Het mooiste boek van grote viezigheid, een onfrisse geschiedenis

Een stinkend grappig boek die je meeneemt op reis door de tijd? Uiteraard is dat in trek bij mijn dochters! Hoe viezer en gekker, hoe beter momenteel. Het mooiste boek van grote viezigheid combineert kennis en gebeurtenis uit onze geschiedenis in een rijkelijk geïllustreerd boek. Bomvol viezigheid. Nu verwacht je misschien een klein en dun boekje? Niks is minder waar, dit boek is dik en groot! Hoeveel viezigheid kan een mens aan…?

hoofd Het mooiste boek van grote viezigheid

Het mooiste boek van grote viezigheid

Een fascinerende geschiedenis van vuil en hygiëne, ziekten en medicijnen.

Wist je dat:

  • Napoleon uren in de badkuip spetterde?
  • Chirurgen zelfs aan het begin van de 19de eeuw hun handen niet wasten?
  • Er tijdens de barok muizen woonden in de pruiken van deftige dames?
  • Astronauten geen wastafel hebben om hun tandpasta in te spugen?

Het mooiste boek van grote viezigheid is een stinkend grappige en rijkelijk geïllustreerde reis door de tijd. Geïllustreerd door Piotr Socha en geschreven door Monika Utnik-Strugala. De vertaling ligt in handen van Greet Pauwelijn.

Vieze weetjes

Het mooiste boek van grote viezigheid is een geweldig boek, daar kan ik direct al duidelijk over zijn. Ik heb meerdere weetjesboeken. Maar deze invalshoek is wel erg uniek en passend bij de doelgroep. Viezigheid trekt mensen nou eenmaal aan. Op diverse manieren. Sommigen gruwelen ervan, waar anderen met veel voldoening kunnen kijken naar filmpjes van pukkels die uitgeknepen worden. Dit boek is verre van gruwelijk wat mij betreft. De illustraties zijn in ieder geval kleurrijk en humoristisch. Het schutblad vind ik geniaal ontworpen. Heel tof gedaan.

De inhoud is heel uitgebreid van Het mooiste boek van grote viezigheid, en fijn dat het er is. Ik hou altijd wel van een overzicht om mee te starten in een weetjesboek. Ik moet alles voorlezen aan mijn dochters en elke titel roept wel vragen op of giebels. Stank in de stad, Billen vegen en Dienaren voor intieme zaken zijn wel hoofdstukken die er voor hun uitspringen. Ook zweet je schoon vindt mijn oudste dochter van 8 interessant klinken. Voordat we gaan bladeren wil ik zelf nog even het voorwoord lezen. Maar daarna zijn we klaar voor de reis door dit boek!

dienaren van intieme zaken

Kleurrijke explosie

Al snel moeten we onze reis bijstellen want Het mooiste boek van grote viezigheid is een kleurrijke explosie! De inhoud is tof maar de illustraties zeker ook. Beide zijn even aanwezig. Soms is er een full-color prent die twee bladzijdes bestrijkt en dan zijn de illustraties weer aanvullend bij de tekst. Er zijn ook pagina’s waarbij er diverse (bekende) personen afgebeld staan, dat leest een beetje al een strip. Dus naast de toffe titels, navigeren wij nu ook aan de hand van de illustraties. We kijken allemaal onze ogen uit.

De tekst in Het mooiste boek van grote viezigheid is ook heel fijn en helder vormgegeven. Korte en smalle kolommen met een scheidingsstreepje ertussen. Dat leest duidelijk voor mijn dochter die beginnend lezer is. Maar ook voor mij als voorlezer leest dat lekker. De tekst is redelijk op kinderniveau geschreven maar is nergens kinderachtig. Er staan “moeilijke” ofwel rijke woorden in. Woorden die niet frequent worden gebruikt. Ik hou hiervan en hoop dat dit het woordenpalet van mijn dochters maar flink mag kleuren en verrijken.

Tegenwoordig gaan we ook niet meer naar het toilet in huis. Nee dit is sinds Het mooiste boek van grote viezigheid “Het kleinste kamertje” geworden.

Immuniteit

Maar alle viezigheid op een stokje (hallo beelddenker die aangaat op die woorden :)), naast alle humor en gekkigheid is het natuurlijk wel een serieus onderwerp. Na de coronapandemie zijn jonge kinderen heel erg bewust van ziekte en bacteriën. We hebben bijna twee jaar lang onze handen kapot gewassen en geleefd achter een mondkapje. Je zou bijna daardoor vergeten dat er ook goede bacteriën zijn. Het mooiste boek van grote viezigheid besteed ook hier aandacht aan gelukkig.

Daarnaast ben ik zelf chronisch ziek en zit ik momenteel in een medicijnbehandeling die mijn immuniteit naar beneden haalt. Hierbij betrek ik mijn dochters, ik geef ze informatie. Maar zo speels aan de hand van een boek is echt ideaal voor erbij. Het laatste hoofdstuk is dan ook erg fijn om samen te bespreken. En ik vind het weer tof dat De oorlog der werelden van H.G. Wells een connectie heeft met dit hoofdstuk.

We zijn nog lang niet uitgelezen en uitgekeken in Het mooiste boek van grote viezigheid. Dit is echt een boek wat elke boekenkast en boekenplank zou moeten verrijken wat ons betreft!

Het mooiste boek van grote viezigheid

Specificaties Het mooiste boek van grote viezigheid

Geïllustreerd door Piotr Socha | Auteur: Monika Utnik-Strugala | Vertaling Greet Pauwelijn | Uitgever Lannoo | Oktober 2022 | 208 pagina’s | 9789401479769 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.