhaal (dat je natuurlijk zelf moet lezen) heeft ze een punt.

Reinier weet niet hoe de levens van Ietje en Henke verder zijn verlopen. En of Mitzi de oorlog heeft overleefd. Dat knaagt, ook bij de lezer. Reinier wil de ring teruggeven, maar hoe? Wel besluit hij om zijn dagboek bij te houden. Voor de kinderen van later, die dan in zijn pasgebouwde huis wonen.

Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand verbindt verleden, heden en toekomst op een originele manier

Het verhaal is grappig van ik heet Reinier en ons huis is afgebrand, ontroerend en met een beetje spanning. De tekeningen zijn origineel. Joke van Leeuwen heeft ook als illustrator gebruik gemaakt van verschillende technieken en dat is een feest voor het oog. Samen met Nancy Koot heeft Joke Van Leeuwen ook de vormgeving voor haar rekening genomen.

Ik was verbaasd dat het CPNB Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand niet als een kerntitel heeft aangewezen voor de komende kinderboekenweek. Dit boek had tussen al die andere prachtige titels gepast die wel als kerntitels zijn aangemerkt. Dit boek verbindt verleden, heden en toekomst op een naadloze manier met elkaar. Het is origineel. Het klopt. Het is boeiend. Er zijn natuurlijk wel meer boeken geschreven die de geschiedenis van een huis laten zien. Mij deed Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand denken aan Honderd jaar en een zomer van Klaus Kordon, ook zo’n boek dat je niet snel vergeet. Al is het boek van Kordon een YA- roman en dat van Van Leeuwen een boek dat kinderen vanaf negen jaar al kunnen lezen.

Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand

Ik kan niet anders dan zeggen Lees dat boek Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand! Als StoerLeesVoer kunnen wij, met dank aan uitgever Querido, één exemplaar van Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand cadeau doen, waarmee ik aankom op de winactie.

Enthousiast geworden?

Specificaties Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

Schrijver; Joke van Leeuwen |Illustrator: Joke van Leeuwen | Uitgever: Querido | Jaar van Uitgave: 2020| 9789045125121 |Kijk voor meer informatie hier

Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand

Win met StoerLeesVoer

Omdat de Kinderboekenweek ieder jaar weer een feest is, deelt StoerLeesVoer uit. Je kunt Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand winnen.

Wat moet je daarvoor doen:

Laat dan hieronder in de reacties achter waarom jij denkt dat jouw kind, kleinkind, buurkind, het kind van je beste vriendin of neefje of nichtje dit boek  wil hebben.

 • Volg StoerLeesVoer op Instagram en/of Volg StoerLeesVoer op Facebook geef dit aan door een like op de winactie achter te laten!

Wat niet moet, maar wij wel leuk vinden:

 • Reacties, likes en deelacties op Facebook en Instagram tellen mee als extra kans, maar zijn alleen geldig als er ook onder deze blog is gereageerd. Voor delen in je stories let goed op dat je @stoerleesvoer tagt zodat ik het niet mis.
 • Volg StoerLeesVoer op Bloglovin en/of volg StoerLeesVoer op Pinterest

Yes de winnaars zijn bekend!
Winnaar: Ilona
Dit keer krijgen jullie persoonlijk een email, als er op die email niet binnen 2 dagen wordt gereageerd dan wordt er opnieuw geloot.

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

19 Responses

 1. Ik zou het boek graag winnen om te gebruiken in mijn groep 6. En heel eerlijk dit boek staat ook op mijn eigen verlanglijstje.

 2. Ik denk dat dit wel een boek voor mijn zoon is. Lezen is niet zijn hobby maar als het boek een beetje spannend is vind hij het wel leuk om te lezen.

 3. Het is JA-dag!
  Dit boek wil ik heel graag winnen voor mijn zoon Morris die alle boeken van Joke van Leeuwen meerdere keren heeft gelezen.. van de metro van Magnus, via Kukel, Iep! En Deesje, langs Kweenie, Mooi Boek en Ergens tot Hee daar.. en deze ontbreekt nog in zijn hoofd.

 4. Wat een mooie review over dit boek. Ben erg nieuwschierig geworden naar dit boek. Graag win ik deze voor mijn zoon

 5. Als juf en moeder doe heel graag mee! Mijn zoon mag het eerst lezen daarna komt het vast op school terecht ???

 6. Dit is echt een leuk boek voor de klassenbieb voor de groep waar mijn zoon leerkracht van is. Hij betaalt alle boeken zelf dus dit boek is een mooie aanwinst en dan kunnen veel kinderen het verhaal lezen

 7. Het lijkt me een bijzonder boek, het maakt me heel nieuwsgierig. Een boek met zo veel geschiedenis is ook erg geschikt voor de schoolbieb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.