Het meisje met de blauwe steen – een Johannes Vermeer boekje

Ik ben niet een geboren en getogen Delftenaar. Ik woon er pas 14 jaar. Maar mijn dochter is er wel geboren. Johannes Vermeer kwam ook uit Delft. In de tijd dat hij leefde was hij niet echt beroemd, maar jaren later werd hij dat wel door onder andere Het meisje met de parel en het melkmeisje die beiden te zien zijn in het prentenboek het meisje met de blauwe steen. Een gouden boekje op rijm met een blauw teintje.

Het meisje met de blauwe steen

Een meisje loopt gehaast door Delft. Ze heeft verschillende pakketjes bij zich die ze moet bezorgen. Brieven, een gitaarsnaar, kostbare oorbellen en een stukje blauwe steen. Lapis lazuli heet die. Hij is voor de meesterschilder Johannes Vermeer. Die maakt er blauwe verf van ultramarijn. Die is ongelooflijk duur, duurder dan goud. Even twijfelt het meisje. Haar broertjes en zusjes hebben honger. Zal ze het steentje verkopen? Maar als ze eenmaal bij meneer Vermeer heeft aangeklopt, heeft hij een bijzonder verzoek aan haar.

melkmeisje vermeer

Meisje met de parel

Het prentenboek het meisje met de blauwe steen vertelt het verhaal van het meisje met de parel. Jo is sinds de Delftse Donderklap in één klap groot en moet voor iedereen zorgen. Maar doordat ze zo klein is let eigenlijk niemand op haar. Perfect om een geheime bezorger te worden. En zo belandt ze met een blauwe steen bij Johannes Vermeer.

Op het schilderij Meisje met de parel is een jonge vrouw te zien, die direct in de ogen van de kijker kijkt. Ze draagt een tulband op haar hoofd en een parel in haar oor. Haar kleding en de achtergrond van het schilderij zijn geschilderd in een rijk en mysterieus blauw.

Boeken thema kunst

Thema kleuren of schilders?

Woon je in Delft, ga je aan de slag met thema kleuren of schilders dan is het meisje met de blauwe steen perfect om te gebruiken. Het kan een aanleiding zijn over hoe vroeger kleuren werden gemaakt, of over de geschiedenis van Delft. Maar ook over bekende schilders en hun onderwerpen.
Al eerder schreef ik over andere gouden boekjes met schilders met Rembrandt, Pieter de Hooch en Vincent van Gogh.

Illustraties in het meisje met de blauwe steen

Martijn van der Linden mag zich wat mij betreft een kunstenaar noemen. Zijn tekeningen zijn prachtig schilderachtig en kloppend bij de tijd waarin het verhaal van het meisje met de blauwe steen zich afspeelde. De koepoortbrug, de oude luiken aan de huizen, de vele hintjes naar andere schilderwerken van Johannes Vermeer het klopt allemaal. Ook de illustratie van de Delftse Donderslag herken ik direct het stadsaanzicht van Delft. En dan zie ik het meisje op de Markt lopen met op de achtergrond het stadhuis. De plek waar ik ben getrouwd in 2011.

Maranke Rinck schreef het verhaal van het meisje met de blauwe steen. Een naam die ik direct link aan de boeken van Bob Popcorn. In dit gouden boekje geen ontploffende popcorn, maar een prachtig verhaal op rijm over wie het mysterieuze meisje met de parel zou kunnen zijn..

johannes vermeer

Wie was Johannes Vermeer?

Johannes Vermeer was een Nederlandse schilder die leefde in de 17e eeuw, van 1632 tot 1675. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders van de Nederlandse Gouden Eeuw, een periode van grote economische, culturele en artistieke groei in Nederland.

Vermeer staat bekend om zijn gebruik van licht en kleur, en zijn vermogen om de subtielste emoties in zijn onderwerpen vast te leggen. Zijn schilderijen tonen vaak alledaagse taferelen van het dagelijks leven, zoals vrouwen die bezig zijn met dagelijkse taken of kinderen die spelen.

Ondanks zijn belang in de geschiedenis van de kunst is er relatief weinig bekend over het leven van Vermeer. Hij werd geboren en opgegroeid in Delft en bracht zijn hele leven daar door. Hij was lid van het lokale schildersgilde en was getrouwd en had verschillende kinderen.

Vermeers schilderijen werden tijdens zijn leven niet wijdverbreid gewaardeerd en hij had het financieel moeilijk. Pas na zijn dood begon zijn werk te worden erkend en gewaardeerd en tegenwoordig wordt hij beschouwd als een van de grootste schilders aller tijden. Enkele van zijn beroemdste werken zijn “Meisje met de parel”, “De Melkmeid” en “Het concert”.

Pim en Pom gingen ook op zoek naar Vermeer! Op MamaScrapelle schreven Linda en ik hier een gezamenlijke blog over met lestips.

het meisje met de blauwe steen johannes vermeer parel

Specificaties Het meisje met de blauwe steen

Auteur: Maranke Rinck | Illustraties Martijn van der Linden | Uitgeverij Rubinstein | Gouden boekjes | 9789047632924 | 17 februari 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie vind je in de lokale boekhandel of via bol*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.